20.12.2018, Miroslav Fuks

Březina: V roce 2019 bychom rádi provedli rekonstrukci hlavní travnaté plochy

Březina: V roce 2019 bychom rádi provedli rekonstrukci hlavní travnaté plochyFotbalový klub netvoří pouze hráči nebo trenéři jednotlivých týmů. Jeho důležitou a nedílnou součástí představují zaměstnanci klubu, kteří se fotbalistům snaží vytvářet co nejlepší zázemí pro jejich sportovní růst. O ohlédnutí za skončeným rokem 2018 jsme požádali Jindřicha Březinu, technického manažera FC Vysočina Jihlava.

 

Můžete zrekapitulovat investice, které se pod hlavičkou FC Vysočina podařilo v tomto roce uskutečnit?
Koncentrovali jsme se na běžnou údržbu a zabezpečení chodu sportovišť. Přesto se nám nadále dařilo uskutečňovat zásadní opravy či dokonce vybudovat něco nového. Na uskutečněných opravách nad rámec běžné údržby se výraznou měrou opět podílelo Statutární město Jihlava, přičemž velký dík za to náleží Ondřeji Stránskému, vedoucímu oddělení správy realit jihlavského magistrátu. Nemalou částkou však přispěl i náš klub.

Můžete konkretizovat akce, které proběhly v areálu v Jiráskově ulici?
Zkraje letošního roku se podařila instalace hlavní vjezdové brány na stadión z ulice Evžena Rošického s automatickým dálkovým ovládáním.
Do finiše jdou průběžné opravy bývalé ubytovny na stadiónu, kde se v první polovině tohoto roku podařilo vybodovat zázemí pro spinning a rozcvičení hráčů. Vznikl v zadní části budovy, kde v minulosti fungovalo sklenářství, a využívají jej jak fotbalisté „áčka“, tak i mladíci z akademie.

Další investici představovala výměna vstupních bran do rohových objektů tribuny, kde nám dlouhodobě při sněžení či dešti působilo komplikace prodyšné mřížovité řešení původních vstupních bran. Nyní disponujeme zateplenými ovladatelnými vraty.

Ostatně, oba rohové objekty letos prošly zásadní renovací interiéru poté, co došlo ke zrušení ubytovny mládeže. Místo ní zde vznikly potřebné bytové jednotky a kanceláře pro klubovou akademii.

V neposlední řadě jsme se dočkali vítané opravy venkovního osvětlení, které bylo zejména v době zápasů nedostatečné.

Jaké investiční akce plánujete v příštím roce?
Rádi bychom v létě přistoupili k rekonstrukci hlavní travnaté plochy v Jiráskově ulici, která už bude využíván čtvrtý rok. Náš trávník využívá technologie Fibresand, přičemž jeho optimální životnost činí tři roky. Proto plánujeme, že v létě by mělo dojít k odfrézování horní vrstvy a osetí trávníku nového.

Také plánujeme dokončit postupnou rekonstrukci oplocení rozlehlého areálu v Jiráskově ulici, kdy by přišla na řadu realizace plotu v prostoru od nové vjezdové brány po budovu bazénu. Dále bychom chtěli položit zámkovou dlažbu v prostoru za správní budovou, konkrétně za objektem blíže k budově školy. Skvělé by bylo, kdyby se podařilo uskutečnit výměnu ochranných sítí na vedlejším travnatém hřišti podél ulice Evžena Rošického.

Dělo se něco výrazného v areálu Na Stoupách?
Travnaté hřiště zde prošlo větší renovací po skončení letního festivalu Vysočina fest. Pro rok 2019 cítíme, že důkladnou péči a údržbu potřebuje umělý trávník, který už slouží čtvrtým rokem.

Kolik pracovníků momentálně zastřešuje technický úsek FC Vysočina? Jaký je záběr jejich činnosti?
Disponujeme už jen dvěma správci sportovních areálů, kteří pečují nejen o stav jednotlivých hřišť, a dalším třetím správcem na vedlejší úvazek. Pod technický úsek náleží též kustod dospělých celků, uklízečka a paní, která zajišťují chod prádelny a skladu pro mládež. Tento tým pokrývá široké spektrum pracovních činností, ovšem rozhodně není schopen pokrýt veškeré narůstající potřeby kluby. Naštěstí nám pomáhá a vychází vstříc řada firem a živnostníků. Náleží jim za to velký dík!

O jaký počet hracích ploch pečujete? Postačují potřebám klubu?
V areálu v Jiráskově ulici jde o dvě travnaté plochy a hřiště s umělou trávou polovičních rozměrů. V areálu Na Stoupách pečujeme o přírodní a umělý trávník. Dále se staráme o travnatá hřiště v Antonínově Dole a Vyskytné u Jihlavy. V návaznosti na spolupráci se Sokolem Bedřichov se podílíme i na údržbě travnatého hřiště Na Točně v Jihlavě, kde trénují naše přípravky. Vytíženost hřišť je při rozsahu tréninkové procesu a množství zápasů našich týmů na hraně možností. Zatěžuje je též chod Regionální fotbalové akademie a Klubové akademie, čímž se dostáváme na 18 fotbalových týmů! Tím logicky stoupají i nároky na údržbu hřišť a logistiku rozdělení mančaftů na dostupné tréninkové plochy. Přes toto enormní vytížení si troufám tvrdit, že se v rámci našich klimatických podmínek můžeme pyšnit velmi dobrým stavem trávníků, což potvrzují i vyjádření nezávislých odborníků. Jde o výsledek dlouhodobě výborné práce našich trávníkářů.

Výkladní skříní každého klubu je samozřejmě hrací plocha hlavního stadiónu. Jak jste spokojeni s její kvalitou?
Přestože náš trávník už fakticky dosluhuje a trápí jej nadbytek lipnice a horší propustnost vody, tak se po celý rok 2018 nacházel ve velmi dobrém stavu. Při každoročním hodnocení českých ligových trávníků ze strany občanského sdružení The Institute of Groundsmanship – Česká republika (IOG ČR) jsme se dokázali udržet v první desítce.

Stadión v březnu znovu hostil odborný seminář pro trávníkáře, že?
Ano, je to tak. Tuto čest jsme měli znovu po pěti letech. Seminář byl věnován základnímu kurzu údržby fotbalových hřišť a účastnilo se jej zhruba sedmdesát specialistů.

Závěrem bych rád poděkoval a popřál vše nejlepší do roku 2019! Samozřejmě pracovníkům technického úseku FC Vysočina a firmám, které nám pomáhají se zajištěním kvalitních sportovních ploch ve svěřených areálech. Jelikož letos uzavírám čtyřicátý rok působení v jihlavském fotbalu, tak bych rád využil této příležitosti, abych ocenil netušený a nebývalý rozvoj, kterého zde fotbal dosáhl. Obrovský dík za to nepochybně náleží rodině Vaculíkových, což si snad každý uvědomuje. Moc bych si přál, aby FC Vysočina v brzké době byl schopen rozšířit počet dosavadních sedmi ročníků v nejvyšší soutěži!

 
Aktuálně

Oulehla: Fotbal je o produktivitě a my momentálně produktivní nejsme

Předlouhých osm zápasů čekají fotbalisté FC Vysočina na druholigové vítězství. Nezměnil to ani nadějný výkon na půdě favorizované Zbrojovky, která důležitou výhru dokázala šťastně urvat pět minut před uplynutím 90 minut. Jihlavský tým se tak 7 kol před koncem soutěže nebezpečně přiblížil sestupovým příčkám. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu