17.05.2018, Miroslav Fuks

FC Vysočina chce prvoligovou záchranu vybojovat v Brně

FC Vysočina chce prvoligovou záchranu vybojovat v BrněJihomoravské derby těžko může mít větší náboj, než tuto sobotu na stadiónu v brněnském Králově Poli! Domácí Zbrojovka bude toužit po zvýšení záchranářské naděje a Vysočina přijede s touhou potvrdit svoji příslušnost k české fotbalové elitě i pro příští ročník. Duel 29. kola vypukne v 16:00 hodin – v jednotný čas pro všech osm prvoligových duelů.

 

Půjde opravdu o hodně. Brno v posledním kole v Teplicích vykřesalo svoji záchranářskou šanci a dvě kola před koncem se dostalo na zisk 23 bodů. Jeho ztráta na záchranu je nyní stále složitě řešitelná, ovšem nikoli nemožná. Nutno dodat, že Brnu jarní odvety nevyšly. Zatímco z šestnácti podzimních duelů vytěžilo 15 bodů a těšilo se z pětibodového náskoku třeba právě na Jihlavu, tak z dosavadních dvanácti jarních bitev Zbrojovka sebrala jen 8 bodů. Světlými body jara, krom vítězství na Stínadlech, byly domácí výhra nad Sigmou a remíza na Spartě. Jarní dluh vůči brněnským fanouškům vedl vedení a hráče Zbrojovky ke vstřícnému kroku – všem, kteří v sobotu dorazí na stadión, uhradí vstupné.

Jihlava v Brně neprohrála dvě utkání v řadě, ovšem poslední výhra z jihomoravské metropole už je staršího data. Zrodila se před šesti lety 13. května 2012 a výrazným způsobem Jihlavu přiblížila návratu do nejvyšší soutěže. Pod výhru 0:2 se podepsaly branky Tecla a Veselého.

Náboj sobotního utkání umocní přítomnost bývalých hráčů a trenérů obou klubů. Za Brno nastoupí obránce Lukáš Kryštůfek a tým povede trenér Roman Pivarník, za Jihlavu budou bojovat stoper Petr Buchta, obránce Miroslav Keresteš a záložník Lukáš Zoubele. Opomenout nelze ani několik sezón, které na lavičce Zbrojovky strávil asistent trenéra Michal Šmarda. Právě toho jsme požádali o pohled na stávající brněnský kádr a jeho silné stránky: „Brno po fotbalové stránce rozhodně nemá špatný tým. Její současné tabulkové postavení je možná dané tím, že se snaží o kombinační fotbal. Při něm však dopláceli na chyby a nedůslednost v obranné fázi. Soupeři je často trestali po jejich první či druhé šanci, čímž Zbrojovku mnohdy psychicky nalomili. Naopak, když měli brněnští šanci, tak branku nevstřelili. Popř. nedokázali dotáhnout do úspěšného konce dobře se vyvíjející zápasy. Příkladem byl důležitý duel na Dukle, kde vedli 0:1, ale nakonec podlehli. Změna nastala v posledním kole v Teplicích, kde naopak úvodní šanci domácích přežili a pak gólově udeřili. Duel pak dohrávali ve velmi dobré pohodě a bylo na nich vidět, jak si příznivý stav užívají. Pokud bych měl hledat osobnosti v kádru Zbrojovky, tak musím jednoznačně jmenovat gólmana Dušana Melichárka a zkušeného středopolaře Honzu Poláka.“

Jaká nálada panuje v jihlavském kádru před důležitým duelem? Představoval dobrý výkon proti pražské Spartě povzbuzení pro hráče? „Chvála na náš výkon proti Spartě se sice hezky poslouchá, ale fotbal se hraje na góly. A my jsme v duelu proti letenskému celku branku nevstřelili. Proto jsme těžko mohli pomýšlet na bodový zisk. Přesto platí, že z týmu cítíme bojovnou a odhodlanou náladu. Kluci touží po tom, aby příslušnost do nejvyšší soutěže potvrdili co nejdříve,“ zdůraznil Šmarda.

Vzájemná ligová bilance FC Vysočina a Zbrojovky Brno: 15 utkání   8 – 3 – 4   21:15 / doma: 8 utkání   6 – 1 – 1   9:3 / venku: 7 utkání   2 – 2 – 3   9:12

Poslední vzájemné utkání: 24.11.2017 - Fotbalová Vysočina šla do poslední podzimní bitvy proti Brnu s vědomím, že nutně potřebuje zvítězit. Jenže důležité utkání nezvládla herně ani výsledkově. Zbrojovka zvítězila zaslouženě 0:2 (0:2) a díky dvěma brankám Michala Škody slaví historicky první ligové vítězství v Jihlavě.  

FC Vysočina Jihlava

Střelci: 9 – Ikaunieks, 3 - Fulnek, 2 - Dvořák, Záviška, Krejčí, Tlustý, 1 – Mara, Zoubele, Urblík, Klíma, Daníček, Popović.
Žluté karty: 4 – Nový, 3 – Vaculík, Keresteš, Rakovan, Urblík, Ikaunieks, Levin, Schumacher, 2 – Zoubele, Tlustý, Fulnek, Popovič, Klíma, 1 – Dvořák, Marcin, Štěpánek, Daníček, Mara.
Absence: Levin (4 ŽK)

FC Zbrojovka Brno

Trenér: Roman Pivarník
Střelci: 6 – M.Škoda, 2 – Acosta, 1 – Juhar, Vraštil, Kratochvíl, Krejčí, Pilík, Bazeljuk, Růsek, Zikl.
Sestava v posledním utkání: Melichárek – Sukup, Pavlík, Kryštůfek, Vraštil – Polák – Acosta, Kratochvíl, Krejčí, Lutonský – Růsek (68. Bazeljuk).

 
Související
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu