21.07.2020, Miroslav Fuks

Jan Staněk: Mohli jsme dosáhnout na vyšší umístění

Jan Staněk: Mohli jsme dosáhnout na vyšší umístěníPřed týdnem skončilo působení FC Vysočina ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE v ročníku 2019/20. Ke svému konci dospěla vlekoucí se sezóna, kterou nakonec z jihlavského hlediska nelze hodnotit jako úspěšnou. Jasně se v tomto ohledu vyjádřil ředitel klubu Jan Staněk, jenž zodpověděl i řadu dalších dotazů.

 

„Z hlediska umístnění v tabulce skončila neúspěchem. Pozitivem je zapojení našich odchovanců do prvního mužstva,“ řekl Staněk úvodem.

Představuje konečné 5. místo obraz skutečné síly prvního týmu FC Vysočina? Nebylo podzimní umístění spíše překročením stínu tohoto mužstva?
Věřím, že jsme mohli dosáhnout na vyšší umístění. Bohužel, loni jsme byli druzí, což by nám v běžné druholigové sezóně stačilo na postup. Jenže se poprvé hrála baráž. Letos to vypadá na přímý postup třech týmů a my jsme na postupové pozice nedosáhli.

Kde vidíte příčiny nevydařeného jara, v němž tým uhrál jen 18 bodů a v tabulce skončil až devátý?
Určitě jich je víc, ale asi ta nejviditelnější byla v tom, že se nám nepovedlo nahradit Moma Tijaního a pak se zranil Petr Tlustý. Naší mladí obránci mají talent, ale logicky zatím nemají zkušenosti, což se hodně projevilo. Nedařilo se nám uhrát zápasy bez inkasované branky a k tomu se připojila (ne)forma některých důležitých hráčů.

Bohužel jsme začínali těžkým zápasem na Dukle, který skončil naší těsnou prohrou. Následně jsme nezvládli domácí zápas s Varnsdorfem a výsledkový sešup se dlouho nepodařilo zastavit. Jeden zápas následoval za druhým bez možnosti trénovat a pracovat na zlepšení defenzivní hry. Než jsme se nadáli, bylo po naději na postup.

Jasným jarním pozitivem je nepochybně zařazení hned několika odchovanců do prvního týmu. V tomto ohledu jistě musíte být spokojen.
Určitě je to pro ně skvělý první krok. Věřím, že před sebou mají nadějnou budoucnost, ale je to jen začátek. Nyní záleží jen na jejich práci. Bez ní se nedostanou nikam.

Koronavirus je v posledních měsících skloňován ze všech stran. Do života FC Vysočina se však promítl hodně výrazně. A to nejen z hlediska druholigového „áčka“...
Epidemie byl obrovský zásah do života nás všech. Fotbal se z toho bude vzpamatovávat dlouho. Náš klub díky němu s velkou pravděpodobností přišel o postupy všech čtyř dorosteneckých týmů. A je samozřejmě otázkou, jak by se vyvíjelo druholigové působení našeho týmu, kdyby soutěž nebyla po vítězném duelu s Třincem na 50 dnů zastavena.

U prvního týmu skončil trenérský tým v čele Radimem Kučerou. Už znáte jejich nástupce?
Po hodně dlouhé době chceme přivést do Jihlavy trenéra z regionu. Zatím jednáme.

Po dvou nevydařených pokusech o návrat do I. ligy jste prezentoval snahu vedení klubu vybudovat nový tým od základů. Máte už představu o jeho kostře? Lze uvést první odchody?
Skončili hráči, kteří byli na hostování, smlouva vypršela Lukáši Vaculíkovi a Petru Tlustému. Přestoupit by měl Filip Novotný, o kterého je zájem. Další přestupy nevylučuji, ale záleží na nabídkách. Nikoho pod cenou prodávat nebudeme. Naopak jednáme o několika hostováních k doplnění mužstva.

Bude se z hostování ve Slavii vracet stoper Tijani?
Slavia opci ve lhůtě neuplatnila, ale budoucnost hráče řešíme.

Kteří fotbalisté tým naopak doplní? Jací odchovanci dostanou šanci poprat se o dres „áčka“?
Jak jsem uvedl, jednáme o doplnění několika hráči na hostování. Jestli přijde ještě někdo další, bude záviset na odchodech. Momentálně již je do „áčka“ posunuto několik dorostenců jako Ritter, Shudeiwa nebo Havlín. Nikdo „nový“ teď do přípravy nepůjde. Měl se zapojit Růžička, ale ten se momentálně rozhodl věnovat své úsilí vysoké škole na místo fotbalu a měl by oblékat dres Velkého Meziříčí. Standardně se do přípravy zařadí fotbalisté, kteří se vracejí z hostování. Od některých z nich hodně čekáme.

Kdy po koronavirem prodloužené sezóně vypukne letní příprava na nový soutěžní ročník?
Začínáme v pondělí 27. července.

Alespoň juniorský tým dokázal administrativně postoupit do třetí nejvyšší soutěže. Budete jej v této souvislosti hráčsky posilovat?
Tým nijak doplňovat nebudeme a vyšší soutěž budeme hrát s našimi fotbalisty. Na rozdíl od minulých let nebudou odcházet na hostování do třetích lig, ale hrát MSFL v Jihlavě.

Na veřejnost pronikly informace o personálních změnách ve vedení klubu včetně završení Vašeho působení na pozici ředitele. Můžete se k tomuto tématu vyjádřit?
Od 1. srpna jsme se rozhodli neobsadit dočasně pozici výkonného ředitele. Počet zaměstnanců klubu se v posledních dvou letech podstatně snížil a není momentálně třeba nutně tuto pozici jako zastřešující obsadit. Lidé pracující v klubu jsou profíci, vědí, co mají dělat a technický i sportovní úsek má svého ředitele. Já se momentálně nebudu zapojovat do denního chodu klubu, zůstávám jako člen představenstva.  

Jak vidíte budoucnost FC Vysočina? Má klub ekonomickou sílu na to, aby znovu atakoval přední příčky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY?
Na všem pracujeme a doufám, že se podaří jak rozpočet, tak i tým sestavit co nejsilnější. Každopádně je zatím předčasné mluvit o ambicích mužstva.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu