21.11.2018, Redakce

Průša: Jsem přesvědčen, že je náš záchranářský cíl splnitelný

Průša: Jsem přesvědčen, že je náš záchranářský cíl splnitelnýStarší dorost FC Vysočina se v létě v nejkratším možném termínu vrátil do nejvyšší soutěže. Mezi šestnácti nejlepšími českými týmy prošel jihlavský kádr těžkými bitvami a zkouškami týmové síly a individuálních schopností. Nakonec zejména díky výbornému podzimnímu finiši vybojoval solidních 17 bodů a přezimuje na 13. příčce tabulky. O rozhovor jsme požádali kouče Kamila Průšu.

 

S jakým očekáváním jste do podzimu vstupovali? Měli jste nějaké obavy?
Jelikož jsme si plně uvědomovali obtížnost nejvyšší dorostenecké soutěže, tak jsme do ní nemohli jít s ničím jiným než s absolutním respektem. Nikoliv ovšem s obavami! Dali jsme si jasný úkol. Úspěchem bude vyhnout se sestupovým příčkám. Zde chci zdůraznit, že soutěž má po několika letech pouze šestnáct účastníků, z kterých budou dva rovnou padat o soutěž níž. Nebude se tedy hrát žádná baráž. I z tohoto pohledu je jasně vidět, že nebude náš cíl jednoduché splnit. Fotbal a sport celkově je ovšem o výzvách. Osobně jsem přesvědčen, že pokud budeme všichni zdraví a kompletní a budeme zodpovědně a poctivě pracovat, tak náš úkol je splnitelný.

Jak se hráči s nároky nejvyšší soutěže vyrovnali? V jakých aspektech se nejvíce lišila oproti MSDL?
Vstup do soutěže, tedy prvních pět kol, nám vyšel opravdu velmi dobře, což dokládá zisk osmi bodů. Myslím, že se mohlo jednat o určitou euforii z nové soutěže a stoprocentně zde sehrálo velkou roli to, že ještě nebyla škola. Mohli jsme trénovat v jiných časech a hráči se mohli soustředit pouze na fotbal. Nejvyšší rozdíl mezi I. DL a MSDL je v rychlosti, a to jak běžecké tak herní. Hráči zde mají mnohem vyšší kvalitu. Skoro v každém týmu je reprezentant. Čili každý soupeř má několik individualit, které jsou schopny vyrovnaný zápas rozhodovat. V dorostenecké lize tak může každý porážet každého, kdežto v MSDL toto zdaleka neplatí. Tam jsou výkonnostně stejní zhruba tři čtyři soupeři. Ostatní již mají větší výkonnostní odstup. Ta soutěž tedy nemůže být tak vyrovnaná.

Sezónu lze asi z hlediska výsledků rozdělit na tři fáze – vstup, série porážek a série bodových úspěchů. Můžete tyto etapy sezóny okomentovat a zhodnotit?
Jak už jsem předeslal v předchozí odpovědi. V první fázi stoprocentně spokojenost a zisk osmi bodů. Škoda, že jsme ještě něco navíc nezískali v úvodním kole s Mladou Boleslaví. Ta u nás ovšem předvedla vyspělý výkon. Následně jsme dovezli dva body ze silné Plzně, porazili doma výborné Brno, odjeli s porážkou, ale po v celku slušném výkonu, ze Slavie a vyhráli doma s Pardubicemi, kde jsme si výhru určitě zasloužili.

Ve druhé fázi soutěže jsme zažili něco neuvěřitelného. Osobně se mi ještě nikdy nestalo, abychom prohráli šest zápasů v řadě bez vstřeleného gólu, navíc se čtrnácti obdrženými. V této fázi soutěže nám bylo opravdu nejhůř. Kluci přitom v tréninku pracovali velmi dobře. Na Dukle jsme neproměnili řadu šancí a lehko jsme inkasovali. Doma s Příbramí jsme podali jeden z našich nejlepších výkonů, ale opět jsme místo toho, abychom šli do vedení, nastřelili tyčku a z následného protiútoku inkasovali rozhodující jedinou branku zápasu. Toto utkání nás doslova složilo. Následně jsme propadli ve Zlíně s výsledkem 4:0, kde jsme nevystřelili na bránu domácích. V dalším zápase přijela silná Sparta, která zaslouženě vyhrála 3:0.

V dalších dvou zápasech jsme se již začali zvedat. Bohužel bez vstřeleného gólu nemůžete pomýšlet na bodový zisk. Sigma vyhrála o branku 1:0 a stejně tak Baník, který si výhru dle mého názoru nezasloužil, protože nebyl v zápase lepší. Inkasovali jsme z penalty a odjeli s prázdnou. Do domácího zápasu s Karvinou jsme nastoupili malinko ublížení a dosti naštvaní. Toto utkání se nám podařilo a bylo zlomem k lepším výsledkům v pomyslné třetí fázi soutěže. Zaslouženě jsme vyhráli 4:1. Následně jsme přivezli dva body z Budějovic, s obrovským štěstím jsme neprohráli s asi zatím nejlepším soupeřem z Hradce a v posledním kole jsme zabodovali naplno na Slovácku.

Které duely tymu nejlépe vyšly? Kdy jste naopak s hrou mančaftu byli nespokojení?
Nebyli jsme spokojeni s hrou v zápase ve Zlíně. Tam to z naší strany byl opravdu velký propadák. Určitě jsme měli lépe zvládnout zápasy na Slavii, na Dukle a doma s Mladou Boleslaví a s Olomoucí. Myslím, že vydařená utkání byla s Plzní, s Pardubicemi, s Příbramí a s Karvinou. Nejvíce se mi ovšem zamlouval náš výkon v Ostravě, i když jsme zde nedokázali bodovat.

Jak fungovala kooperace a hráčské vytížení s týmem U18 v Moravskoslezské divizi?
Jelikož máme společnou kabinu, tak zde v ničem nebyl problém. Vždy již od středy jsme si oba kádry poskládali. Řekl bych, že od začátku soutěže byly oba týmy již víceméně rozdělené. Odhadli jsme, kdo hned může skočit do ligy a kdo si o toto ještě bude muset svými výkony říci, ať v U18 nebo dokonce v U17. Všichni hráči z kabiny, vzhledem ke své momentální výkonnosti, byli určitě dostatečně herně a minutážně vytíženi.

Zaznamenali někteří fotbalisté během podzimu větší herní progres? Překvapili vás někteří, jak se s nároky nejvyšší soutěže dokázali srovnat?
Jedním z největších překvapení je Karel Pojezný, který nám odehrál všechny minuty na, pro něj neobvyklém, postu stopera. Velký výkonnostní růst prokázali mladíci Fila a Shudeiwa. Oba se během podzimu dostali až do základní sestavy. U ostatních hráčů bych už asi o žádném překvapení nemluvil, protože zhruba odehráli a předvedli takové výkony, jaké jsme od nich očekávali.

Potěšily vás výkony hráčů mladších ročníků?
Ano. A velmi moc. Vždyť díky jejich výkonům jsme jedním z nejmladších týmů v soutěži. Svoji pracovitostí a umem se dostali do základní sestavy. V kádru máme čtyři hráče z kategorie U17 a všichni výrazně zasáhli do našich zápasů. Od Rittera jsme již nic jiného nemohli očekávat, protože ten byl s námi v kabině již od ledna, tedy o půl roku dříve než ostatní. Ale výkony Trinha a hlavně Fily a Shudeiwy byly na jejich věk opravdu nadstandardní. Z mladších hráčů (ne tedy z dorazových) odehráli dobré zápasy Havlín, Pojezný, Růžička, Šrámek a Mirek Malata. V posledních zápasech nám pomohl také Mikuška, který se k nám po zranění vrátil z kabiny A mužů.

Kteří hráči náleželi mezi podzimní opory týmu?
Velkou oporou je brankář Lancman. Velmi si cením toho, že dokázal svoji vysokou výkonnost udržet po celý podzim. Rovněž jsme se opírali o výkony Křivánka, Tomáše Svobody, Crhy a Merla.

Dojde během zimního období ke změnám v kádru? Posune se někdo do juniorky či dokonce prvního týmu?
Momentálně o tomto tématu diskutujeme v rámci oddělení mládeže. Musíme ovšem počkat na vyvinutí situace na trenérském postu u A týmu. Toto téma tedy zatím nemohu více komentovat.

Závěrem chci poděkovat za spolupráci všem kolegům v klubu a potažmo celému vedení oddílu od ředitele až po správce. Děkuji!

Podzimní hráčské statistiky:

Počet odehraných zápasů / počet odehraných minut: Lancman Michal – 15/1350, Pojezný Karel – 15/1350, Křivánek Radek – 15/1350, Havlín Václav – 15/1339, Svoboda Tomáš – 15/1320, Crha Daniel – 13/1087, Ritter Adam – 11/842, Růžička Jan – 14/810, Šrámek Jiří – 9/662, Merlo Jose Marco – 8/657, Trinh Duc Dat – 8/650, Lokvenc Marek – 10/632, Malata Mirek – 15/606, Fila Martin – 7/556, Svoboda Adam – 13/424, Shudeiwa Fares – 6/406, Mikuška Pavel – 4/274, Točík Oskar – 8/272, Pavlas Jakub – 3/216, Trnka Lukáš – 3/31, Vraspír Vít – 3/20.

Počet vstřelených gólů + počet asistencí: Křivánek Radek – 3+5, Havlín Václav – 3+2, Pojezný Karel – 2+2, Ritter Adam – 2+1, Malata Mirek – 2+1, Svoboda Tomáš – 1+2, Šrámek Jiří – 2+0, Svoboda Adam – 1+1, Růžička Jan – 1+0, Lokvenc Marek – 0+1, Točík Oskar – 0+1, Shudeiwa Fares – 0+1.

Počet žlutých karet: Křivánek Radek – 3, Lokvenc Marek – 2, Růžička Jan – 2, Pojezný Karel – 2, Ritter Adam – 1, Fila Martin – 1, Shudeiwa Fares – 1, Merlo Jose Marco – 1, Svoboda Tomáš – 1, Točík Oskar – 1, Havlín Václav – 1.

Sestřih podzimních gólů staršího dorostu v nejvyšší soutěži - ZDE

 
Aktuálně

U17: Bod z Liberce

Jihlavští mladší dorostenci nedokázali v druhém poločase dokonat obrat proti svému sokovi v tabulce Slovanu Liberec a odváží si tak bod po remíze 2:2 (2:2). Za Vysočinu nejprve skóroval v 29. minutě Tomáš Vambera a poté ještě v prvním poločase vyrovnával Radek Palán. Dorostenci se tak i nadále nachází na 13. příčce tabulky. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu