21.12.2016, Miroslav Fuks

Březina: Pyšníme se velmi dobrým stavem trávníků

Březina: Pyšníme se velmi dobrým stavem trávníkůFotbalový klub netvoří pouze hráči nebo trenéři jednotlivých týmů. Jeho důležitou a nedílnou součástí představují zaměstnanci klubu, kteří se fotbalistům snaží vytvářet co nejlepší zázemí pro jejich sportovní růst. O ohlédnutí za skončeným rokem 2016 jsme požádali Jindřicha Březinu, technického manažera FC Vysočina Jihlava.

 

Klub dlouhodobě investuje do majetku města či do rozvoje tréninkového zázemí. Jaké investice jsou za vámi v uplynulém roce?
Nejviditelnější je bezesporu realizace přístavby, která na našem stadiónu rozšířila zázemí VIP Exclusive. Tento krok si rozpočtu klubu vyžádal investici ve výši 1,3 milionů korun.

Neméně významnou investici představovala letní vegetační renovace a oprava drenážního systému vedlejší tréninkové plochy v areálu stadiónu v Jiráskově ulici. K ní jsme se odhodlali s ohledem na fakt, že nás dlouhodobě trápilo nefungující odvodnění tohoto hřiště. Omezovalo možnosti jeho tréninkového a zápasového využití, tudíž jsme se rozhodli přistoupit k jeho rekonstrukci. Náklady na realizaci přesáhly 610 tisíc korun, přičemž částku ve výši 173 tisíc korun poskytlo Statutární město Jihlava na opravu drenážního systému. Nutno dodat, že tyto vynaložené prostředky splnily svůj účel a hřiště se podařilo povýšit z hlediska kvality trávníky a jeho takřka celoročního využití.

Dále jsme ve správní budově klubu vybudovali prostor pro bezpečnostní agenturu během ligových zápasů a rozšířili jsme sociální zázemí v bývalé ubytovně, kde mají kabiny naše žákovské týmy. Rád bych upozornil i na to, že náš technický úsek zajistil přípravu prostoru pro letní vybudování nových stánků s občerstvením společnosti XANADU Catering. Ty se z hlediska komfortu služeb pro diváky posunuly na výbornou úroveň a náleží k nejlepším v lize.

V neposlední řadě je třeba připomenout i dvě investiční akce jihlavského magistrátu, které v roce 2016 na stadiónu v Jiráskově ulici proběhly. Šlo o renovaci dvou vnějších schodišť hlavní tribuny, které byly obroušeny, opískovány a opatřeny pryskyřicovou protiskluzovou úpravou. Vedle toho se nových maleb, omítek a nátěrů dočkaly prostory spodního rohového objektu, kde se nachází Domov mládeže a kanceláře mládežnického úseku.

Kolik pracovníků momentálně zastřešuje technický úsek FC Vysočina? Jaký je záběr jejich činnosti?
Disponujeme čtyřmi správci sportovních areálů, kteří pečují nejen o stav jednotlivých hřišť. Pod technický úsek náleží též kustod dospělých celků, uklízečka a paní, která zajišťují chod prádelny a skladu pro mládež. Tento tým zajišťuje široké spektrum pracovních činností, ovšem rozhodně není schopen pokrýt veškeré narůstající potřeby kluby. Naštěstí nám pomáhá a vychází vstříc řada firem a živnostníků. Náleží jim za to velký dík!

O jaký počet hracích ploch pečujete? Postačují potřebám klubu?
V areálu v Jiráskově ulici jde o dvě travnaté plochy a hřiště s umělou trávou polovičních rozměrů. V areálu Na Stoupách, jejž výrazně posunula výstavba nového zázemí pro hráče a trenéry, pečujeme o přírodní a umělý trávník. Dále se staráme o travnatá hřiště v Antonínově Dole a Vyskytné u Jihlavy. V návaznosti na spolupráci se Sokolem Bedřichov se podílíme i na údržbě travnatého hřiště Na Točně v Jihlavě, kde trénují naše přípravky. Vytíženost hřišť je při rozsahu tréninkové procesu a množství zápasů našich týmů na hraně možností. Zatěžuje je též chod Regionální fotbalové akademie, čímž se dostáváme na 18 fotbalových týmů! Tím logicky stoupají i nároky na údržbu hřišť a logistiku rozdělení mančaftů na dostupné tréninkové plochy. Přes toto enormní vytížení si troufám tvrdit, že se v rámci našich klimatických podmínek můžeme pyšnit velmi dobrým stavem trávníků. Jde o výsledek výborné práce našich trávníkářů. Sledují aktuální trendy a doplňují si znalosti, což se pozitivně odráží do kvality hřišť.

Dlouhodobým problémem je stav umělé trávy v ulici Evžena Rošického...
Věřili jsme, že se v průběhu roku 2016 podaří nalézt dotační prostředky pro zcela nezbytnou výměnu umělého travnatého povrchu a též opravu podloží. Jenže se tak přes naši velkou iniciativu nestalo. Současný stav jedenáct let starého hřiště, které je trvale vystaveno abnormální zátěži a je dávno za zenitem své životnosti, už na řadě míst dokonce ohrožuje zdraví sportujících. Po této investici již řadu let volají nejen mládežničtí fotbalisté FKM Vysočina, ale též žáci a učitelé ZŠ Evžena Rošického, členové Regionální fotbalové akademie Kraje Vysočina v neposlední řadě i hráči Malé kopané Jihlava. Řešení této neutěšené situace navrhujeme dvojím způsobem. FKM Vysočina Jihlava požádal o dotaci Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, přičemž by tuto investici chtělo využít nejen pro generální opravu hrací plochy, ale též pro realizaci mobilního zastřešení plochy, které by bylo využíváno pro zimní období. Na žádost byla současně upozorněna Rada města Statutárního města Jihlavy a sportovcům se dostalo příslibu, že pokud FKM Vysočina dotaci neobdrží, tak město v roce 2017 zajistí nezbytnou generální opravu hřiště.

Výkladní skříní každého klubu je samozřejmě hrací plocha hlavního stadiónu. Jak jste spokojeni s její kvalitou?
Velice nás potěšilo červnové ocenění ze strany Komise pro stadióny a hrací plochy FAČR, která trávník stadiónu FC Vysočina vyhodnotila jako druhý nejlepší v Česku s jednobodovou ztrátou za hřištěm v Edenu. Navázali jsme tak na vysoká hodnocení z předchozích let. V podzimní sezóně bylo hřiště vystaveno velkému zatížení, neboť jsme se snažili maximálně vyjít vstříc potřebám prvního mužstva. Ve velmi dobrém stavu se nám ho podařilo udržet až do prosincového konce sezóny. Pomohlo nám, že jsme nic nepodcenili a přes složité ekonomické podmínky jsme hřiště ve dvou etapách v listopadu a prosinci vyhřívali. Příprava trávníku pro jarní boje bude tradičně složitější, neboť vegetační období na Vysočině začíná až v dubnu. Tedy zhruba o tři týdny později, než je tomu na většině prvoligových stadiónů.

Poslední kolo tohoto ročníku nejvyšší soutěže ovlivnilo nesehrání duelu Bohemians vs. Plzeň. Co o této kauze z jihlavského hlediska soudíte?
Nesehrání tohoto utkání považuji za vrchol nezodpovědnosti pořádajícího klubu a velkou kaňku pro celou ligu. Stejně tak neberu pokutu, kterou Bohemians obdrželi, za adekvátní. Každý prvoligový klub je povinen vybudovat vyhřívaný trávník a využívat ho k tomu, aby bylo možné sehrát prvoligové zápasy. Nezvládnutí tohoto základního požadavku je neomluvitelné. Zvlášť, když porovnáme klimatické podmínky v Praze s těmi, které máme na Vysočině či na Liberecku.

Závěrem bych rád poděkoval pracovníkům technického úseku FC Vysočina a firmám, které nám pomáhají se zajištěním kvalitních sportovních ploch ve svěřených areálech. Nejen jim pak přeji vše nejlepší do roku 2016!

 
Aktuálně

U17: Bod z Liberce

Jihlavští mladší dorostenci nedokázali v druhém poločase dokonat obrat proti svému sokovi v tabulce Slovanu Liberec a odváží si tak bod po remíze 2:2 (2:2). Za Vysočinu nejprve skóroval v 29. minutě Tomáš Vambera a poté ještě v prvním poločase vyrovnával Radek Palán. Dorostenci se tak i nadále nachází na 13. příčce tabulky. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu