24.04.2024, Miroslav Fuks

Pavel Mazánek: Proti Prostějovu nastoupíme s vírou ve vlastní schopnosti

Pavel Mazánek: Proti Prostějovu nastoupíme s vírou ve vlastní schopnostiS větším klidem a se zvýšeným sebevědomím míří fotbalisté FC Vysočina k další velice důležité bitvě v rámci FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. V sobotu 27. dubna se od 10:30 hodin představí na trávníku o záchranu bojujícího Prostějova. Tým exjihlavského trenéra Radima Kučery k domácím utkáním nastupuje v azylu 1.HFK Olomouc.

 

Na tomto stadiónu Jihlava proti holickému klubu sehrála řadu památných duelů, z nichž mnohé pro FCV nedopadly nejlépe. První zásadní vzpomínka se váže k jaru 2000, kdy zde FC PSJ utrpěl porážku 3:1 a uvolnil tak Holici cestu k 1. příčce v MSFL. Naštěstí tehdy Jihlava dokázala vybojovat historický postup do II. ligy i z 2. příčky díky odstoupení NH Ostrava z druhé nejvyšší soutěže.  Zkraje jara 2007 Vysočina podlehla na půdě 1.HFK Olomouc 2:1, čímž si zkomplikovala cestu za návratem do nejvyšší soutěže, který se po nezvládnutém jaru skutečně nepovedl. Z kategorie zbytečných byla bezbranková remíza v říjnu 2008, která je zároveň posledním duelem „áčka“ FCV na holickém trávníku. 1.HFK v daném ročníku nakonec sestoupil a Vysočině tyto body scházely v boji o 2. místo, který tehdy překvapivě uzmula Čáslav. Holice se do II. ligy epizodně vrátila v ročníku 2012/13, na jaře 2018 sestoupila z MSFL do Divize E, kde působí dosud.

Přejděme však do tábora našeho nadcházejícího druholigového soupeře – Prostějova. Jeho tradiční stadión prochází rekonstrukcí, po níž se dočká vyhřívaného trávníku, sloupů s umělým osvětlením i nových tribun. Azyl našel od léta 2023 právě v Holici, kde však body nesbírá v potřebném množství. Exjihlavského Michala Šmardu tak po 8. kole nahradil zkušený Josef Mazura, kterého doplňoval Pavel Zavadil. Pod jejich vedením došlo k dílčímu bodovému progresu a Hanáci se po polovině soutěže vyhoupli s 15 body na 13. příčku. Čárou přes bodový plán však byla listopadová domácí prohra 0:1 v jarní předehrávce s Kroměříží. Když se k tomu přidaly nepřesvědčivé výkony během ledna, tak se prostějovský sportovní ředitel Jiří Balcárek odhodlal k netradičnímu odvolání trenérského dua v zimní přípravě. Jeho volba zkraje února padla na olomouckou legendu Radima Kučeru, který o měsíc později 1. března oslavil 50. narozeniny.

Ani pod Kučerovým vedením však Prostějov nezažívá bodové žně, které by Hanáky dostaly ze sestupových vod. Celkových 9 bodů v jarní části z 9 odehraných zápasů vzešlo z domácích výher v derby nad Olomoucí B a proti Táborsku, nečekaným tříbodovým bonusem pak bylo vítězství na Zbrojovce. Naopak zklamáním jistě byla domácí prohra s Chrudimí a především pak poslední kolo, v němž 1.SK odjel s vysokou porážkou 5:1 ze stadiónu dalšího zachraňujícího se celku – Varnsdorfu. Díky té Prostějov zůstal přikován na 15. místě tabulky s odstupem 4 bodů právě na klub ze Šluknovského výběžku.

Šest kol před koncem FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY ztrácí Prostějov na FC Vysočina 6 bodů. Jistě není třeba zdůrazňovat, že v sobotu proti Jihlavě nutně potřebuje bodovat naplno. „Před námi je náročný bojovný duel, v němž jistě může sehrát důležitou roli, který tým vstřelí první branku. Věříme, že po výkonu a výsledku s „béčkem“ Sparty do něj půjdeme povzbuzeni, sebevědomí a s vírou ve vlastní schopnosti. Kluci si ověřili, že když na hřišti plní pokyny, tak si na bodový úspěch můžou šáhnout,“ zdůraznil asistent trenéra Pavel Mazánek.

Prostějov v zimě výrazně zatřásl hráčským kádrem. Ztrátou byly odchod stopera Elbela do Sigmy a obránce Spáčila do Hradce Králové. Naopak do sestavy se zařadili šikovný středopolař Matocha z Líšně, olomoucký křídelník Matoušek, stoper Bednár (host ze Sigmy), chrudimský host na kraji obrany Harušťák a další stoper Štěrba z Brna, který se však zranil v posledním kole ve Varnsdorfu. Minuty sbírají i obránce Rudzan (přestup Skalica) a útočný host z Ostravy – Nigerijec Jamiu. Gólman Mucha, který v Prostějově hostuje z Teplic, se v brance na jaře střídá s podzimní jedničkou - exjihlavským Luďkem Vejmolou. Minulost v FC Vysočina lze vystopovat i u zkušeného ofenzivního hráče Jana Koudelky, který též náleží k původní ose mužstva. Do ní lze dále zařadit obránce Habustu, Zapletala a Látala, středopolaře Slaměnu, křídelníky Bartolomea a Jaroně, a též slovenského hroťáka Malce.

Vidíte mezi podzimním a jarním Prostějovem rozdíly? Na které hráče či aspekty hry 1.SK si budete muset dát největší pozor? „Herní projev Prostějova se nepochybně proměnil. Po změně trenéra a příchodech nových hráčů rozhodně šel oproti podzimu nahoru. Tým má svoji herní tvář v mnoha ohledech jako je defenzivní činnost či napadání soupeře. Dobře to bylo patrné v posledních dvou zápasech, v nichž s náš nadcházející soupeř rozhodně nezasloužil dvě porážky. A výsledek z Varnsdorfu v poměru 5:1 vůbec neodpovídal dění na trávníku. Čeká nás velmi silný soupeř,“ upozornil asistent trenéra FCV.

Proti juniorce Sparty jste postrádali Selnara, Křehlíka či Křivánka, navíc v závěru pro zranění odstoupil Franěk. Bude některý z těchto fotbalistů v sobotu k dispozici? „Těší nás, že všechny jmenované máme v plném tréninku a můžeme vybírat z kompletního kádru. Nyní intenzivně zvažujeme, zda vsadíme na totožnou sestavu z neděle nebo se rozhodneme pro nějaké změny,“ uzavřel svůj komentář Mazánek.

Vzájemná bilance: 17 utkání  8 – 4 – 5  23:21 | doma: 9 utkání  6 – 2 – 1  13:8 | venku: 8 utkání  2 – 2 – 4  10:13
Poslední vzájemné utkání: 1.10.2023 - Fotbalová Vysočina se po dlouhých pěti zápasech mohla opět radovat z vítězství. Dočkala se jej zaslouženě proti Prostějovu, ovšem cesta k důležitým třem bodům byla trnitá. Velmi dobrý vstup do utkání totiž kýžené góly nepřinesl, naopak se v závěru půle z penalty trefil Malec. Jihlavský obrat ve druhém dějství nastartovala přesná hlavička Justina Araujo-Wilsona a výhru trefil po krásném slalomu Matúš Lacko – 2:1 (0:1).

FC Vysočina Jihlava

Střelci: 7 - Fila, 6 - Araujo-Wilson, 5 - Vedral, 4 - Lacko, 3 - Franěk, 2 - Selnar, Ogiomade, 1 – Šancl, Shudeiwa, Tall, Tonbul, Křehlík, vlastní.

1.SK Prostějov

Sestava v posledním utkání: Mucha – Habusta, R.Látal, Bednár, Štěrba (22. Zapletal), Harušťák – Bartolomeu, Slaměna, Matocha (66. Koudelka), J.Matoušek II (66. P.Jaroň) – Jamiu.
Trenér: Radim Kučera
Střelci: 6 – Malec, 5 – Jaroň, 3 – Bartolomeu, 2 – Gábriš, Koudelka, Elbel, Schaffartzik, 1 – Silný, Štěrba, Harušťák, Habusta, Matoušek.

 
Související
Aktuálně

Vyzkoušej fotbal! Přijď na tradiční nábor do týmů přípravek FCV!

Vyzkoušej si nejpopulárnější sport na světě a staň se jedním z nás. Přijď na tradiční nábor do týmů přípravek FC Vysočina, který se koná ve čtvrtek 30. května od 17:00 hodin na travnaté ploše stadiónu v Jiráskově ulici. Nábor je otevřen pro kluky kluky narozené v letech 2016-2019 a holky všech ročníků. Uskuteční se bez ohledu na přízeň počasí. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu