19.06.2019, Miroslav Fuks

Roman Kučera: Vyšší kondiční, taktická i dovednostní náročnost je nutná

Roman Kučera: Vyšší kondiční, taktická i dovednostní náročnost je nutnáZávěr fotbalového ročníku přinesl FC Vysočina hned tři špatné zprávy. Nejen, že dospělému „áčku“ nebyl v duelech proti Karviné přán návrat do FORTUNA:LIGY, ale působení staršího dorostu v šestnáctičlenné I. lize skončilo sestupem. A ten, aby toho nebylo málo, znamená, že dorostenecké „béčko“ musí místo postupu do MSDL setrvat v Divizi. Nejen o těchto aktuálních tématech jsme hovořili s Romanem Kučerou, šéftrenérem mládežnické akademie FKM Vysočina Jihlava.

 

V zimě jste si byli vědomi, že udržení U19 mezi elitou bude složité? Nakonec tento úkol nebyl splněn. Kde spatřujete příčiny?
Sezóna v kategorii U19 bohužel skončila neúspěšně, když se nám nepodařilo uhájit účast v nejvyšší dorostenecké soutěži. Osobně těch příčin vnímám více. Předně se nám v zimě nepodařilo stabilizovat a rozšířit kádr. Oslovili jsme několik hráčů, ale v jihlavských ekonomických a sportovních podmínkách jsme nebyli schopní přivést požadovanou herní kvalitu. Museli jsme tedy vycházet z vlastních zdrojů. Bohužel, v průběhu jara přišla zranění stěžejních hráčů (Mikuška, Lancman, Šrámek, Lokvenc) či reprezentační povinnosti Rittera. Mužstvo po opakovaných porážkách ztratilo sebevědomí a prezentovalo se bojácných herním projevem. Prohráli jsme na jaře šest domácích zápasů, v kterých jsme inkasovali laciné branky. Změnili jsme rozestavení, herní systém, zařadili do sestavy další kluky z U18 a U17. Po sérii porážek jsme chtěli dát týmu impuls, tudíž jsem mančaft vedl v utkání v Karviné a s Českými Budějovicemi. Odpovídající výsledek se bohužel nedostavil.

Jaké další aspekty se do sestupu promítly? Vidíte něco pozitivního na sestupu
Zásadní samozřejmě byla skutečnost, že jsme I. ligu hráli s kádrem s nejnižším věkovým průměrem. V dorazovém ročníku 2000 jsme neměli potřebnou kvalitu, ani kvantitu. Pozitivní je, že do utkání nastupovali nejtalentovanější a pohybově nejnadanější hráči z kategorie U18 a U17, tedy kluci ročníku 2001 a 2002. Ti získali cenné ostruhy a omlátili se v nejvyšší soutěži, ale jejich výkonnost logicky kolísala. Chceme dávat šanci mladým hráčům, nectíme striktně kategorie, ale musí to být uvážené. Musí to být prospěšné pro výkonnost hráče, ale i týmu. Chceme být nároční, dávat výzvy ale opakuji - nesmí to být uspěchané a nesmí to být stres.

Kde máme rezervy při výchově hráčů?
Ukázalo se, že mnozí hráči nejsou schopní dlouhodobě snášet vyšší tréninkovou zátěž. Vyšší kondiční, taktickou i dovednostní náročnost, kterou po nich požadujeme, je nezbytná. Soutěž vyžaduje připravené hráče po všech stránkách. Naši trenéři musí být cílevědomí, důslední, pracovat s týmem, ale i s jednotlivými hráči. Musí pochopit, že individualizaci tréninkové přípravy hráčů je klíčem ke zlepšení jednotlivce i týmu. Zásadní je, že systematický tréninkový proces musí být komplexně nastavený od přípravek až po dorost. Do staršího dorostu musí dojít komplexně vybavený hráč.

Co uděláte pro to, abyste talentovaným hráčům, kteří jsou v dorostenecké kategorii, zajistili adekvátní podmínky ke sportovnímu vývoji?
Chtěl bych zdůraznit, že sestup není sportovní tragédií. Klukům zajistíme pestrou zápasovou konfrontaci nejen v letní a zimní přípravě. Rozhodující však bude kvalita tréninkového procesu.

V oblasti tréninku budeme, jak už jsem uvedl, klást důraz na individualizaci sportovního výkonu jednotlivých talentovaných hráčů. Některé talentované hráče chceme posílat na tréninky „A“ týmu. Také budeme dorostence zařazovat do utkání dospělého „B“ týmu v Divizi, kde by měli získávat potřebné herní zkušenosti a poznat dospělý fotbal. Do letní přípravy „áčka“ půjde Adam Ritter a též končící dorostenci Tomáš Svoboda a Radim Křivánek.

Jednoznačným cílem příštího ročníku jistě bude postup, že?
Ano, hlavním cílem nadcházejícího soutěžního ročníku bude postup do nejvyšší dorostenecké soutěže. Na návrat chceme být z hlediska kvality mužstva i realizačního týmu mnohem lépe připravení. Cítíme, že do klubu napříč kategoriemi musíme přivézt novou trenérskou krev a svěží vítr. V novém soutěžním ročníku jsme pro tým U19 angažovali trenéra Luboše Prokopce, jenž má zkušenosti s první ligou dospělých a hradecké starší dorostence dovedl k českému titulu. V letošním roce působil v Číně. Slibujeme si od něj, že společně významně kvalitativně posuneme principy trénování a hraní v jednotlivých kategoriích dorostu.

Sestup mrzí dvojnásob, když se „béčku“ staršího dorostu podařilo zvítězit v Moravskoslezské divizi...
Je to tak. Naším cílem bude postoupit nejen s U19, ale i s kategorií U18. Tým povede zkušený dlouholetý trenér Pavel Procházka.

Jak hodnotíte roční fungování Klubové akademie?
Byl to složitý a hektický rok. Nastoupili jsme k 1. červenci 2018 a v první fázi jsme řešili personální obsazení. V průběhu roku jsme vypracovali sportovní koncepci, která detailně řeší všechny oblasti sportu, od logistiky, personálního obsazení, tréninkový proces, komunikaci a spolupráci mezi jednotlivými úseky mládeže, spolupráci s kluby v regionu, skauting atd. Jsme si vědomi, že řada věcí se zatím nepodařila. Musíme zejména stabilizovat trenérský kádr. Nastavit pevně principy vedení a trénování jednotlivých kategorii i týmů. S tím souvisí vzájemná komunikace uvnitř klubu i směrem ven. Po „zkušebním“ roce chceme v ročníku 2019/20 svojí poctivou a cílevědomou prací přesvědčit sportovní veřejnost, vedení klubu i FAČR, že Krajská akademie sídlí v Jihlavě oprávněně.

Chtěl byste něco dodat závěrem?
Rozhodně bych chtěl poděkovat za podporu a přízeň Statutárnímu městu Jihlava, Kraji Vysočina a FAČR. Dále si nesmírně vážíme nadstandardní spolupráce s RFA, KFS a s kluby v kraji Vysočina. Ocenění rozhodně náleží i vedení klubu a všem lidem, kteří v klubu pracují. A v neposlední řadě i hráčům, trenérům a rodičům.

Děkuji za rozhovor.

 
Aktuálně

U17: Těsná domácí porážka

Jihlavský mladší dorost podlehl po vlastním gólu ze 77. minuty silným Českým Budějovicím 2:3 (1:1). Jihlavské poslal do úvodního vedení Karel Jančok a v druhém poločase srovnával Milan Urbánek. Dorostenci se tak tímto výsledkem propadli na 13. místo tabulky. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu