16.12.2022, Miroslav Fuks

Michal Vávra: Vnímáme velkou zodpovědnost za vývoj hráčů

Michal Vávra: Vnímáme velkou zodpovědnost za vývoj hráčůVelmi turbulentní podzim má za sebou trenér Michal Vávra. Odchovanec Ledče nad Sázavou, který prošel mládeží Slavie Praha, byl členem širšího kádru FC Vysočina v letech 2004 až 2006 a jeho nadějnou hráčskou dráhu utnulo zranění kolene, se v závěru sezónu posunul z lavičky mladšího dorostu U16 na pozici asistenta kouče ligového „áčka“.

 

Jak náročný tento skok do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY byl?
Především jsem byl hrozně potěšen, že mi Ondra Smetana tuto vynikající šanci v dospělém profi fotbale dal. Přechod o hodně kategorií výše byl pro mne výrazně snazší tím, že jsem většinu kluků znal z dorosteneckých kategorií. Mezi hráči jsem tak byl zorientovaný ještě předtím, než jsem byl touto nabídkou osloven. Je jasné, že začátek byl s ohledem na rychlý sled ligových zápasů hektický. Věřím, že teď jsou před námi měsíce, kdy si vše ideálně sedne tak, abychom na jaře byli co nejúspěšnější.

Všichni vnímáme velkou zodpovědnost za to, abychom hráče co nejlépe připravili do jarní části a dokázali je sportovně posunout jak z hlediska individuálního, tak i týmového. V mladém kádru s množstvím odchovanců cítíme skutečně velký fotbalový potenciál.

Mimochodem, jak se vyvíjí Vaše studium trenérské profi licence?
Já jsem především hrozně rád, že jsem se do vybrané skupiny pětadvaceti trenérů prosadil. Moc mne potěšilo, že jsem se tam prokousal a věřím, že své studijní snažení zdárně završím získáním licence. Právě v rámci studia jsem navázal kontakt s Ondřejem Smetanou, který mne později oslovil s nabídkou společně vést první tým FC Vysočina.

Přejděte k Vašemu týmu U16. Jak hodnotíte podzim tohoto mladšího dorostu?
Přechod z žákovské kategorie do dorostu je pro kluky vždy specifický. My jsme si to s kolegou Jirkou Urbánkem dobře uvědomovali. Jsme rádi, že nyní můžeme říci, že se opravdu všichni během půlroku sportovně posunuli a s nároky vyšší kategorie se sžili, za což zaslouží pochvalu. Samozřejmě, že u někoho se tak stalo dříve, u jiného později.

Velmi nás těšilo jejich nasazení do tréninku a zápasů a též to, jak se rychle posouvali a zlepšovali. Bylo krásné to pozorovat. Zároveň bylo znát, že vyspívali i mentálně. Opravdu mohu podzimní část hodnotit po všech stránkách pozitivně.

Vstup do MSDL jste neměli ideální, že?
Ze čtyř úvodních duelů jsme získali jediný bod a třikrát jsme podlehli 5:1 stejně starým klukům Zbrojovky a věkově starším celkům Prostějova a Opavy. Jak už jsem uvedl, tak klukům chvíli trvalo, než přivykli na vyšší intenzitu dorosteneckých zápasů. Jasně, porážky přišly i v dalších zápasech, ale vždy tomu bylo proti soupeři, který byl fyzicky či sportovně vyspělejší. Nakonec se ziskem 21 bodů přezimujeme na 10. příčce tabulky.

Kategorie U16 je, jistě nejen v FC Vysočina, specifická v tom, že herní příležitost dostává velké množství hráčů...
Je to tak. V našem případě jsme do patnácti podzemních duelů nasadili hned 29 kluků. Ta rotace byla opravdu velká. Bylo to dáno tím, že s ohledem na otestování potenciálu pro budoucí dorostenecké roky chceme dát šanci co největšímu spektru talentů. Zároveň jsme po dohodě s trenérem Ivanem Čermákem sloužili k rozehrání herně nevytížených kluků z U17, popř. hráčů po zranění.

Ve kterých duelech jste z mančaftu měli nejlepší pocit?
Určitě musím zmínit utkání proti Zlínu, v němž jsme zkraje října zvítězili 4:0 a byli jsme ve všech parametrech lepším celkem. Velmi dobře byl zvládnutý i zápas v Třinci.

A naopak, ve kterých duelech jste zůstali za očekáváním?
Vždy jsem si uvědomoval možnosti týmu v daný moment. Když tým prohrál, tak nikdy proto, že zápas nemakal na 100% nebo dokonce odflákl.

Jak vypadal režim vedení celku U16 po Vašem přesunu k dospělému „áčku“?
Neabsolvoval jsem poslední tři podzimní zápasy, navíc dvě následná utkání Memoriálu Vlastislava Marečka. Tým trenérsky převzal Ivan Čermák z U17, pomáhal nám i trenér juniorky Kamil Průša. A pochopitelně u mančaftu zůstal asistent Jirka Urbánek. Všichni zaslouží velké poděkování za pomoc a výbornou spolupráci.

Kdo tento mladší dorost od zimní přípravy povede v roli hlavního kouče?
Bude to Svatopluk Veroněk, který už v minulosti vedl řadu žákovských celků FC Vysočina.

Trenérsky jste aktivní nejen v FC Vysočina, ale působíte jako asistent u reprezentace U19...
U týmu jsem od září 2021, tehdy ještě pod hlavičkou U18. Hlavním trenérem je Radek Bejbl, dalšími asistenty jsou Tomáš Kulvajt, exjihlavský Roman Kučera a trenér brankářů Daniel Zítka. Moje role spočívá zejména v analýze soupeře, jeho silných a slabých stránek. Jsem samozřejmě moc rád, že mi FC Vysočina umožňuje kloubení obou pozic.

Lze připomenout, jak jste si vedli v kvalifikaci o EURO U19 a co je nyní před vámi?
Úvodní fázi kvalifikace jsme dovedli k postupu, přestože jsme v tabulce nakonec skončili druzí za Řeckem. Nyní je před námi elitní fáze kvalifikace, v níž se dle nedávného losu utkáme s Portugalskem, Chorvatskem a Švédskem. Bitvy o EURO jsou na programu v březnu 2023.

Podzimní hráčské statistiky U16

Odehraná utkání: 15 - Exner Jakub, Palán Radek, Vopršal Matyáš, 14 - Henzl Daniel, Jančok Karel, Sklenář Tomáš, Vodička František, 13 - Hájek Adam, Pospíchal David, 11 – Bartes Jan, Holec Dominik, Novotný Jiří, Mastný Adam, 10 - Dohnal Jakub, 7 - Ficek Jakub, Široký Matyáš, Vambera Tomáš, 6 - Bohm Tomáš, 4 - Málek Lukáš, Šlechta Miroslav, 3 - Nevěčný Viktor, Solař Filip, 2 - Dolejší Matyáš, Půža Bohuslav, 1 - Kotoun Adam, Rais Jaroslav, Seknička Jakub, Šerý Ondřej, Torner Štěpán

Odehrané minuty: 1350 - Exner Jakub, 1285 - Palán Radek, 1235 - Vodička František, 1070 - Vopršal Matyáš, 850 - Hájek Adam, 854 - Pospíchal David, 825 - Novotný Jiří, 750 – Jančok Karel, 730 - Sklenář Tomáš, 685 - Holec Dominik, 630 - Široký Matyáš, 545 - Henzl Daniel, 500 - Ficek Jakub, 470 - Bartes Jan, 390 - Mastný Adam, 370 - Bohm Tomáš, 360 - Šlechta Miroslav, 285 - Dohnal Jakub, 270 - Nevěčný Viktor, 200 - Málek Lukáš, Vambera Tomáš, 180 - Půža Bohuslav, Solař Filip, Torner Štěpán, 90 – Dolejší Matyáš, Kotoun Adam, Šerý Ondřej, 65 - Seknička Jakub, 45 - Rais Jaroslav

Vstřelené branky: 10 - Palán Radek, 5 - Vopršal Matyáš, 4 - Holec Dominik, Pospíchal David, 2 - Dolejší Matyáš, Henzl Daniel, Sklenář Tomáš, Vodička František, 1 - Dohnal Jakub, Exner Jakub, Jančok Karel, Novotný Jiří, Torner Štěpán.

 
Aktuálně

Organizační informace k ASEKOL RECYCLE MATCH proti Dukle Praha

Další domácí utkání jihlavských fotbalistů je tady. A s ním i organizační informace, které se vám bude hodit znát, než na stadion vůbec vyrazíte. Stejně jako na duel s Kroměříží klub připravil tematické utkání. Tentokrát s heslem #udržitelnost. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu