17.07.2018, Miroslav Fuks

Jan Staněk: Jsme schopní hrát v první trojce tabulky

Jan Staněk: Jsme schopní hrát v první trojce tabulkyPo šesti letech mezi českou fotbalovou elitou stojí FC Vysočina na startu FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Tedy druhé nejvyšší soutěže, kterou Jihlava opustila v červnu 2012. Před výkopem náročných podzimních bitev uspořádalo vedení FCV tradiční setkání se zástupci médií. Jaká slova na něm zazněla? Jak je tým kouče Martina Svědíka nachystaný na boj o návrat do I. ligy?

 

Jan Staněk, ředitel klubu

Můžete na úvod shrnout dění v FC Vysočina během velmi hektické letní přípravy? V jakém stavu klub do druholigových bojů vstoupí? S jakými očekáváními?
Na tiskovku jsem dorazil docela zadýchaný, což celkem dokumentuje, jak náročné a hektické léto v klubu prožíváme. Na nadcházející sezónu se rozhodně díváme s velkým očekáváním, protože bude v mnohém jiná, než v předchozích ročnících. Určitě nás čeká těžká soutěž, s níž se budeme muset vyrovnat. Zvyknout si na jiný herní styl, tvrdší zápasy a snahu soupeřů i diváků vytáhnout se na exligový celek. A též si musíme zvyknout na nelehkou roli favorita a tlak z očekávání našich vítězství.

Léto pro nás bylo ve znamení zklamání. Předně jsme do poslední chvíle věřili, že naše jarní tažení v nejvyšší soutěži dotáhneme do záchranářského konce. Se sestupem jsme se každý museli vyrovnat po svém. Zároveň jsme museli bojovat s paradoxem, který nám připravilo bodově a herně úspěšné jaro. Na mysli mám zvýšený zájem prvoligových klubů o prakticky všechny hráče základní sestavy. Ten byl umocněn faktem, že většinou jde o mladé perspektivní fotbalisty. Tito hráči po jarních zkušenostech samozřejmě měli a mají v hlavách, že jsou schopní I. ligu hrát. Výsledkem tak byly momenty a jednání, která pro nás byla z lidského i sportovního hlediska hodně složitá.

V kádru v létě nastal výrazný pohyb, který nepochybně zkomplikoval úlohu trenérům...
Chtěl bych jejich práci ocenit. Přistoupili k ní v průběhu celé letní přípravy velmi profesionálně. Díky tomu si jich ještě více vážím. Jsou to lidé, s nimiž budu strašně rád pracovat, a dávají mi garanci, že z našich hráčů dostanou maximum a zároveň je budou fotbalově posouvat. Potvrzují, proč jsme si je v prosinci loňského roku vybrali.

Náš klub má od 1. července oficiální statut Klubové akademie. Moc bych si přál, aby v brzké době došlo k mnohem většímu propojení prvního týmů s mládeží. Věřím, že se nám v tomto směru podaří nastavit propracovanou filozofii. V rukou to má šéftrenér klubové akademie Roman Kučera, který při naplnění tohoto úkolu bude úzce spolupracovat právě s realizačním týmem „áčka“, ale i s dalšími trenéry našeho klubu. Během několika nadcházejících měsíců by měli dát dohromady, jakým směrem se FC Vysočina vydá a jakou bude mít v následujících letech tvář.

Jsou ve hře další odchody?
Není tajemství, že intenzivně probíhá jednání o přestupu Kamsa Mary. Bohužel, chování hráče nám ani jinou možnost nedává. Že s ním v Jihlavě prostě dál pracovat nemůžeme. Součástí tohoto obchodu by měl být příchod typově obdobného středního záložníka Ondřeje Machučy ve formě hostování.

Co se týče případných dalších odchodů, tak situace se mění prakticky každým dnem. Vyloučit je nemohu, ale byli bychom rádi, kdyby už nikdo další z kádru neodešel.

V jaké kondici je po sestupu klubová ekonomika?
Minimálně první půlrok bychom z finančního hlediska měli mít zajištěný. Myslím si, že dobře vypadají i jednání ohledně financování druhé poloviny fotbalového ročníku. Podzimní rozpočet bude z velké části pokryt z prostředků, které získáme v rámci letních přestupů. Z větší části se rozplynou do vlastního provozu klubu a menší část peněz samozřejmě půjde i do příchodů, které jsme v létě realizovali nebo k nim hodláme přistoupit.

Sponzorů přibývá či spíše naopak?
Už několik let se potýkáme s výpadkem na straně příjmů. Navíc s ohledem na probíhající finanční restrukturalizaci PSJ v tomto roce pracujeme bez přímé finanční podpory ze strany této stavební společnosti. Naše závazky vůči hráčům, trenérům, zaměstnancům či dodavatelům tak z významné části vykrýváme prostřednictvím zisků z přestupů.

Samozřejmě neustále hledáme nové reklamní partnery klubu. U těch menších sponzorů, což je samozřejmě míněno z hlediska výše jejich finanční podpory, se nám to docela daří. Jsme strašně rádi, že firmy s námi z 90-95% zůstávají i po sestupu do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Větší partnery jsme kontinuálně ztráceli v uplynulých letech, kdy na jejich straně pravděpodobně byla představa, že se klub v nejvyšší soutěži bude výkonnostně každoročně posouvat výše a výše. Jenže ve chvíli, kdy toto očekávání nebylo z objektivních důvodů naplněno, tak nás postupně opouštěly. Snažíme se je vrátit zpět do uskupení našich reklamních partnerů, ovšem tato jednání představují složitější a delší proces. Zvlášť u společností se zahraničními majiteli. To stejné platí v otázce nalezení nových velkých partnerů či dokonce partnera strategického. Určitá jednání probíhají, ale je to o nalezení důvěry, bližším poznání a ochotě do klubu výrazně vstoupit.

O kolik rozpočet po sestupu do II. ligy klesl?
Ten propad je přirozený. Nižší budou naše výdaje spojené s I. ligou – jde o náklady na rozhodčí nebo na pořadatelskou službu. Také budeme držet užší kádr, v němž bude místo pro více mladších a levnějších hráčů. Logicky klesnou i odměny fotbalistům. V neposlední řadě dlouhodobě hledáme úspory v klubových výdajích.

Pokračuje klub po sestupu ve svém úsilí posunout dále dostavbu stadiónu?
Výstavbu nelze nijak spojovat s finančními možnostmi klubu, který nikdy neměl v plánu se na takto rozsáhlé investici podílet. Řešení mohou přinést pouze externí finanční zdroje. A je jedno, zda budou ze strany města, kraje či soukromého investora. Variant rozvoje stadiónu existuje celá řada a svoji roli v tom samozřejmě mohou sehrát i nadcházející komunální volby a to, jak se k této otázce postaví nové vedení radnice. Chceme též využít fondu na investiční akce do sportovní infrastruktury, který bude od příštího roku vytvořen na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy. Ve hře jsou však i varianty privátních developerských projektů, neboť nedostatek bytů v Jihlavě je akutní. Já osobně takovou cestu považuji za nejrychlejší a nejefektivnější variantu, protože jen minimum půjde z veřejných peněz. Navíc tribuna bude žít svým životem i mimo ligové zápasy.

Nelze se nezeptat na cíle, s nimiž klub do druholigového ročníku vstoupí...
Jsem přesvědčen, že jsme schopní hrát v první trojce tabulky.

Věříte, že boj o postup bude lákadlem i pro diváky?
Doufáme v to. I ve II. lize nastoupíme proti řadě atraktivních soupeřů. Věřím, že se nám bude dařit, že budeme ve většině zápasů vítězit a že naše úspěchy fanoušky nakopnou k tomu, aby se o fotbal začali ještě více zajímat. Věřím, že za takového stavu by se návštěvy mohly blížit prvoligové úrovni. Hodně si slibujeme od nového vstupenkového systému, který pro nadcházející ligový ročník zavádíme. Konečně budeme schopní přesně říci, kolik diváků na stadiónu skutečně je. Příznivým signálem je zájem fanoušků o permanentní vstupenky.

Martin Svědík, trenér

Jak z Vašeho hlediska probíhala letní příprava? Byla skladba kádru komplikovaná?
Myslím si, že začátek byl velice těžký. Na jednu stranu nás mrzelo, že někteří kluci chtějí odejít a je o ně zájem z jiných klubů. Na stranu druhou šlo o ocenění a potvrzení naší dobré trenérské práce. Ti kluci jsou mladí a chtějí hrát ligu, to je prostě normální. Už méně však někteří hráči respektují, že musí dojít k dohodě a s jejich odchodem musí být spokojen i klub.

Zejména v úvodu letního bloku byl odchody trochu ovlivněn vlastní tréninkový proces. Nikoli z hlediska náplně práce, která byla standardní a poctivá, ale o něco klesla kvalita tréninků. Je to logické, neboť do kádru se zařadilo hodně mladých kluků z dorostu či juniorky. Ti často zpočátku nebyli kondičně připravení na náš tréninkový proces. Nechci tím hanit práci jejich trenérů, spíše si myslím, že sami hráči měli pro svoji přípravu během dovolené udělat ještě více. Je jasné, že prožili velký výkonnostní skok a naše tréninkové nároky jsou maximální. Bez nich ale fotbalista dále sportovně neporoste.

Nakolik vám přípravu komplikovala či nadále komplikuje nejistota ohledně setrvání některých hráčů v Jihlavě?
Stále platí, že kádr prochází vývojem. Není to ničí vina, prostě musíme přijmout fakt, že do 7. září, kdy končí přestupní termín, mohou některé změny naší soupisky nastat. Stále tak nevíme, jak bude kádr finálně vypadat. Tým tvoříme za pochodu a o to je naše práce složitější.

Co byste řekl k letnímu posílení a doplnění týmu?
Jedinou zkušenou posilou byl v úvodu přípravy Honza Javůrek ze Znojma. Samozřejmě jsem byl rád, že v kádru zůstalo asi deset fotbalistů z jarního týmu. Těší mne, že tady setrvala zkušená trojice Lukáš Vaculík, Petr Tlustý a Lukáš Zoubele. Ale i další hráči, jako jsou Kuba Fulnek, Vlad Levin či Jirka Klíma, který má možnost dokázat ve II. lize, že je schopen střílet góly a být útočníkem číslo jedna.

Gólmanskou jedničkou bude Vejmola?
Nemám to ještě rozhodnuté. Luděk se na Vysočinu vrátil proto, že mu věřím a že ho znám. Pod mým vedením v Mladé Boleslavi pravidelně chytal I. ligu a nechytal ji vůbec špatně. Nyní je o rok či dva zkušenější a asi sem nepřišel pro to, aby seděl na lavičce.

Můžete okomentovat i Váš dojem z přípravných zápasů a z předváděných výkonů?
Po posledních dvou přípravných zápasech jsem musel konstatovat, že nám ideálně nefunguje obranná čtyřka a její návaznost na středové záložníky. Hlavní problém vnímám v chování celého týmu po ztrátě míče, vytvoření okamžitého tlaku na soupeře a zajištění prostoru. V těchto ohledech máme velké rezervy. No, a v útočné fázi nás trápí kvalita finální přihrávky i koncovka.

Které kluby řadíte k favoritům soutěže?
Hradec Králové, České Budějovice a hlavně Brno. Pro nás bude zásadní rychlá adaptace na II. ligu a maximální koncentrace na každý nadcházející duel. Bude to úplně jiný styl hry. Čekají nás velmi dobře organizovaní a důrazní soupeři, kteří budou schopní využít okýnka v naší defenzívní činnosti. Pohled na uplynulé druholigové ročníky ukazuje, že exligové týmy měly problémy v úvodu sezóny. Platí to pro Olomouc, Ostravu či Příbram, které si musely prožít těžší začátky, než se bodově rozjely.

Lukáš Vaculík, kapitán týmu

Jaká byla letní příprava z pohledu hráče? Pocítili jste nějak, že se připravujete nikoli na I. ligu, ale na druhou nejvyšší soutěž?
Rozdíl žádný není. Trenér u týmu zůstal a tréninkové jednotky jsou stejně náročné. S ohledem na některé odchody však kvalita a konkurence v kádru logicky nebyla taková, jako tomu bylo v zimním bloku.

Jak vidíš sílu mužstva a cíle pro ligový ročník?
Nebudu teď říkat, že jdeme jednoznačně za postupem. Od trenéra však máme ordinováno, že chceme vyhrát každý zápas. Stejně jsme přistupovali i k jarním duelům, kdy byl náš bodový zisk nad očekáváním. Pokud výhry dokážeme hromadit, tak budeme hrát o postup. Ostatně, právě s touto vidinou jsem se v létě rozhodl v kariéře pokračovat. Svoji roli v tom sehrál můj zdravotní stav a též setrvání kouče Svědíka, který je zárukou toho, že naše hra bude mít koncepci a tvář. Věřím, že společně budeme úspěšní.

  • kompletní záznam tiskové konference FC Vysočina před startem podzimní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY - ZDE
  • fotografie z tiskovky - TADY
 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu