20.02.2024, Miroslav Fuks

Pokorný: Volbou brankářské jedničky pro jarní start se intenzivně zabýváme

Pokorný: Volbou brankářské jedničky pro jarní start se intenzivně zabývámeNedílnou součástí realizačního týmu FC Vysočina je sedmadvacetiletý Tomáš Pokorný. Brankářský i trenérský odchovanec FC Vysočina, který pochází z Martínkova u Moravských Budějovic, u prvního týmu působí v roli trenéra gólmanů od léta 2022. Na konci zimního drilu jsme jej oslovili s žádostí o aktuální a snad i zajímavý rozhovor.

 

Připomeň na úvod, kudy vedla tvá cesta ke kádru „áčka“ FC Vysočina?
Jako brankář jsem působil v juniorce a vedle toho jsem začal studovat trenérství. Při škole jsem byl v klubu na praxi, později jsem byl vybrán jako trenér dorosteneckých brankářů do klubové akademie. A v roce 2022 má trenérská cesta pokračovala k prvnímu mančaftu, za což jsem samozřejmě velmi rád, protože jsem si k FC Vysočina už v mládí vybudoval srdeční vztah.

Jaká je tvá role v trenérském týmu FCV? Soustředíš se výhradně na gólmany?
Velmi mne těší, že se vedle mé jasné priority, kterou je péče o gólmany a jejich komplexní příprava na mistrovská utkání, mohu vyjadřovat i ostatním aspektům trenérské problematiky a přípravy. Navíc s kolegy spolupracuji na obraných standardkách, výstavby hry od gólmanů a třeba postavení brankářů při presinku.

Liší se gólmanská zimní příprava v moderním pojetí od té hráčské z hlediska nabírání síly a kondice?
Tréninkový proces brankářů se po celý rok přizpůsobuje náplni tréninků celého týmu. Tu vždy před v předstihu konzultujeme s hlavním koučem. V přípravě samozřejmě vzniká větší prostor pro víceré opakování některých brankářských cvičení. Stěžejní však zůstává, jako po celou sezónu, trénink a fixace správné brankářské techniky a optimální chování gólmanů v zápasových situacích. V posilovně jsou mí svěřenci pod dohledem kondičního trenéra Róberta Ollého.

Byli brankáři v zimě ušetřeni neoblíbených a náročných běžeckých tréninků?
Měli je po konzultaci s kondičním trenérem ordinovány pouze v individuálních tréninkových plánech v mezidobí. Šlo o běhy na obecnou vytrvalost. Během standardní zimní přípravy s hráči běhat nemuseli.

Týkaly se jich funkční a diagnostické testy na Fakultě tělesné výchovy a sportu v Praze?
Ano, absolvovali stejné testy, jako hráči. Nemuseli běžet pouze zátěžový test na běhátku.

Kolik procent přípravy gólmanů dnes tvoří nácvik hry nohou?
V moderním fotbale je tento aspekt velice důležitý, jeho význam stále roste a i v našem pojetí na něj hodně dbáme. Takže pilování hry nohou do tréninkového procesu brankářů zařazujeme prakticky každý den. Ať již to je s týmem nebo v rámci gólmanských cvičení. Pokud to čas dovolí, tak máme minimálně jednou týdně trénink, který se věnuje výhradně práci s míčem oběma nohama. Součástí je vždy tlak na rozhodovací proces, aby takto byly modelované zápasové situace.

Start fotbalového jara je na dohled. Máte po zimní přípravě jasno, kdo v prvním utkání nastoupí v brance?
Předně je třeba říci, že máme v kádru tři velmi kvalitní gólmany, kteří už dokázali, že II. ligu mohou v pohodě chytat. Každý z nich má navíc potenciál, aby se v kariéře posunul výše, o čemž svědčí průběžné oťukávání a zájem prvoligových klubů či trenérů mládežnických reprezentací. V přípravě dostali všichni stejný herní prostor a podávali velice slušné výkony. Přiznávám, že v tomto týdnu představuje volba brankářské jedničky pro úvodní zápas jara jedno z hlavních témat debat našeho trenérského týmu.

Jakou roli ve volbě brankářské jedničky hraješ? Nakolik do toho promlouvá hlavní kouč David Oulehla?
S Davidem tuto otázku pravidelně konzultujeme, přičemž zatím vždy dal na můj názor a posvětil ho. S trojicí Adam Jágrik, Ondřej Mastný a Pavel Soukup jsme si hned na začátku nastavili pravidla komunikace a formu spolupráce. Vzájemně se profesně respektujeme a kluci vidí, že kvalitně trénujeme a prvky z přípravy přenáší i do zápasů.

Jaro nabídne porci pouhých 14 ligových utkání během tří měsíců. Je nyní ve hře, že by některý z vyrovnané trojice gólmanů odešel kvůli zápasovému vytížení na hostování?
Vyloučit to určitě nelze. Je to však především otázka pro sportovní vedení klubu.

Navíc už od loňské zimy s prvním týmem poměrně pravidelně trénuje český reprezentant U18 – gólman Matyáš Trešl...
V lednu s „áčkem“ trénoval třikrát až čtyřikrát v týdnu, v únoru už je to méně, přičemž se ho snažíme využívat 1-2x týdně a převažují jeho tréninkové jednotky se starším dorostem. Na tréninku i v přípravných zápasech, v nichž si připsal dva starty za první tým, potvrzuje svůj talent a to, že s ním klub do budoucna může počítat. Pokud by některý ze stabilní trojice gólmanů „áčka“ nakonec pro jaro zamířil na hostování, tak své zkušenější kolegy může nepochybně doplnit a v druholigovém utkání nastoupit. Je však jasné, že pro jaro bude jeho i klubovou prioritou záchrana dorostu v nejvyšší soutěži.

Registruješ i další nadějné gólmany z mládežnické akademie FKM Vysočina?
O gólmanech dorostu mám dobrý přehled díky pravidelnému kontaktu s trenérem dorosteneckých brankářů Pavlem Pospíchalem. Navíc 2x týdně chodím na ranní školní tréninky, kde s nimi osobně pracuji. Dle mého názoru je tady několik šikovných kluků s potenciálem pro „A“ tým.


Matyáš Trešl v debatě s trenérem brankářů Tomášem Pokorným.

 
Aktuálně

David Oulehla: Mužstvo po celé utkání pracovalo a dřelo

Pamětníci loňského zápasu v Drnovicích po první půli jistě zpozorněli. I před rokem v květnu Vysočina nad Vyškovem vedla po první půli 0:1 díky brance Araujo-Wilsona, ovšem ve druhém dějství domácí dokázali skóre otočit. Nyní si však na jihlavské defenzívě vylámali zuby! Kouč David Oulehla měl po utkání důvody ke spokojenosti. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Odehráno v 17:00
MFK Vyškov
FC Vysočina Jihlava
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu