03.04.2013, Miroslav Fuks

Proti Brnu? Premiérová výhra, (skoro) postup i debakl

Proti Brnu? Premiérová výhra, (skoro) postup i debaklBilance vzájemných ligových zápasů FC Vysočina a Zbrojovky Brno má krátkou historii. Kluby s odlišnou tradicí se v ligovém měření střetli poprvé 21. srpna 2005 v Gambrinus lize. Znovu na sebe narazily v druholigovém ročníku 2011/12 a postup obou celků do elitní soutěže přenesl vzájemnou konfrontaci i do aktuálního fotbalového ročníku. Zajímavé zápasy však Brno s Jihlavou sehrálo i v národním poháru.

 

První takový významný duel sehrál tehdy divizní Spartak Jihlava se Zbrojovkou Brno v létě 1990. V základní hrací době se oba celky rozešly remízou 1:1 (0:1) a v penaltovém rozstřelu se radovala domácí Jihlava.

O rok později přinesla pohárová konfrontace další remízu, zato pořádně divokou 4:4 (2:2). Na penalty však bylo šťastnějším celkem BOBY Brno.

Na podzim 1997 ve 3. kole poháru „Bobíci“ dominovali - 0:4 (0:2).

V září 2000 se Brno poprvé střetlo s druholigovým FC Vysočina a ve 3. kole postup znovu vybojovalo po penaltách 2:2 (0:2). Dvě jihlavské branky tehdy zaznamenal Hošťálek a za hosty skórovali Siegl a Křivánek.

K dosud poslední pohárové konfrontaci došlo v září 2007. Brno bylo opět úspěšnější a vyhrálo 0:2 (0:1) díky trefám Hanáka a Kaloudy.

Zatímco pohárová bilance hovoří jarně pro Brno, tak ta ligová vyznívá pro Vysočinu. V pěti zápasech třikrát zvítězila, jednou se oba týmy rozešly smírně a utrpěla jen jednu porážku. Ta však byla dost vysoká, tudíž dosavadní skóre vzájemných utkání činí 6:6.

Premiérová ligová konfrontace Brna a Jihlavy se odehrála 21. srpna 2005 a navždy se zapsala jako premiérová výhra FC Vysočina v Gambrinus lize. Jihlava si ze stadiónu Srbská odvezl cenné tři body za výhru 1:2 (0:2), když za domácí penaltu proměnil Zelenka a za hosty skórovali Demeter a Vladyka.

Odvetu bohužel nehostila Jihlava, neboť sníh a mráz si vynutily její přesun až na pražský Strahov. Zde byli „domácí“ lepším celkem, ale své šance neproměnili – 0:0.

Oba kluby na sebe znovu narazily až v loňském druholigovém ročníku. Na podzim se zrodila důležitá výhra Vysočiny v poměru 1:0 (1:0), o níž z penalty rozhodl Vaculík. Zajímavostí bylo, že v dresu Zbrojovky nastoupili aktuální záložníci Jihlavy Koloušek a Tomeček.

Jarní odveta v Brně připadla na 28. kolo a měla enormní důležitost. Ve hře byl postup do Gambrinus ligy  a právě výhrou na Srbské si ho výrazně přiblížila Jihlava. Trefy Veselého a Tecla v rozmezí 75. a 79. minuty znamenaly výhru 0:2 (0:0) a výrazný krok mezi českou elitu. I v tomto utkání za Brno nastoupil Václav Koloušek.

Ten se výhry nedočkal ani o pár měsíců později. Na konci září si z Brna i se svými spoluhráči odvezl nepříjemnou „rukavici“ za porážku 5:1 (2:0). Za Brno se mezi střelce dvakrát zapsali Švancara a Škoda a jednou se trefil Pernica. Za hosty na počátku druhé půle snížil na 1:2 Tecl. Fotbalisté Vysočiny tak mají Brnu rozhodně co odvádět!

 
Související
Aktuálně

Oulehla: Fotbal je o produktivitě a my momentálně produktivní nejsme

Předlouhých osm zápasů čekají fotbalisté FC Vysočina na druholigové vítězství. Nezměnil to ani nadějný výkon na půdě favorizované Zbrojovky, která důležitou výhru dokázala šťastně urvat pět minut před uplynutím 90 minut. Jihlavský tým se tak 7 kol před koncem soutěže nebezpečně přiblížil sestupovým příčkám. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu