27.05.2019, Miroslav Fuks

Jan Staněk: Proti Karviné můžeme uspět jako tým

Jan Staněk: Proti Karviné můžeme uspět jako týmŘeditel klubu Jan Staněk 17. července loňského roku na startu FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY hovořil o umístění v nejlepší pětce soutěže s tím, že vyjádřil svou víru ve schopnost týmu skončit do třetího místa. O deset měsíců později fotbalová Vysočina potvrdila 2. příčku tabulky a kolo před koncem soutěže si zajistila vstupenku do barážového dvojzápasu o nejvyšší soutěž!

 

Jak náročných bylo těch uplynulých deset měsíců? Lze nyní hovořit o Vaší spokojenosti?
Od samého začátku, kdy jsme sezónu začali připravovat, šlo o náročné období. Bylo to spojeno s velkou nejistotou, kterou způsobil sestup. Museli jsme se potýkat s odlišným přístupem a reakcemi hráčů i trenérů k našemu pádu o ligu níže. Od počátku vyvstávaly otázky, zda se budeme snažit o okamžitý postup nebo spíše upřednostníme koncepční budování nového týmu.

Po nějaké době jsme ale najeli do běžného režimu, přičemž velké povzbuzení do další práce představovalo úvodní vítězství na půdě Zbrojovky. Nastartovalo celou sezónu, dalo hráčům tolik potřebnou sebedůvěru, uklidnilo všechny lidi okolo klubu a položilo základ k úspěchu, kterým konečné 2. místo bezpochyby je.

Tým v létě opustila nejen řada stěžejních hráčů, ale po skončení přestupního termínu též sportovní ředitel Josef Jinoch...
Sám jsem pochyboval, nakolik se jeho přestup do Mladé Boleslavi projeví do chodu našeho klubu či nikoli. V podstatě to rozsekl a uklidnil mne sám pan Jinoch, který při svém odchodu prohlásil, že to zvládneme.

Vybavíte si nějaký úsek sezóny, kdy na tým dolehla krize, a měl jste obavy o zdar sezóny?
Těch momentů jistě bylo víc. Vždy jsme ale věřili práci trenérů a cestě, po níž jsme se vydali. Asi nejhorší část sezóny tvořily prohry a zaváhání v první polovině září, kdy jsme doma neporazili Vítkovice, prohráli jsme ve Varnsdorfu a na svém stadiónu jsme nestačili na Hradec Králové. Dokonce jsme poté měli i menší hádku s trenéry ohledně nastavení vzájemné kooperace. Tento moment nepochybně prospěl k vyčištění vzduchu a snad i k nastartování následné další bodově úspěšné série. Svoji roli mohl sehrát i netradiční teambuilding, který jsme pro mančaft zorganizovali.

Přišly samozřejmě i další dílčí zakolísání. Hodně špatně jsem se cítil po utkání ve Vítkovicích. Ale i tento duel jsme napravili. Paradoxně ta podzimní část, která nakonec byla bodově o trochu úspěšnější, přinesla více krizových momentů.

Který jarní duel se týmu nejvíce vydařil? Kdy jste naopak byl s výkonem nespokojen?
Myslím, že hodně důležité byly dva duely – doma s Varnsdorfem a venku v Hradci Králové. O utkání ve Vítkovicích jsem již hovořil. Tam byl výkon špatný od začátku a nakonec vyvrcholil inkasovanou brankou v závěru. Neuspokojivý výkon jsme podali také doma se Sokolovem. Jistě nás mrzela i hodně zbytečná prohra v Chrudimi, ale tam jsme měli povedené pasáže hry. O body nás připravila hrozivá desetiminutovka v úvodu druhé půle a nekoncentrovanost v závěru.

Co považujete za silné stránky Kučerova mužstva?
Mužstvo si věří, což je základ pro to, aby mohlo podat dobrý výkon. Dokáže předvádět zajímavé herní pasáže, kdy tým dobře kombinuje a snaží se být dominantní na míči. Výsledkem pak je docela líbivý herní projev. Škoda, že na jaře vždy nebyl vyjádřen brankami.

Lze porovnat práci trenérů Martina Svědíka, který tým vedl do listopadového odchodu na Slovácko, a stávajícího kouče Radima Kučery?
Nechci je srovnávat. Možné to není ani z hlediska doby jejich působení v našem klubu. Zatímco Martin na Vysočině trénoval rok, tak Radim tu je pouze pět měsíců. Oba spojuje to, že jsou výrazné osobnosti a hráči před nimi mají respekt, což je podle mne velmi důležité. Dále mají společnou přísnost a zároveň lidský a férový přístup. To hráči nepochybně oceňují.

Bylo českobudějovické Dynamo na první příčce nedosažitelné?
Všichni jsme samozřejmě tajně doufali, že bychom mohli vybojovat první pozici, která znamená přímý postup do ligy. Budějovice však byly nad naše síly. Sice se v sezóně vyskytly momenty, kdy jsme Dynamo mohli ohrozit, ale my jsme těmto šancím nedokázali jít naproti. Platilo to například při podzimním utkání na jihu Čech. Otazníkem také je, nakolik by Budějovicemi zamávalo, kdyby do šťastného konce nedotáhly domácí duel s Brnem. Tento zápas je pak nakopl k málo vídané vítězné sérii.

Překvapilo Vás konečné umístění některých týmů ve II. lize?
Překvapením pro všechny byly výkony Varnsdorfu, které dokázaly přenést i do jara. I počin Dynama, které za 29 kol získalo 69 bodů, stojí za pozornost. Osobně jsem čekal, že Zbrojovka nakonec 3. příčku vybojuje. Výsledkově zůstaly trochu za očekáváním Pardubice.

Které fotbalisty byste na jaře zařadil mezi opory mužstva?
Momentálně nechci nikoho vyzdvihovat. Pokud chceme přes Karvinou postoupit do I. ligy, tak musíme uspět jako tým.

Mančaft čeká barážový dvojzápas proti Karviné. Jaké aspekty v ní budou rozhodovat?
Určitě vůle a momentální forma. Doufám, že se pozitivně projeví naše práce během celého soutěžního ročníku. Že to, co hráči do sebe v tréninkovém procesu dostávali, nyní naplno prokážou.

Můžete popsat, jak složité bylo a je zajistit financování klubu poté, co se od počátku roku 2018 musí obejít bez financování ze strany dlouholetého generálního sponzora?
Situace nebyla jednoduchá a není jednoduchá ani teď. Po sportovní stránce se snažíme udělat maximum, abychom nalákali možné nové reklamní partnery či zájemce o investici do klubu. Nezastírám však, že je to těžké. Bohužel, nepomáhá tomu ani postoj některých lidí vůči našemu klubu.

Dojde v létě k nějakým změnám vedení či organizační struktuře klubu?
Věříme, že do poloviny června bude realizována změna v akcionářské struktuře klubu. Jednání s potenciálními generálními partnery jsou v různých fázích. Posouvají se dále, ale zatím je nelze konkretizovat.

Pracujete i za situace, kdy není jasné, v jaké soutěži bude Vysočina v sezóně 2019/20 působit, na hráčských příchodech?
Hráčský trh se vyvíjí velmi dynamicky, tudíž my nemůžeme čekat na konec sezóny. U některých fotbalistů prostě nelze čekat a je nutné využít nabízené šance. Momentálně platí, že na nadcházející soutěžní ročník už máme podepsány dva hráče. Z našeho pohledu mohou v pohodě hrát I. ligu a ve II. lize vynikat.

Zařadíte do letní přípravy „áčka“ některé talentované hráče, kteří byli dosud ve starším dorostu, v juniorce nebo na hostování?
Očekáváme, že do letní přípravy půjde 4-5 nadějných fotbalistů, přičemž někteří z nich to už vědí. Do „áčka“ přesuneme mládežnického reprezentanta Adama Rittera, posune se do něj Martin Pavlík, naplno se zapojí Tomáš Smejkal a Radek Matulka, kteří na jaře hostovali v MSFL. U ostatních samozřejmě bude hodně záležet na vývoji kádru. Připomínám, že v zimě s prvním týmem absolvovali část přípravy dorostenci Pavel Mikuška, Radek Křivánek a Karel Pojezný.

Lze očekávat odchody některých z kmenových hráčů?
O některé fotbalisty registrujeme zájem, ale rozhodně to není v takové pozici, že bychom už někoho prodali nebo některý projevil zájem odejít.

Máte již jasno o fungování „béčka“ v příštím ročníku? V jaké soutěži bude nastupovat?
„Béčko“ bylo z rozhodnutí řídících orgánů zařazeno do Divize. Ještě nemáme úplně jasno o složení mančaftu. Hodně bude záležet na tom, jak končící ročník dopadne pro naše dorostenecká mužstva.

Do finiše jde i dorostenecká liga. Věříte, že se jihlavští mladíci dokáží mezi českou elitou udržet?
Pevně věřím, že tým k tomu schopnosti má, i když to bude velmi složité. Nicméně, pořád platí, že mužstvo má reálnou šanci na záchranu v nejvyšší soutěži. Do ligy jsme šli s rizikem - s kádrem s nejnižším věkovým průměrem. Kluci získávají velmi cenné zkušenosti, ale soutěž je pro ně velmi fyzicky náročná. Věřím, že z tohoto kroku bude náš klub do budoucna profitovat. A nemyslíme si, že by případná II. dorostenecká liga neměla být schopná hráče připravit na profi fotbal. Nejde totiž jen o mistrovská utkání, ale i o kvalitu přípravných utkání, náročnost tréninkového procesu a jeho individualizované zacílení.

Jak hodnotíte první rok fungování klubové akademie?
Vyhodnocení je teprve před námi. Určitě došlo k profesionalizaci akademie, je zřejmé, že se o hráče stará mnohem více kvalifikovaných lidí a mají lepší servis. Jak rychle to povede k vyprodukování zajímavých hráčů pro „A“ mužstvo, tak to opravdu ukáže až delší časový úsek dvou až čtyř let. 

 
Aktuálně

Organizační informace k ASEKOL RECYCLE MATCH proti Dukle Praha

Další domácí utkání jihlavských fotbalistů je tady. A s ním i organizační informace, které se vám bude hodit znát, než na stadion vůbec vyrazíte. Stejně jako na duel s Kroměříží klub připravil tematické utkání. Tentokrát s heslem #udržitelnost. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu