27.09.2016, Redakce

Kraj Vysočina a FC Vysočina: oboustranně prospěšná symbióza

Kraj Vysočina a FC Vysočina: oboustranně prospěšná symbiózaVzpomínáte na rok 2000? Jeho příchod byl nasycen obavami, mýty a očekáváním, především však představoval magický nástup nového tisíciletí. Zároveň byl nesmírně důležitý z hlediska rozvoje našeho kraje a vedle toho znamenal i zásadní mezník pro fotbal v našem regionu.

 

Připomeňme, že první den roku 2000 vstoupilo v platnost nové krajské rozdělení Česka, přičemž samosprávné kompetence krajů byly nastartovány 12. listopadu 2000, kdy proběhly první volby do nově zřízených krajských zastupitelstev. Své složení tehdy doznalo i vedení staronového Jihlavského kraje. „O osm měsíců dříve slavil velký úspěch fotbal v našem regionu. Jihlavské městské zastupitelstvo totiž v březnu 2000 schválilo vstup do akciové společnosti FC Vysočina Jihlava, kde doplnilo akcionářské spojení firem PSJ a Pivovaru Ježek. Tento důležitý krok umožnil vznik nové akciovky, napomohl stabilizovat ekonomiku klubu a spolupodílel se na vytvoření podmínek pro postup FC Vysočina do II. ligy. Do druhé nejvyšší soutěže jsme nakonec skutečně postoupili o čtvrt roku později. S nadsázkou říkám, že fotbalový klub Vysočina, který si od počátku kladl ambice celokrajské působnosti a součinnosti s regionálními kluby, svým názvem inspiroval vedení našeho kraje, neboť až 31. května 2001 byl Jihlavský kraj přejmenován na Kraj Vysočina,“ s úsměvem vzpomíná Zdeněk Tulis, ředitel FC Vysočina.

První investice

Tím však symbióza a paralela fungování Kraje Vysočina a FC Vysočina rozhodně neskončila. „Velmi nás těšilo, že si vedení nového kraje záhy uvědomilo jedinečnou pozici FC Vysočina na sportovní a společenské mapě našeho více než půlmilionového regionu. Nešlo přehlédnout, že jihlavský klub koncepčně buduje rozsáhlou mládežnickou základnu a koncentruje talentované fotbalisty z celého kraje. Vedle toho představuje jediného zástupce regionu v českých vrcholných fotbalových soutěžích, čímž slouží k zábavě a vyžití obyvatel celého Kraje Vysočina, vrací jim pocit hrdosti a vytváří sportovní vzory pro mládež. V neposlední řadě též na fotbalové platformě sdružuje významné regionální podnikatelské subjekty a napomáhá jejich rozvoji a zviditelnění,“ upozorňuje Tulis a připomenul první hmatatelný moment spolupráce FC Vysočina s Krajem Vysočina: „Dlouhodobě nás trápila absence umělého travnatého povrchu, který se podařilo vybudovat v závěru roku 2003 v jihlavském areálu v ulici Na Stoupách. Toužebně očekávané hřiště vyrostlo náklady dosahujícími výše 16 miliónů korun. O investici se Statutární Město Jihlava podělilo právě s Krajem Vysočina.“

Další zásadní rozhodnutí učinilo krajské zastupitelstvo o tři roky později, kdy schválilo dotaci 35 milionů korun městu Jihlava na první část rekonstrukce fotbalového stadionu v Jiráskově ulici. Rekonstrukce byla nutnou podmínkou účasti jihlavského týmu v nejvyšší soutěži. Díky této investici Jihlava od roku 2006 disponuje útulným stadiónem, jenž splňuje prvoligové parametry a představuje novou dominantu krajského města.

Krajské centrum talentované mládeže

V roce 2009 nastal důležitý mezník v koncepci Kraje Vysočina v otázce systematické podpory mládežnického sportu. Krajští zastupitelé schválili investici do fungování center talentované mládeže. Mládežnickému středisku FC Vysočina poskytli roční částku 1,5 milionů korun, což představuje zhruba osminu nákladů na roční provoz tohoto centra koncentrujícího nejtalentovanější fotbalisty celého regionu.

„FC Vysočina je nesporným centrem výchovy fotbalové mládeže v Kraji Vysočina. Krajské centrum fotbalové mládeže při našem klubu představuje velmi úspěšný krok a též základní předpoklad a záruku růstu kvality regionálního fotbalu na Vysočině. Toto centrum se za období své činnosti výraznou měrou zasloužilo o zvyšování úrovně kopané mládeže i dospělých v Kraji Vysočina a patří k nejprogresivnějším v celém Česku. Chlapcům zajišťuje nejen podmínky pro sportovní přípravu, ale i nezbytné zázemí pro zabezpečení, organizaci a kontrolu režimu dne včetně ubytování na Domově mládeže v areálu FC Vysočina Jihlava. Nejen krajským zastupitelům náleží velký dík za vytrvalou podporu těchto myšlenek a tohoto velmi dobře nastartovaného projektu,“ uvedl ředitel klubu Zdeněk Tulis.

Investice do sportovišť

Vedení Kraje Vysočina nadále vnímalo jedinečnou pozici FC Vysočina na sportovní a společenské mapě regionu, tudíž se v uplynulých letech připojilo k naplnění některých investic do sportovišť. V červnu 2012 kraj schválil finanční pomoc na nákup nových sedadel, čímž umožnil, aby stadión v Jiráskově ulici po postupu FC Vysočina do nejvyšší soutěže disponoval požadovaným počtem míst k sezení.

O měsíc později se travnaté hřiště ve Vyskytné u Jihlavy dočkalo své obnovené premiéry. Ukončena byla jeho deset měsíců trvající výrazná proměna, na jejímž konci je kvalitní travnaté hřiště s automatickým zavlažováním. Záměru za více než milion korun poskytl dílčí dotaci též Kraj Vysočina.

Podpora mládeže

Kraj Vysočina v uplynulých letech učinil řadu kroků a investic, kterými napomohl rozvoji fotbalové mládeže. V květnu 2012 mezi devadesát regionálních klubů rozdělil necelé dvě stovky speciálně upravených branek. „Z důvodu zvyšujícího se počtu úrazů způsobenými pádem branky se kraj rozhodl vyčlenit na výrobu a dodávku odlehčených brankových konstrukcí částku 1,5 milionu korun. Nové brány mají sloužit začínajícím fotbalistům ve věku do 10 let," sdělil k tomuto chvályhodnému kroku hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Na jaře 2015 hejtmanství finančním darem podpořilo postup studentů OA, SZŠ a SOŠS Jihlava, mezi nimiž hráli jednoznačný prim dorostenci FC Vysočina, na Světové finále středních škol, které se uskutečnilo v exotické Guatemale ve dnech 12. – 20. dubna. Čeští reprezentanti nakonec na prestižním turnaji obsadili 7. příčku.

Bez finanční podpory Kraje Vysočina by se v Jihlavě a v Polné nemohly uskutečnit ani nedávné přípravné zápasy české reprezentace v kategorii U18. V září 2014 čeští mladící odehráli dvojzápas proti Belgii a o dva roky později Vysočina hostila duely proti Finsku.

Možná nejvýznamnější formu participace Kraje Vysočina na fotbalových projektech představuje zrod Regionální fotbalové akademie Kraje Vysočina. V pořadí druhá RFA v Česku byla pro talentované hráče do 14 a 15 let spuštěna od školního roku 2015/16. Akademie vznikla díky součinnosti FAČR, Kraje Vysočina, Statutárního města Jihlava a FC Vysočina Jihlava. Ve dvou ročnících nyní koncentruje 50 talentovaných fotbalistů z celého regionu.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu