11.07.2018, Miroslav Fuks

Morkus: Nic než postup do dorostenecké ligy jsme si nepřipouštěli

Morkus: Nic než postup do dorostenecké ligy jsme si nepřipouštěliV době, kdy se chystá start letní přípravy mládežnických týmů a klub před pár dny oficiálně odprezentoval zahájení činnosti své mládežnické akademie, vám nabízíme tradiční rozhovor s Josefem Morkusem, manažerem FKM Vysočina Jihlava. V něm se primárně ohlédne za působením týmů FKM v mládežnických soutěžích.

 

Nelze však začít ničím jiným, než významným udělením statutu Klubové akademie. Jak dlouho cestu jste k němu museli ujít?
Projekt klubových akademií měl být spuštěn již před rokem a my jsme už tehdy byli na její přidělení a nastartování připraveni. Kroky a opatření v souladu s manuálem fotbalové akademie si vyžádaly více než půlroční úsilí pracovníků našeho klubu. Bohužel, záměr pozdržela kauza kolem přidělování dotací pro český sport.

Jaké aspekty přispěly k tomu, že FCV statut klubové akademie získal?
Především bylo nutné, aby v našem regionu fungovala Regionální fotbalové akademie (RFA). Tu jsme pro kategorie U14 a U15 získali a úspěšně rozjeli už před třemi lety za spolupráce FAČR, Statutárního města Jihlavy, Kraje Vysočina a samozřejmě i FC Vysočina. Právě na RFA nyní mohla navázat nově přidělená klubová akademie, která je organizačně podřízená FKM Vysočina Jihlava a prolíná se celým klubem. Její fungování je možné pouze při naplnění manuálu podmínek stanovených FAČR, přičemž naší velkou výhodou bylo, že jsme už předtím byli na tyto požadavky zhruba z 90% nachystaní. Velkou roli v tom sehrálo výborné zázemí zrekonstruovaného sportovního areálu Na Stoupách, stejně tak i slušná nabídka našich tréninkových ploch a dalšího vybavení. Aktuálně v souladu s manuálem probíhá rekonstrukce vnitřních prostor rohového objektu tribuny na stadiónu v Jiráskově ulici, abychom vyhověli požadavkům pro trenéry žáků a přípravek. Opomenout nemohu ani kvalitní spolupráci se středními školami, které nám vstřícně umožňují dopolední tréninky zhruba 90% dorostenců.

Co si vlastně od nastolení Klubové akademie slibujete? Co je jejím základním cílem?
Toto je spíše otázka na Romana Kučeru, šéftrenéra naší klubové akademie. Přesto si dovolím její zodpovězení. Samozřejmě si slibujeme zvýšenou produkci talentovaných hráčů pro FC Vysočina. Našim hlavním cílem by měla být výchova špičkových fotbalistů nejen pro dospělé ligové soutěže, ale i pro český národní tým. Pevně věříme, že naši odchovanci Vydra, Gebre Selassie, Tecl či Kopic najdou v nejcennějším dresu své následovníky. V klubu disponujeme mnoha talentovanými hráči a věříme tomu, že současný tým profesionálů dokáže jejich výkonnost posunout na vyšší úroveň.

Přejděme k tradičnímu ohlédnutí za skončeným mládežnických ročníkem. Ten byl v dorostenecké kategorii ve znamení návratu ke čtyřem dorosteneckým týmům. Osvědčil se tento model?
Osobně si myslím, že rozvoji největších talentů by postačil jeden tým juniorský, pouze jeden mančaft staršího dorostu a dva celky mladšího dorostu. Nicméně, systém počítá se čtyřmi dorosteneckými týmy, což pro nás v dohledné době znamená úkol postoupit s týmem U18 z Moravskoslezské divize do druhé nejvyšší soutěže – Moravskoslezské ligy.

Jak složitě se rodil návrat týmu U19 do nejvyšší soutěže?
Tento cíl byl od začátku jasný, nic jiného jsme si nepřipouštěli. Nechtěli jsme pouze postoupit, ale Moravskoslezskou ligu vyhrát. Úkolu jsme vše přizpůsobili a již po odehrání podzimní části jsme byli přesvědčení, že nás návrat mezi šestnáct nejlepších dorosteneckých týmů nemůže minout.

Bylo v některých fázích divizní soutěže reálné, abyste bojovali o postup i s týmem U18?
Posunu dorosteneckého „béčka“ do MSL bychom se samozřejmě nebránili. Jenže počet starších dorostenců, který byl dlouhodobě nastaven a vybudován pro jeden mančaft, nebyl naráz schopen adekvátně hráčsky naplnit oba týmy a bojovat o postup na obou frontách. Navíc Blansko bylo v soutěži dominantní.

V nadcházejícím soutěžním ročníku se dorostenecké týmy adekvátně početně naplní?
Po zkušenostech z loňska zřejmě dojde k úpravě počtu hráčů zařazených do jednotlivých kádrů.

Jak jste byli spokojení s výkony obou týmů mladšího dorostu?
Těší nás, že ve svých soutěžích zvítězily a předváděly dobré výkony. Dominovaly i přesto, že větší počet talentovaných hráčů se v zimě posunul o kategorii výše. Kluci z U17 se tak v předstihu zařadili do kádru, v němž budou v nadcházejícím ročníku působit v nejvyšší dorostenecké lize.

Lze hovořit o progresu u žákovských mančaftů?
Jednoznačně ano. V týmu U15 jsme vsadili na budoucnost a přivedli jsme hráče, kteří somatickým vzrůstem neodpovídají své věkové kategorii. Už v jarní části u nich došlo k nárůstu výkonnosti. Jistě se na tom podílel i kvalitní tréninkový proces v Regionální fotbalové akademii. V kategorii U14 jsme se nesoustředili na výsledky, ale spíše na testování většího množství hráčů.

Co mladší žáci?
Koncentrovali jsme se na sondování schopnosti těchto kluků, jak jsou schopní pracovat v konkurenčním prostředí. Tým U13 se navíc průběžně připravoval na přechod ze sedmičkového na velký fotbal, abychom prověřili potenciál hráčů a zjistili, na kterých postech bychom měli zapracovat na doplnění kádru.

Jste spokojen s fungováním týmů přípravek?
Práci v této kategorii výrazně zvýšil nástup bývalého prvoligového fotbalisty a našeho odchovance Ondřeje Šourka na pozici šéftrenéra přípravek. Od léta se svoji pozici může věnovat s větší intenzitou, neboť mu ubydou činnosti spojené s rolí sekretáře mládeže.

Chtěl byste něco vzkázat závěrem rozhovoru?
Předně všem trenérům a členům realizačních týmů mládeže děkuji za jejich práci. Těší mne, že jsme okamžitě dokázali vrátit tým U19 do I. ligy. Rád bych trenérům popřál, aby je jejich práce naplňovala a aby sportovně rozvíjeli jednotlivé hráče.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu