07.02.2007, Miroslav Fuks

FC Vysočina prodělala za posledních osm let obrovský vzestup

FC Vysočina prodělala za posledních osm let obrovský vzestupV sezóně 1999/2000 hráli fotbalisté tehdejšího FC PSJ Jihlava MSFL, „B“ tým dospělých živořil v I.B třídě, klub měl pouze po jednom týmu staršího a mladšího dorostu, které svorně nastupovaly v MSDL, a čtyři žákovská mužstva měla daleko ke kvalitě dnešních výběrů. Diamatetrální rozdíl oproti současnému stavu, který klub prodělal za pouhých osm let, nejlépe dokumentuje prudký rozvoj klubu na všech frontách. V souladu s ním došlo k výraznému zlepšení tréninkového zázemí, kvality trenérů, podmínek pro veškeré hráče a v neposlední řadě i v podobě stadiónu.

 
Historie posunu prvního týmu dospělých do vyšších pater české kopané je jistě dostatečně znám. V sezóně 1999/2000 klub z 2. místa MSFL postoupil do II. ligy, kde se rychle etabloval a trvale usídlil v horní polovině tabulky. Sezóně 2004/05 pak přinesla senzační a historický postup Gambrinus ligy. Na roční působení v ní by FC Vysočina chtěla navázat už v sezóně 2007/08.

Obrovský skok za uvedené období prodělal „B“ tým mužů. Z I.B třídy postoupil v ročníku 99/00 do I.A třídy, odtud po roce zamířil do župního přebor a v sezóně 2002/03 už hrál mnohem důstojnější divizi. Zde působil tři ročníky a v červnu 2005 mohl slavit postup do MSFL.

Jihlavské dorostenecké týmy v minulosti dokázali postoupit do nejvyšší soutěže, ale působení v nich mělo spíše jepičí život. Po jednosezónním účinkování mezi elitou v ročníku 1998/99, setrvaly první dorostenecké výběry v MSDL dlouhé čtyři sezóny než přišel návrat mezi šestnáct nejlepších. I. dorostenecké lize tak FC Vysočina nastupuje nepřetržitě od ročníku 2003/04.

Klub dlouhá léta trápila absence „B“ týmů dorostu. Na přelomu tisíciletí nejprve vznikl „B“ tým, ve kterém v nižší soutěži nastupovali hráči napříč celou dorosteneckou kategorií a postupně se ho podařilo dovést až do divize, která si vynutila vznik dvou záložních dorosteneckých týmů. Ty se dokonce v sezóně 2004/05 dočkaly postupu do druhé nejvyšší soutěže – MSDL.

Oproti dorostu měly čtyři žákovské týmy v FC Vysočina poměrně dlouhou tradici. V sezóně, které je základem pro naše porovnání se současným stavem, žáci v nejvyšší soutěži nastupovali. Žákovská liga však byla rozdělena na několik skupinu. Od ročníku 2006/07 byly ustanoveny pouze dvě skupiny žákovské ligy – česká a moravskoslezská, které jsou součástí i naše týmy.

Žákovské zálohy v sezóně 1999/00 nastupovali I.A třídě, tedy o dvě příčky soutěží níže než první týmy. Brzy nato však přišel postup do přeboru Vysočiny a z něj v ročníku 2004/05 do druhé nejvyšší soutěže a tedy i konečné pro žákovské „B“ týmy – do moravskoslezské divize.

Dynamický rozvoj klubu napříč všemi věkovými kategoriemi nás inspiroval k zajímavému srovnání, které si můžete prohlédnout v TÉTO TABULCE. Přináší velmi zajímavý pohled na práci všech českých klubů hrajících Gambrinus ligu či II. ligu. Porovnává, jaké úrovně dané kluby dosahují v dospělých, dorosteneckých i žákovských soutěžích. Na základě určité bonifikace soutěží pak dochází k netradičnímu, ale zato o mnohém vypovídajícímu pořadí českých klubů. Nutno dodat, že si v něm FC Vysočina vede velmi dobře a potvrzuje fakt, že má mezi českou fotbalovou elitou svoje místo. Skok oproti minulosti je opravdu mimořádný.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu