25.08.2020, Miroslav Fuks

Josef Morkus: V klubu uvítáme fotbalistky všech věkových kategorií

Josef Morkus: V klubu uvítáme fotbalistky všech věkových kategoriíFotbalová Vysočina měla o víkendu malý důvod k oslavě, neboť došlo k naplnění jednoho z dlouhodobých a nelehkých úkolů – zapojení týmu mladších žákyň do českých fotbalových soutěží. O tomto tématu i blížícím se startu dívčích fotbalových soutěží jsme si povídali s Josefem Morkusem, manažerem FKM Vysočina.

 

Jak si mladší žákyně ve své soutěžní premiéře vedly?
Holky v sobotu nastoupily v Cejli proti místním mladším žákům. A zvítězily 3:7, když se třikrát trefila Klárka Váchová, dvakrát Nela Podnecká a po jedné brance přidaly Adriana Gambová a Amálka Zvolánková. Snad nemusím zdůrazňovat, že nejen v tomto případě rozhodně nešlo o výsledek. Jsme moc rádi, že se tým podařilo sestavit a do soutěže zapojit.

Bylo složité v podmínkách našeho regionu zcela nový celek vytvořit?
Skládali jsme jej vlastně celou minulou sezónu a bylo to náročné. Velké úsilí tomu věnoval Radek Nápravník, aktuálně šéftrenér našich dívčích žákovských týmů. Objel a oslovil potenciální adeptky nejen v okresu Jihlava, ale i v Kraji Vysočina, a samozřejmě se je snažil přivézt do nově se tvořícího celku mladších žákyň. K týmu jsme přivedli nového trenéra Milana Kylíška, který k nám přešel i se svojí dcerou z Bedřichova.

Je tento nový tým uzavřený pro případné další zájemkyně o nejpopulárnější světový sport?
Rozhodně ne! V našem klubu rádi uvítáme další fotbalistky všech věkových kategorií. Obrátit se mohou na mne nebo naše trenéry žákovských celků. Budeme se na ně těšit.

Pro ženský tým podzimní premiéra v Moravskoslezské lize nastane až 5. září v Havířově. S jakými ambicemi do třetí nejvyšší soutěže vykročí?
Našim dlouhodobým cílem je, aby ženský tým postoupil do II. celostátní ligy. Není to však žádnou podmínkou, spíše je to naše přání do budoucna.

Doznal ženský kádr nějakých změn?
Mančaft byl doplněn o čtyři ročníkově končící starší žákyně – Anetu Brychtovou, Lucii Pařízkovou, Simonu Krejčovou a Johanku Pauzarovou. Nyní disponujeme stabilizovaným osmnáctičlenným kádrem hráček, které vedou trenérky Kateřina Valentová a Lenka Pojezná.

Podzimní výkop čeká v sobotu starší žákyně...
Ty budou opět nastupovat v nejvyšší žákovské soutěži, v její české skupině. I díky tomu se mohou těšit na velmi náročná střetnutí s Plzní, Spartou či Slavií Praha. Celek opustily uvedené starší dívky a naopak se mužstvo podařilo doplnit o nové hráčky. Byli bychom rádi, kdyby se holky vyvarovaly sestupu do II. ligy žákyň. Rozhodně na to však nebudeme tlačit. Zásadní je, aby holky fotbal bavil a chtěly se v našem klubu sportovně rozvíjet.

Jak často ženské a dívčí týmy trénují?
U všech platí, že třikrát týdně.

Hodláte počet dívčích týmů rozšiřovat?
FAČR vyžaduje, aby oddíly, které disponují statusem nejvyšší klubové akademie, disponovaly do startu ročníku 2022/23 čtyřmi dívčími mládežnickými týmy. Momentálně nevím, zda se nám tento požadavek podaří zcela naplnit. Zatímco u dorostenek to během dvou let vidím reálně v návaznosti na současný celek starších žákyň, tak u přípravek to může být složité. Dívenky v tomto věku spíše setrvávají ve svých klubech v chlapeckých týmech přípravky. Až následně v pozdějším věku zjišťují rozdíly v sociální vazbě mezi klukama a holkama, a přecházejí do dívčího fotbalu. Budeme se snažit o to, abychom je do FKM Vysočina přivedli co nejdříve a zároveň budeme nadále pracovat na náboru dívek to našich chlapeckých přípravek.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu