22.12.2020, Miroslav Fuks

Lukáš Vaculík: Jsme přesvědčení, že potenciál týmu je výše

Lukáš Vaculík: Jsme přesvědčení, že potenciál týmu je výšeLukáš Vaculík, dlouholetý záložník FC Vysočina, jedna z klubových legend a rekordman v počtu startů za FCV. Je to teprve půlrok, co zcela opustil hráčskou kabinu a usedl výhradně do manažerského křesla. A hned musel čelit velkým výzvám. Nejen o nich jsme si povídali s tímto sportovním ředitelem a předsedou představenstva FC Vysočina.

 

Naplnil vlekoucí se podzim Vaše sportovní očekávání?
Postavili jsme nejmladší kádr v historii klubu a možná i v historii českého profesionálního fotbalu. Šli jsme tedy dost do neznáma a naše očekávání jsme ani nemohli definovat. Když jsem sledoval výkony v letní přípravě, tak jsem mančaftu hodně věřil. A věřím mu i nadále. I proto podzim hodnotím jako podprůměrný a mírně neúspěšný. Myslím si, že jsme měli dosáhnout na větší množství bodů. Schází nám 5-6 bodů a cítím, že to tak vnímá i tým.

Zejména scházely body z domácího stadiónu...
Jednoznačně. Vždyť jsme doma získali jen 4 body z šesti utkání. Naopak ve venkovní tabulce jsme s 11 body pátí, jen tři body za 1. pozicí. Příčin tohoto bodového nezdaru je jistě více - nezkušenost, individuální chyby, horší schopnost překonávat soustředěný defenzivní blok soupeře a v neposlední řadě absence Standy Klobásy. Svoji roli mohla sehrát scházející podpora fanoušků, kteří by pro hráče jistě byli velkou oporou. Na druhou stranu mne těší, že kluci zvládli veledůležitý závěrečný domácí duel s Táborskem, v němž museli otáčet vedení hostů. Pokud bychom jej nezvládli, tak bychom teď měli o tři nebo dokonce o čtyři body méně, protože by se nám jistě mnohem hůře hrál poslední duel na Žižkově.

Mladý tým svoji sílu a potenciál dokázal ve více zápasech...
Rozhodně ano. Tento tým, na to jak je mladý, má velkou sílu a charakter. Žádný zápas nezabalil a vždy bojoval až do konce. S Táborskem, s Hradcem Králové, na Dukle Praha nebo v Chrudimi. A platí to i o velice smolném domácím utkání s Blanskem, v němž neproměnili sedm gólových šancí.

Jakými změnami projde kádr FC Vysočina v zimní přestávce? Nezvažujete posílení o zkušeného hráče?
Současnému týmu věříme. Po skončení podzimu jsme si výkony jednotlivých hráčů a jejich potenciál důkladně rozebrali. A zároveň jsme nastavili program jejich sportovního rozvoje. S trenéry jsme se shodli na tom, že mančaft chceme v maximální možné míře udržet a nechceme do něj příliš zasahovat. Roli zkušeného hráče bude na jaře nadále plnit Matúš Lacko a doufáme, že jej bude i v zápasech doplňovat uzdravený a gólově produktivní Standa Klobása.

Můžete už teď některé změny v týmu potvrdit?
Zatím není nic jistého. Jednáme o hráčích, kteří u nás byli na hostování, přičemž vše směřuje k tomu, že všichni budou v Jihlavě pokračovat i na jaře. Přiznáváme, že nyní řešíme velký zájem předních českých klubů o Tomáše Smejkala, který na sebe na podzim výrazně upozornil svými góly, čtyřmi brankami a hned deseti gólovými přihrávkami. Momentálně probíhají konkrétní jednání a myslím si, že je transfer tohoto člena širšího kádru české reprezentace U21 pravděpodobný. Nastal pravý čas, aby se Tomáš ve fotbalové kariéře posunul. Druhou ligu už sportovně přerostl a my mu nechceme bránit ve vývoji.

Nebude případný Smejkalův odchod příliš citelným oslabením?
Jsme přesvědčení, že jej dokážeme nahradit a sezónu důstojně dohrajeme i bez něj. O jeho gólový přínos a roli lídra ofenzívy se musí podělit jiní hráči. Musí tuto šanci chytit za pačesy a vzít na sebe větší díl zodpovědnosti. Nechceme přitom na žádného z nich tlačit. Na hráče budeme nadále hodně nároční a budeme chtít, aby si na sebe vytvořili tlak sami. Ofenzivní potenciál rozhodně mají Fares Shudeiwa, Adam Ritter, Luis Arroyo, Lukáš Červ, Jarda Peřina, Radek Křivánek a další. A samozřejmě znovu musím připomenout naše očekávání od Standy Klobásy, který své přednosti a to, jak by týmu mohl pomoci, ukázal ve druhé půli utkání s Blanskem.

Dočkají se fanoušci nějaké nové tváře v kádru?
Během prosince bychom chtěli dotáhnout příchod jednoho mladého a pracovitého ofenzivního hráče, který by měl zvýšit konkurenci v týmu. A jednáme i o přestupu jednoho talentovaného křídelníka z III. ligy. V prosinci jsme v Jihlavě testovali dva mladé Afričany, ale ti nás výrazně nezaujali. Nepočítáme, že bychom do přípravy posouvali některé juniory nebo dorostence, neboť už teď nás bude zkraje zimního bloku 25 do pole a 3 brankáři.

S jakým cílem půjdete do jara?
Jsme přesvědčení, že potenciál týmu je výše, než je současné 10. místo ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. Je před námi 14 náročných utkání, v nichž věříme, že se budeme schopni herně zlepšovat, získávat body a posouvat na vyšší tabulkové příčky.

Nelze se nezeptat, zvlášť v této složité době, na ekonomickou situaci klubu?
Pravdou je, že jsme hodně zeštíhlili rozpočet. A to neporovnávám s prvoligovým stavem, ale s našponovanými rozpočty v předchozích dvou ročnících ve II. lize. Šetříme na platech hráčů a trenérů, zeštíhlili jsme počet zaměstnanců i členů realizačního týmu a úspory jsme nalezli i v provozu klubu. Nebyla jiná možnost, pokud jsme chtěli ozdravit klubové finance a vidět na náklady. Momentálně jsme ekonomicky stabilní, což je zásadní krok k tomu, aby postupně mohly růst naše sportovní cíle. A třeba v dohledné době pomýšlet na návrat do nejvyšší soutěže.

Při této příležitosti bych chtěl znovu velice poděkovat za přízeň a vstřícnost novému generálnímu partnerovi našeho klubu - společnosti ENVIROPOL. Bez její výrazné podpory by pro náš klub byl končící rok mnohem složitější. Velice nás těší, že se naše spolupráce protáhne minimálně i do nadcházejícího soutěžního ročníku. Ještě jednou DÍKY!

Českým fotbalem teď otřásá skandál spojený s osobou Romana Berbra, který se dotýká řady funkcionářů a rozhodčích. Zároveň nabírá na síle snaha o očistu tohoto sportu. Co si o tomto dění myslíte?
Vítám snahu o obrodu českého fotbalu, která musí jít od spodu, tedy od okresních fotbalových svazů výše. A je jasné, že tato tolik potřebná očista bude pouze o lidech, o jejich schopnostech, charakteru a morálce. Změnu nepřinese pouze potrestání pana Berbra, který na své sféře vlivu pracoval dlouhé roky. Možná si myslel, že už mu projde všechno. Naštěstí platí, že na každého jednou dojde a žádný strom neroste do nebe.

Vadí mi, že spousta osob či klubů se k této problematice bojí či odmítá vyjádřit. Přitom jsme všichni věděli, že zde tyto problémy bují. Jen jsme neměli důkazy. Souhlasím s tvrzením svazového předsedy Malíka, který řekl: „Bez poptávky není nabídka“. Nad tím by se měly všechny kluby zamyslet, pokud chtějí zvýšit kredit fotbalu v očích sponzorů a diváků. Naučme se přijímat to, co k čestnému sportu neodmyslitelně patří, tedy porážky, neúspěchy či sestupy. Pokud se vytrácí férovost ve sportu, tak se bude vytrácet v celé společnosti.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu