06.09.2000, Redakce

V mládeži je budoucnost klubu

Je jasným faktem, že kopaná na Vysočině nejspíš nikdy nebude schopna vytvořit kvalitní mužstvo pouze z hráčů skoupených ze všech koutů republiky. Z tohoto důvodu klade vedení FC Vysočina již dlouhodobě velký důraz na výchovu fotbalistů z vlastních řad. Právě vlastní odchovanci by měli do budoucna hrát klíčovou roli v dalších ambicích jihlavské kopané. Z řad mládežnických mužstev by však neměli růst pouze hráči pro první mužstvo, ale i pro další oddíly Vysočiny. V neposlední řadě by se talentovaní hráči, kteří by svými fotbalovými schopnosti přerostli rámec regionu, mohli stát i důležitým zdrojem příjmů klubu. V čele mravenčí práce s fotbalovým potěrem stojí v FC Vysočina ostřílený mládežnický trenér Lumír Fikes, kterého jsme požádali o rozhovor.

 
Jak jste se dostal k fotbalu? Kam vedly Vaše fotbalové kroky?

Narodil jsem se a s fotbalem jsem začal v Blansku, kde jsem hrával do vojny. Na vojnu jsem přešel do Brna, kde po vojně v KPS Brno zůstal a aktivně jsem zde hrál do roku 1977. Vlivem zranění jsem se poté začal věnovat trénování a na Fakultě tělesné výchovy a sportu v Praze jsem úspěšně dokončil studium trenérské “jedničky”. Nejprve jsem trénoval mládež ve Zbrojovce Brno. Pokračoval jsem jako asistent dospělých v KPS Brno, což se posunulo dál i po přestěhování klubu do Prostějova. Rok a půl jsem v LeRKu dokonce byl i hlavním trenérem. Na podzim roku 1998 jsem přešel do Jihlavy, kde jsem začal trénovat ligový dorost a postupně jsem přešel na post šéftrenéra mládeže. Mohu se tak plně věnovat práci s mládeží, která pro mne znamená zajímavější práci než u dospělých. Rád bych v Jihlavě napomohl vytvoření mládežnické fotbalové bašty produkující kvalitní fotbalisty, na které bude pyšný celý region.

Za dobu trénování Vám pod rukama prošla celá řada kvalitních a známých hráčů. Na které nejraději vzpomínáte?

Určitě rád vzpomínám na své začátky ve sportovních třídách Zbrojovky, kde jsem například trénoval dnešní ligové hráče Pacandu, Švancaru, Libora Doška či Břežného.

Co představuje práce šéftrenéra mládeže?

Tato práce obnáší celou řadu úkolu. Od vyhledávání nových hráčů a kvalitních trenérů, přes organizování chodu mládežnických družstev až po stanovení tréninkové metodiky, aby příprava hráčů měla nejmodernější úroveň vycházející z aktuálních poznatků a trendů. Snažíme se mapovat mládežnická mužstva celého regionu a perspektivní hráče se nám daří získávat pro náš klub. V současnosti v našem klubu funguje 12 mládežnických mužstev ve všech věkových kategoriích, kterým vytváříme co nejlepší podmínky. Na Rošického a nově i na Demlově škole nyní třetím rokem fungují sportovních třídy a pevně věříme, že během dvou či tří let dosáhneme kompletního řetězce od třetí do deváté třídy. Na sportovní třídy poté navazují od letošního roku ustanovená sportovní centra mládeže, která i hráčům dorostenecké kategorie vytvářejí kvalitní tréninkové podmínky. Vedle možnosti trénování na třech kvalitních travnatých plochám máme pro chlapce k dispozici v budově bazénu v Rošického ulici rehabilitační zázemí, posilovnu či tělocvičnu. Důraz klademe i na specializované sportovně - zdravotní prohlídky hráčů, které nám mohou napovědět mnohé o tréninkových možnostech a dalších perspektivách hráče. Troufám si říci, že v kvalitě práce s mládeží se rychle blížíme nejznámějším mládežnickým baštám v republice. Musíme však být stále trpěliví a nadále s mládeží intenzivně pracovat.

Vidíte v řadách mládežnických mužstev klubu adepty prvoligových či dokonce reprezentačních dresů?

Mám možnost porovnávat s ostatními kluby a mohu říci, že v řadách našich mladých hráčů vidím opravdu množství šikovných fotbalistů s velkou perspektivou. Vše však může být ještě předčasné a konkrétní jména zatím opravdu neřeknu. Růst fotbalového talentu je nesmírně složitý proces, který bývá často bohužel přerušen nejrůznějšími okolnostmi. Hodně navíc záleží i na podpoře rodičů.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu