03.05.2023, Miroslav Fuks

Před FC Vysočina je zásadní bitva proti Třinci

Před FC Vysočina je zásadní bitva proti TřinciSchyluje k zásadní bitvě, která významně rozklíčuje otázku sestupových starostí FC Vysočina ve finišující sezóně. V pátek 5. května od 18:00 hodin naši fotbalisté pod vedením Davida Oulehly nastoupí proti neméně ohroženému FK Třinec, který už v minulosti byl u zásadních zápasů jihlavského klubu.

 

Před jedenácti lety odstartovalo jasné vítězství nad Třincem oslavy hráčů a fanoušků FC Vysočina z návratu do nejvyšší soutěže. O rok dříve naopak ani drtivý tlak domácího jihlavského týmu ke vstřelení branky nestačil. Třinec z Jihlavy odvezl bod, Vysočina zásadní měrou ztratila v boji o postup a navíc přišla o vážně zraněného Michala Veselého. Je pravdou, že šlo o jeden ze tří utkání, v nichž se Slezané z Jihlavy nevraceli s prázdnou. V dalších 8 utkáních podlehli a proti FCV se jim nedaří ani na vlastní stadiónu. Z dosavadních 23 vzájemných utkání zvítězili pouze dvakrát, 16x podlehli a náš klub se z těchto zápasů pyšní skvělým skóre 41:9.

Na minulost se však nejen ve fotbale nehraje. Současnost obou celků není směrem k záchranářským starostem příliš růžová. Vysočinu tíží série čtyř porážek v řadě, díky nimž se po 25. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY propadla na 13. příčku tabulky s minimálním dvoubodovým odstupem na sestupové příčky. A na nich je právě Třinec, který je od návratu do II. ligy v roce 2013 poprvé přímo vtažen do záchranářských bojů. Na jaře z deseti bitev vydoloval jen 9 bodů, v polovině dubna nahradil trenéra Martina Zbončáka exopavským Romanem Westem. Hned po jeho nástupu Třinec překvapil výhrou nad Příbramí, poté remizoval v Chrudimi a v posledním kole v důležitém domácím utkání nestačil na Táborsko.

Třinec v zimě přišel o záložníka Kateřináka, který se vrátil z hostování v Hradci Králové, ale místo něj přivedl posily. Ze Sparty exjihlavského útočníka Turynu, z Banské Bystrice Slaninku a na hostování ze Zlína Hrdličku. Ti doplnili základní kostru třineckého týmu, kterou tvoří zkušení obránci Foltyn a Hýbl, stopeři Brak a Straňák, středopolaři Machuča, Habusta a Jursa, útočník Juřena a klíčový muž ofenzívy Holík. V brance se střídají Hasalík a Adamuška.

David Oulehla nejen o Třinci

Právě dnes bylo avizováno, že do závěrečných druholigových bojů povede FC Vysočina nový kouč – klubový odchovanec David Oulehla, jenž v Jihlavě v minulosti trénoval mládežnické výběry. Naposledy působil jako asistent Pavla Hapala v Baníku Ostrava. V roli hlavního kouče vedl ve II. lize Varnsdorf a Žižkov. „Nabídka od mateřského klubu, kam se vracím po skoro deseti letech, přišla hodně rychle a nečekaně. Ve fotbale tomu tak ale někdy bývá. Určitě jsem si přál, abych první tým Jihlavy někdy vedl. Věřil jsem, že tomu jednou bude na prvoligové lavičce. Nyní je realita jiná a my všichni musíme udělat maximum pro to, aby na Vysočině zůstala druhá nejvyšší soutěž zachovaná a v příštím roce byly výsledky klubu mnohem lepší,“ řekl Oulehla na úvod.

Fotbalovou Jihlavu čeká velice důležitá bitva. Jakou v kabině po úvodním seznamovacím tréninku vnímáte atmosféru? Je po sérii porážek nervózní či naopak odhodlaná? „Z mančaftu cítím zdravé odhodlání a chuť do práce. Po určitém rozkoukávání naskočili báječně a trénink byl skvělý. Mám z kluků opravdu dobrý pocit, jsou zde talentovaní hráči a tým má do budoucna velký potenciál. Samozřejmě mne mrzí některé zdravotní otazníky, ale ty k fotbalu patří,“ okomentoval nový kouč FC Vysočina.

V jakých aspektech hry vidíte přednosti Třince? Na které fotbalisty budete své hráče před pátečním utkáním upozorňovat? „Třinecký tým je dlouho pohromadě a má ve svém středu velmi zkušené fotbalisty. Jde o stabilní druholigový celek, v němž nedávno též došlo k výměně trenéra. Věřím, že o soupeři máme dostatek potřebných informací. Hlavně se ale chceme soustředit na sebe, na náš výkon, aby měl co nejvyšší parametry. Musíme jít za vítězstvím,“ uvedl Oulehla.

Vzájemná bilance ve II. lize: 23 utkání  16 - 5 - 2  41:9 | doma: 11 utkání 8 – 2 – 1  20:4 | venku: 12 utkání 8 – 3 - 1  21:5
Poslední vzájemné utkání: 15.10.2022 - Vysočina znovu potvrdila, že na Třinec umí. V náročném utkání dvou celků, které potřebují sbírat body, byli jihlavští fotbalisté v první půli lepším celkem a šli díky brance Radka Křivánka do zaslouženého vedení. Náskok drželi a dokonce v 66. minutě získali výhodu jednoho muže v poli. Bohužel, Třinečtí přesto dokázali záhy vyrovnat a cenný bod udržet – 1:1 (0:1).

FC Vysočina Jihlava

Střelci: 5 - Selnar, 4 - Tureček, 2 – Vedral, Zoubele, Gabriel, Araujo-Wilson, Ogiomade, 1 – Křivánek, Peřina, Svoboda, Shudeiwa, vlastní.

FK Třinec

Sestava v posledním utkání: Adamuška – Foltyn, Brak, Straňák, Hýbl (46. Kania) – Omasta (83. Tandara), Jursa, Machuča, Hrdlička (46. Samiec) – Holík, Juřena (83. Gembický).
Trenér: Roman West
Střelci: 4 – Omasta, 3 – Foltyn, Straňák, Holík, 2 – Hýbl, Machuča, Juřena, 1 – Slaninka, Habusta, Jursa, Gembický, Hrdlička, Turyna, Kateřinák.

 
Související
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu