26.05.2020, Miroslav Fuks

Dvacetiletí FC Vysočina - ročník 2013/14

Dvacetiletí FC Vysočina - ročník 2013/14Letní přestupové období přineslo jedno z největších hráčských „zemětřesení“ v dějinách klubu. Vysočina v průběhu roku 2013 do přestupů uvolnila nejvyšší sumu ve svých dějinách. „Přivedli jsme mnoho nových hráčů, kteří mají talent, kvalitu a perspektivu. Jsme přesvědčeni, že tato strategie je správná a představuje výbornou investici do budoucnosti FC Vysočina,“ řekl k této otázce ředitel klubu Tulis.

 

Podzim 2013

V létě se kmenovými hráči FC Vysočina stali ofenzivní záložní Marek Jungr (hostování z Teplic se změnilo v přestup), útočník Vojtěch Přeučil (Dukla Praha), útočník Jakub Teplý (Frýdek-Místek), další perspektivní hrot Matúš Marcin (Tatran Prešov) a bosenský ofenzivní hráč Haris Harba (Hradec Králové). Konkurenci rozšířila i dvojice hostujících fotbalistů – pravý bek Jan Mikula (Slavia Praha) a defenzivní záložník Adam Jánoš (Sparta Praha). V první třetinu podzimu navíc do týmu přibyli zkušený stoper Jiří Krejčí, jenž předtím působil v maďarském MFC Pécs, a z juniorky byl přeřazen útočník Jindřich Kučera.

Naopak kádr opustilo množství hráčů, ovšem pouze defenzivního hráče Tomáše Radu, který se v roli volného hráče nakonec rozhodl pro finančně lukrativnější nabídku Slovácka, bylo možné označit za fotbalistu základní sestavy. Dále Vysočina neprodloužila smlouvy s útočníkem Tomášem Sedláčkem, obránci Peterem Čvirikem a Igorem Obertem a brankářem Daliborem Rožníkem. Hostování skončilo u Václava Tomečka, Václava Vašíčka (oba Sigma Olomouc) a Davida Vaněčka (Viktorie Plzeň). Šíře a konkurence kádru v létě a v průběhu podzimu umožnila odchod celé řady kmenových fotbalistů na hostování. Záložník David Vacek zamířil do Ústí nad Labem, obránce Lukáš Kryštůfek do Vlašimi, středopolař Tomáš Kučera do Hradce Králové a hned trojice útočníků odešla hostovat do zahraničních klubů – Muris Mešanović (Dunajská Streda), Matúš Marcin (Banská Bystrica) a Arnold Šimonek (turecký Manisaspor).

Poměrně výrazně pozměněný kádr absolvoval sérii letních přípravných duelů se střídavými úspěchy. Porazil Baník Ostrava a v rámci rakouského soustředění i turecký celek Kayseri Ercyspor, na druhou stranu nestačil na Trenčín, Bohemians 1905, Krasnodar a na Pardubice.

Klubový šéf Zdeněk Tulis předsezónní cíle definoval jasně: „Věříme, že jsme silnější, než v loňském ročníku a že v nadcházející sezóně učiníme další krok k tomu, aby Vysočina v elitní české soutěži působila dlouhodobě a dokázala se umisťovat na stále vyšších příčkách.“

Jeho slova doplnil i kouč František Komňacký: „Nedopustíme, aby tým chuť, nadšení a motivace neopustily ani ve druhé sezóně po postupu. Naopak věříme, že mančaft bude o rok zkušenější a bude na jednotlivé zápasy ještě lépe připraven. Už bude vědět, co ho čeká.“

Start nového ročníku se však jeho svěřencům příliš nepovedl, neboť po úvodní porážce na Spartě přišla zbytečná ztráta na Slovácku. Ve 3. kole jihlavský celek sice smetl Znojmo, ale po porážkách v Liberci, v Teplicích a domácí remíze s Duklou Praha propadl do spodních pater tabulky. Nepochybné povzbuzení a tolik potřebnou výhru přinesl domácí duel se Slavií Praha, které však o kolo později vzalo za své, když tým zcela zbytečně ztratil výborně se vyvíjející utkání v Olomouci. Po porážkách v Mladé Boleslavi a doma s Plzní se mančaft ještě více přiblížil k sestupovým pozicím.

První podzimní zisk ze hřiště soupeřů znamenala šťastná remíza na Bohemians 1905. Na ní vzápětí navázalo premiérové vítězství nad Jabloncem. Bohužel, 13. – 15. kolo přinesly jediný bod v domácím duelu s Baníkem Ostrava. Zklamáním byl výkon a výsledek v Brně a především pak v Příbrami, kde celek utrpěl drtivou porážku 5:0. Po první polovině ligy tak Vysočina spadla na předposlední příčku tabulky.

Na kritickou situaci muselo zareagovat vedení klubu: „Na základě nepřesvědčivých výkonů a výsledků našeho mužstva jsme se rozhodli pro odvolání trenéra Františka Komňackého a asistenta trenéra Josefa Vrzáčka. Naše volba padla na zkušeného trenéra Petra Radu. Do konce roku tým povede ve spolupráci s asistenty Zdeňkem Kluckým a Markem Zúbkem. Od angažování Rady si slibujeme, že týmu dodá nový impuls a pozvedne ho jak výsledkově, tak i herně. Jsme domluvení na smlouvě do 30. června 2014, přičemž jeho jasným úkolem je záchrana FC Vysočina v Gambrinus lize,“ okomentoval příchod nového lodivoda ředitel klubu a místopředseda představenstva Zdeněk Tulis.

Před Radou byl závěrečný duel podzimu proti Slovácku, který byl zároveň jarní předehrávkou. Jeho tým důležitý match zvládl za tři body a před zimní přestávkou se vyhoupl na 13. příčku tabulky se ziskem 15 bodů.

„Musím konstatovat, že celé mužstvo včetně realizačního týmu a nás ve vedení klubu v podzimní sezóně nenaplnilo očekávání akcionář z pohledu bodového zisku a herního projevu. Výsledkem byly nevyrovnané výkony a velice nervózní závěr podzimní sezóny, který ve snaze zachránit, co se dá, vedl k odvolání trenéra Františka Komňackého a asistenta Josefa Vrzáčka. Tímto krokem vůbec nezpochybňujeme trenérské schopnosti pana Komňackého a pracovitost pana Vrzáčka. Bohužel, vysoko nastavenou laťku z loňské sezóny se nepodařilo udržet, na což museli akcionáři klubu reagovat,“ konstatoval po skončení podzimní části ředitel Tulis.

Jaro 2014

S podzimem 2013 v FC Vysočina nepanovala spokojenost. „Neúspěch v sezóně, a my naše podzimní účinkování za neúspěch považujeme, se mnohdy řeší hromadnou obměnou kádru. Některé kluby Gambrinus ligy tak v zimním období ostatně učinily. My jsme se rozhodli jít jinou cestou. Situaci jsme ve spolupráci s trenérem Radou důkladně analyzovali a dali jsme důvěru stávajícímu zkušenému a nesporně kvalitnímu kádru. Chceme podržet naše odchovance a také fotbalisty, které jsme do klubu v uplynulém období s nemalými náklady přivedli. Vždyť v roce 2013 byly naše investice do přestupů z pohledu FC Vysočina rekordní,“ zdůraznil na prahu sezóny ředitel klubu Zdeněk Tulis.

Hráčský kádr prvního týmu FC Vysočina proto v zimě nedoznal velkých změn. Na hostování do nižších soutěží či na Slovensko zamířila čtveřice talentovaných hráčů - Jakub Teplý (Ústí nad Labem), Jan Kliment (Dukla Banská Bystrica), Jan Kotnour a Jindřich Kučera (oba Žďár nad Sázavou). Smlouvy skončily dvěma obráncům, které trápily dlouhodobé zdravotní potíže – Milanu Kopicovi a Janu Šilingerovi.

Kádr naopak posílili zajímaví fotbalisté. Ze slovenského Spartaku Myjavu přestoupil krajní obránce či záložník Vladimír Kukoľ a post levého beka zkvalitnilo hostování zkušeného Michala Vepřeka ze Sigmy Olomouc. Do týmu se pak vrátila trojice hráčů, která na podzim absolvovala úspěšná hostování v jiných klubech – středopolař Tomáš Kučera (FC Hradec Králové), ofenzivní hráč Matúš Marcin (Dukla Banská Bystrica) a útočník Muris Mešanović (Dunajská Streda).

Úvodní zimní přípravný blok byl tradičně ve znamení duelů brněnské skupiny Tipsport ligy. Vysočina v ní v konkurenci dalších tří ligových celků dokázala zvítězit a postoupit mezi nejlepší čtyři české celky. V berounském semifinále však nestačila na Baník Ostrava. Povzbuzení do náročného zimního drilu nepochybně představovalo i vítězství na půdě slovenských celků Spartaku Myjava a Slovanu Bratislava. První tým FC Vysočina na počátku února podruhé v historii klubu odletěl na herní soustředění k moři, konkrétně do tureckého Beleku. Radův mančaft zde nalezl optimální podmínky pro přípravu na jarní část Gambrinus ligy. Navíc zde uspěl i výsledkově, když zvítězil ve všech třech duelech proti zahraničním týmům – polskému Ruchu Chorzów, rumunskému FC Botosani a maďarskému FC Paksi.

„Celý náš klub si vážně uvědomuje, že nás čeká velice těžké jaro. To bude o obrovském nasazení hráčů, pro které jsme chtěli vytvořit co nejlepší podmínky pro trénink a přípravu. Jsem přesvědčen, že se nám to podařilo, což umocnil fakt, že jsme ještě před koncem roku 2013 dokázali zajistit výměnu umělé trávy v areálu Na Stoupách a týmu jsme umožnili absolvovat kvalitní herní soustředění v Turecku. Snažili jsme se požadavky trenéra uspokojit v takové míře, aby se kolektiv sehrál a co nejvíce semknul,“ řekl na předsezónní tiskové konferenci ředitel klubu Zdeněk Tulis, jenž doplnil: „Jsme přesvědčení, že společným úsilím co nejdříve vybředneme z nepříjemné situace, kdy náležíme do široké skupiny celků ohrožených sestupem do FNL. Každé ze čtrnácti jarních utkání bude nesmírně důležité a malou fotbalovou válkou. Všichni v FC Vysočina, především pak hráči, musí udělat maximum pro to, aby Vysočina zůstala i nadále prvoligová a dostali nás na příčky, kde by se náš klub měl pohybovat. Tedy kolem 10. místa tabulky.“

Na slova klubového šéfa navázal kouč Petr Rada: „Čekají nás boje o ligové bytí a nebytí, které všechny hráče i celý klub důkladně prověří. Do sestupových problémů jsme se dostali sami, tudíž se z nich teď sami musíme dostat. Věřím, že hráči moc dobře vědí, o co jde a o co hrají. Pro záchranu musí udělat maximum nejen hráči a realizační tým, ale i celý klub od vedení až po uklízečky. Všichni musíme táhnout za jeden provaz! Pevně věříme, že nám v tomto snažení pomohou i fanoušci. Myslím, že nějakých 32 – 33 bodů by k setrvání mezi českou elitou mělo stačit. V tuto chvíli však pro mne není důležitý počet dosažených bodů, ale vlastní záchrana. Nic jiného v tuto chvíli nemá smysl plánovat. Všichni bychom si samozřejmě moc přáli, aby se Jihlava v tabulce Gambrinus ligy posunula co nejvíce kupředu,“ uvedl zkušený lodivod.

Jaro 2014 se FC Vysočina přes všechny obavy vydařilo zcela nad očekávání. Přitom vstup do odvet nebyl zcela dle očekávání. Tým podal nepřesvědčivý výkon v úvodním zápase proti Znojmu, který se hrál v Brně, a pouze remizoval 0:0. Následný domácí duel proti Liberci přinesl diametrální herní zlepšení, ovšem po velice smolném průběhu svítila na ukazateli skóre porážka 2:3. Kýžený výsledkový nastal v dalších kole na Dukle Praha, kde Vysočina zvítězila 0:3. Následovala série šesti utkání bez porážky, která Jihlavu vynesla mimo sestupové ohrožení – domácí remíza s Teplicemi, historické vítězství na Slavii, drtivá výhra nad Olomoucí (5:0!), cenný domácí skalp Mladé Boleslavi, vydřená remíza na horké půdě v Plzni a bod z utkání proti Bohemians. Po zápase 27. kola, kdy Vysočina po zásluze porazila Zbrojovku Brno 2:1, mohly propuknout oslavy záchrany mezi českou elitou. Závěrečné venkovní porážky v Jablonci a na Spartě přebil výborný dojem z vítězného domácího loučení proti Příbrami.

„Do Jihlavy jsem přišel s jediným a jednoznačným cílem zachránit nejvyšší soutěž pro Vysočinu. Hráči tento nelehký úkol v předstihu a po zásluze splnili. Kdyby nám někdo při mém nástupu do Jihlavy řekl, že skončíme na celkové 8. příčce a tři kola před koncem ligy nebudeme náležet mezi sedm sestupem ohrožených týmů, tak mu rozhodně věřit nebudeme. Sehráli jsme řadu kvalitních duelů, dokázali jsme sbírat body i na hřištích soupeřů a zápasů, v nichž bychom propadli, bylo málo. Teď je na hráčích, aby své výkony potvrdili i v příštím ročníku a zapracovali na jejich vylepšení. Relativně klidnou záchranou se rozhodně nemohou uspokojit, protože nadcházející sezóna bude možná ještě těžší. Stačí si uvědomit, že letos spadl takový tradiční a renomovaný klub, jakým je Olomouc,“ uvedl na konci soutěžního ročníku kouč Petr Rada.

Fotbalové jaro 2014 bez debaty přepsalo fotbalovou historii Kraje Vysočina a přineslo dosud nepoznané úspěchy. Konečné 8. místo představuje nejvyšší pozici ve fotbalových dějinách kraje. Dané umístění znamenalo pozici 2. nejlepšího klubu na Moravě a ve Slezsku a též nejvíce získaných bodů v nejvyšší soutěži v historii klubu. Nejvíce bylo vstřelených gólů v nejvyšší soutěži (45 branek) a nejvyšší byla průměrná návštěvnost během soutěžního ročníku (3.276 diváků na zápas). V neposlední řadě si jihlavský tým odnesl cenu Fair-play za soutěžní roční Gambrinus ligy 2013/14.

Týmové úspěchy se odrazily do nečekané spršky individuálních ocenění. Kouč Petr Rada byl vyhlášen 2. nejlepším trenérem Gambrinus ligy za ročník 2013/14 a získal cenu Trenér měsíce března. Adam Jánoš získal 2. místo v kategorii Objev roku Gambrinus ligy, Lukáš Masopust se dočkal 3. místa v kategorii Talent roku v rámci ankety Fotbalista roku a Jaromír Blažek se umístil na 3. místě v kategorii Osobnost Gambrinus ligy v rámci ankety Fotbalista roku. Samostatnou kapitolu si zaslouží úspěchy bosenského útočníka Harise Harby, který byl vyhlášen 3. nejlepším hráčem, 2. nejlepším cizincem a 2. nejlepším útočníkem Gambrinus ligy. Navíc získal cenu pro Hráče měsíce března a vešel se do ideální Jedenáctky sezóny Gambrinus ligy v ročníku 2013/14.

Ročník v kostce

Trenéři: František Komňacký, asistenti Josef Vrzáček a Marek Zúbek / od listopadu 2013: trenér Petr Rada, asistenti Zdeněk Klucký a Marek Zúbek

Ligové výsledky a statistiky: ZDE

Tabulka: ZDE

Pohár České pošty: vyřazení od Plzně ve čtvrtfinále - ZDE

Nejčastější sestava: Blažek – Tlustý, Krejčí, Šourek, Marek – Jánoš, Koloušek - Masopust, Jungr, Vaculík – Harba.

Průměrná domácí návštěvnost: 3.276 diváků

Soupiska: ZDE

Změny v kádru:
Podzim: Příchody: Mikula (hostování SK Slavia Praha), Jungr (přestup FK Teplice), Teplý (přestup MFK Frýdek Místek), Marcin (přestup 1.FC Tatran Prešov / SK), Přeučil (přestup FK Dukla Praha), Jánoš (hostování AC Sparta Praha), Harba (přestup FC Hradec Králové), Krejčí (přestup MFC Pécs / MAĎ), J.Kučera (přeřazen z juniorky).
Odchody:  Vašíček a Tomeček (konec hostování SK Sigma Olomouc), Vaněček (konec hostování FC Viktoria Plzeň), Sedláček, Obert a Čvirik (konec smlouvy), Rožník (konec smlouvy), Rada (konec hostování Sivasspor / TUR), Vacek (hostování MFK Ústí nad Labem), Kryštůfek (hostování FC Graffin Vlašim), T.Kučera (hostování FC Hradec Králové), Mešanović (hostování FK DAC 1904 Dunajská Streda / SK), Šimonek (hostování Manisaspor / TUR), Marcin (hostování FK Dukla Banská Bystrica / SK)

Jaro: Příchody: Kukoľ (přestup Spartak Myjava / SK), Vepřek (hostování SK Sigma Olomouc), T.Kučera (konec hostování FC Hradec Králové), Marcin (konec hostování FK Dukla Banská Bystrica / SK), Mešanović (konec hostování FK DAC 1904 Dunajská Streda / SK)
Odchody: Teplý (hostování FK Ústí nad Labem), Kliment (hostování FK Dukla Banská Bystrica / SK), M.Kopic (konec smlouvy, dlouhodobé zranění), Kotnour a J.Kučera (hostování FC Žďár nad Sázavou), Šilinger (hostování MSK Břeclav)

„B“ tým dospělých: Juniorská liga – 7. místo (68 bodů) - ZDE

Starší dorost: I. liga – 11. místo (58 bodů) - ZDE

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu