15.10.2019, Miroslav Fuks

Hráči a odchovanci FC Vysočina se v reprezentacích neztratili

Hráči a odchovanci FC Vysočina se v reprezentacích neztratiliZatímco většina jihlavských fotbalistů během uplynulé reprezentační přestávky tvrdě trénovala a dobíjela baterky před náročným a velmi důležitým podzimním finišem, tak trojice jejich spoluhráčů vyrazila na srazy reprezentací. V dresech se lvíčkem na prsou se neztratili, což rozhodně platí i pro odchovance FC Vysočina v národním týmu.

 

Češi v pátek zažili fotbalovou euforii! Po dlouhých 44 letech porazili hvězdami Premier League nabitou a 43 kvalifikačních duelů neporaženou Anglii! Pod slavné vítězství se výraznou měrou podepsala hned pětice hráčů z české ligy a mezi nimi jihlavský odchovanec Lukáš Masopust. Hrál výborně a v 85. minutě ideální přihrávkou připravil vítěznou trefu debutantovi Ondráškovi. U tohoto rozhodujícího momentu byl další produkt FC Vysočina – Jan Kopic, který odehrál posledních deset minut tohoto duelu, který přepsal českou fotbalovou historii. Oba krajní záložníci zasáhli i do pondělního přípravného utkání dvou rozdílných poločasů proti Severnímu Irsku, v němž Češi podlehli 2:3. Kopic v základní sestavě patřil k nejlepším českým hráčům a odkopal plnou porci minut. Masopust na letenský trávník nastoupil v 75. minutě.

Připomeňme, že nejcennější dres v posledních deseti letech obléklo sedm odchovanců FC Vysočina, což z hlediska historie fotbalu v našem kraji představuje neuvěřitelný počet. Krom Kopice a Masopusta se této cti dostalo Michaelu Rabušicovi, Theodoru Gebre Selassiemu, Matěji Vydrovi, Stanislavu Teclovi a Janu Klimentovi. A to v tomto výčtu není zahrnut středopolař Josef Hušbauer, jenž na Vysočině strávil jen poslední rok dorostenecké kategorie a nechyběl na posledním srazu reprezentačního „áčka“.

Reprezentačního debutu v kategorii U21 se zatím nedočkal ofenzivní záložník Tomáš Smejkal. Kouč Karel Krejčí jej premiérově pozval na sraz pro důležité domácí kvalifikační duely proti Řecku a Skotsku. Náš hráč úvodní utkání v Teplicích (1:1) proseděl pouze na tribuně a bezbrankovou bitvu proti Skotům v Uherském Hradišti strávil na lavičce náhradníků.

Trochu stranou pozornosti sehrála své zápasy i česká reprezentace U20, která svádí náročné souboje v rámci elitního turnaje evropských zemí. Roli asistenta trenéra u tohoto týmu plní kouč Radim Kučera, který jistě měl co říci k nominaci dvou členů kádru FC Vysočina. Pozvánku dle očekávání obdržel záložník Jan Fortelný (figuroval i mezi náhradníky výběru U21) a reprezentační stavitelé poprvé ukázali i na jihlavský podzimní objev – pravého obránce Tomáše Svobodu. Ten odehrál celé utkání ve švýcarském Solothurnu, který skončil 1:1. Úvodní českou branku vstřelil z penalty Fortelný, jenž byl bohužel půlhodiny před koncem vyloučen. Na anglické půdě se mladým Čechům podařilo senzační vítězství 0:3! Fortelný odehrál 88 minut a Svoboda zvládl celý druhý poločas.

Blízko prvnímu startu za českou reprezentaci byl i talentovaný dorostenecký stoper Karel Pojezný. Po svém debutu za jihlavské „áčko“ se totiž vůbec poprvé ocitl v hledáčku reprezentačních trenérů, kteří jej zařadili mezi náhradníky výběru U19. Ten dobře rozehrál kvalifikační turnaj základní fáze evropského šampionátu, když si poradil se San Marinem a Ázerbájdžánem. V úterý mladé Čechy čeká poslední utkání proti Norsku, které už ale nemůže nic změnit na postupu do další kvalifikační fáze.

Vysočinskou stopu bylo možné během uplynulé reprezentační pauzy nalézt i v „osmnáctce“. V nominaci na přípravné zápasy proti Švédsku a Turecku figuroval gólman Ondřej Mastný, jenž nyní působí v akademii věhlasného Manchesteru United. Odchytal celé utkání proti Turecku, které skončilo českou výhrou 3:0.

 
Aktuálně

Pavel Mazánek: Proti Prostějovu nastoupíme s vírou ve vlastní schopnosti

S větším klidem a se zvýšeným sebevědomím míří fotbalisté FC Vysočina k další velice důležité bitvě v rámci FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. V sobotu 27. dubna se od 10:30 hodin představí na trávníku o záchranu bojujícího Prostějova. Tým exjihlavského trenéra Radima Kučery k domácím utkáním nastupuje v azylu 1.HFK Olomouc. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu