21.09.2016, Miroslav Fuks

Lukáš Zoubele: Chci týmu pomoci vstřelenými góly

Lukáš Zoubele: Chci týmu pomoci vstřelenými gólyNa konci vydařené letní přípravy zabrzdilo zapojení této letní posily FC Vysočina do základní sestavy zranění. V posledních zápasech už byl zkušený středopolař Lukáš Zoubele fit a potvrdil, že bude důležitým hráčem a může sehrát úlohu rozdílového fotbalisty. Nabízíme vám jeho profilový rozhovor.

 

NA AKTUÁLNÍ TÉMATA

Můžeš fanouškům popsat, jak frustrující je pro fotbalistu moment, kdy prodělá celou letní přípravu a pár dní před startem ligy se zraní?
Prodělal jsem kvalitní přípravu, po níž jsem se cítil velmi dobře. Najednou mi však týden před startem ligy řekli, že mám trhlinku v tříslu. V takový moment je člověk hodně naštvanej. Když se dva měsíce na něco připravujete, tak poté takové zprava představuje malé naštěstí. Teď jsem rád, že už opět hraju a tříslo drží.

Byl pro tebe tento nepříjemný moment o to těžší, že jsi do týmu přišel jako letní posila a v posledních sezónách si prošel zdravotními peripetiemi?
Přesně tak. Když fotbalista přijde do nového klubu, tak se snaží co nejvíce makat a upozornit na sebe trenéry. Možná jsem šel až na velké riziko, třeba jsem si v některém tréninku měl trochu ulevit. Nakonec se mi to nevyplatilo.

Za jakých okolností jsi vlastně do Jihlavy přestoupil?
V Brně mi k 30.6.2016 končila smlouva. Zároveň bylo avizováno, že od léta do Zbrojovky přijde nový kouč Habanec, který si tým chtěl předělat k obrazu svému. Za této situace z klubu odešlo 5 nebo 6 hráčů a já mezi nimi figuroval a to i přesto, že jsem na jaře v brněnském dresu odehrál několik dobrých zápasů. Musel jsem to tak brát. Nejdříve jsem byl zklamaný, ale pak jsem si řekl, že se ve zbytku jara musím ukázat. To se mi snad podařilo, protože se mi ozvalo hned několik klubů. Mezi nimi byla i nabídka Jihlavy prostřednictvím sportovního manažera Milana Bokši. Jednání od něj bylo velmi konkrétní a rychlé, měl jsem z něho dobrý pocit. Bylo cítit, že mne Vysočina opravdu chce. Teď jsem rád, že jsem tady.

Jak jsi předtím vnímal FC Vysočina? Vybavuješ si nějaké zápasy proti našemu klubu?
V čerstvé paměti mám květnový zápas v Brně, kdy Jihlava byla jediný tým, který na jaře na Zbrojovce uhrál bod. Šlo o kompaktní mužstvo, technicky na velmi dobré úrovni. Vysočinu vnímám jako stabilní prvoligový klub, tudíž jsem se pro ni rozhodl.

Naplnilo zázemí a fungování jihlavského klubu tvá očekávání?
Předčilo je! Přestože je Brno neporovnatelně větší město, tak péče o hráče je v Jihlavě na mnohem lepší úrovni. Za to musím poděkovat všem od vedení po maséry. Ta úroveň je až neskutečná. Klobouk dolů.

Jak náročná byla letní příprava? Lišila se nějak od tvých předchozích zvyklostí a zkušeností?
Řadu příprav jsem prodělal s panem Kotalem, o němž se traduje, že je velmi náročný trenér. Vždy, když přijdete do nového mančaftu, tak to je výrazná změna. Jinak se trénuje, tělo si musí zvyknout na odlišné cviky. Pan Hipp má tréninky na vysoké úrovni. Vyhovovalo mi, že hodně probíhaly s míčem a vše časově sedělo do puntíku. Šlo o jedny z nejlepších tréninků, které jsem dosud absolvoval.

Jihlavský start do ligy si viděl jen z tribuny? Jak bys ho zpětně zhodnotil?
Odehráli jsme dobrou přípravu, která nadějně gradovala. Přišlo mi, že jsme v prvních ligových zápasech na přípravu navázali. Hráli jsme pěkný ofenzivní fotbal. Škoda, že jsme z prvních tří utkání neuhráli více bodů. Vždyť jsme vedli proti Plzni i Slavii. Potom bohužel nastal útlum, neboť jsme se dostali pod výsledkový tlak. Potřebovali jsme vyhrát, dostalo se nám to do hlav a herně jsme šli dolů. Myslím si však, že duel s Jabloncem naznačil zlepšení. Jen to zase nebylo za tři body…

Osobně si zasáhl do posledních třech duelů. Můžeš je stručně zhodnotit? Ve kterém se ti hrálo nejlépe?
Moje herní pauza trvala skoro půldruhého měsíce. Než se fotbalista znovu dostane do ligové formy, tak to chvíli trvá. Poprvé jsem zasáhl do duelu s Teplicemi, což byl klasický remízový zápas, který ale rozhodla krásná střela Ljevakoviće z dálky. Poprvé v základu jsem hrál v Karviné, kdy nás srazil velmi nešťastný první gól. Tam se nám to nepovedlo. S velkým očekáváním a touhou po výhře jsme šli do utkání s Jabloncem. V něm jsem se herně cítil nejlépe, náš výkon vypadal slušně a měli jsme šance. Právě jejich proměňování je zatím kaňkou na mých výkonech. Asi to souvisí i s mojí herní pauzou. Musím své šance řešit s chladnou hlavou. Góly se ode mne očekávají a já chci týmu pomoci.

OHLÉDNUTÍ ZA KARIÉROU

Kde si začínal s fotbalem? Máte kulatý nesmysl v rodině?
Pocházím z Ústí nad Labem, ovšem s fotbalem jsem pod vlivem táty začínal někdy v sedmi letech v klubu Český Lev Neštěmice, tedy na předměstí Ústí. Fotbal mne začal bavit a dostal jsem se až sem.

Kdy došlo k tvému přesunu do 28 kilometrů vzdálených Teplic?
Teplice mne oslovily na prahu kategorie starších žáků. Prošel jsem mládežnickými týmy až do juniorky. Prosazení do teplického „áčka“ však trvalo déle a dostal jsem se  do něj oklikou až v pětadvaceti letech.

V létě 2006 si zamířil do Ústí nad Labem. Tento krok byl pro tvoji kariéru hodně důležitý, že?
Druholigová sezóna na hostování v Ústí nad Labem mi moc pomohla. Doporučil bych takový mezikrok všem mladým hráčům. Odehrál jsem tam celou sezónu a podařilo se mi vstřelit i nějaké góly.

Byl jsi zklamaný, že jsi byl po roce zařazen nikoli do teplického, ale kladenského prvoligového kádru?
Vůbec ne. V Teplicích byla velká konkurence, byl jsem rád, že jdu z II. ligy do první. Do Kladna si mne vyhlédl pan Kotal, který tým trénoval společně s panem Šilhavým. Ani tam jsem hned nezačal v základní sestavě, do které jsem se propracovával postupně. Pro můj fotbalový vývoj a zdokonalování šlo o ideální mezistupeň.

Ve středních Čechách si nakonec strávil dva a půl roku. Jak toto období hodnotíš?
Šlo o moc krásné roky v rodinné atmosféře. Sice jsme stále hráli jen o záchranu, ale vždy se nám přes nálepku outsidera podařilo udržet. Odehrál jsem tam dost zápasů a vstřelil i premiérový gól v nejvyšší soutěži.

Až na jaře 2010 si poprvé oblékl teplický prvoligový dres. Také jsi v něm strávil dva a půl roku, ovšem prosazení do sestavy nikdy nenaplnilo tvé představy…
V průběhu mé kladenské mise se občas objevily náznaky, že bych byl zařazen do přípravy Teplic, ovšem nakonec vždy usoudili, že pro mne bude lepší, když setrvám v Kladně. Nakonec jsem se tedy do teplického „áčka“ poprvé dostal až na prahu zimní přípravy 2010. Následující jaro bylo z mého hlediska dobré, nastoupil jsem do 11 utkání. Jenže potom to i vinou zranění sklouzlo do menšího herního vytížení. Nebylo to optimální, v klubu jsem se necítil dobře a vyloženě jsem byl rád, že mi v létě 2012 skončila smlouva a já dostal nabídku přestoupit do Jablonce.

Hned první ročník v Jablonci se ti výrazně vydařil. Mám pravdu?
Je to tak. Zase za mého osudového trenéra Kotala jsem odehrál dosud nejúspěšnější sezónu. V ročníku 2012/13 se nám dařilo v lize a sezóna vyvrcholila vítězstvím v národním poháru, kde jsme porazili Mladou Boleslav. Navíc jsem zasáhl do 25 ligových utkání a vstřelil 3 branky.
Následující ročník už byl horší. Na podzim 2013 jsem nastoupil do 10 utkání, ovšem pak propukly mé problémy s pravým kolenem. První potíže jsem měl s meniskem, všichni si mysleli, že to je ono, ale koleno mě pořád bolelo. Nešlo to vydržet, takže jsem šel za doktorem Váchalem, který mi řekl, že byla špatně stanovená diagnóza. Vedle menisku jsem měl přetržený křížový vaz a v létě 2014 jsem šel na další operaci. Jsem moc rád, že teď je toto nešťastné koleno v perfektním stavu. Musím to ale zaklepat!

Měl si na konci roku 2014 více přestupových alternativ, než odchod do Brna?
V létě 2014 došlo k velké obměně jabloneckého kádru, zrodili se Galacticos. Já navíc marodil, tudíž nebyla šance, že bych na severu Čech vydržel. Byl jsem tedy rád, že přišla nabídka z Brna, znovu od kouče Kotala.

Jak s odstupem času působení v moravské metropoli hodnotíš?
Na Brno budu vzpomínat rád, dali mi šanci po velkém zranění. Začátek byl skvělý, začal jsem hrát, vyhrávalo se a dařilo se mi. Jenže v dubnu 2015 došlo v Liberci k nešťastnému souboji, po němž jsem utrpěl přetržený vaz v kotníku. Následná léčba se hodně táhla. Na podzim jsem jenom naskakoval, ještě jsem nebyl fit. Do sestavy Zbrojovky jsem se pořádně dostal až na jaře 2016.

 
Aktuálně

Organizační informace k ASEKOL RECYCLE MATCH proti Dukle Praha

Další domácí utkání jihlavských fotbalistů je tady. A s ním i organizační informace, které se vám bude hodit znát, než na stadion vůbec vyrazíte. Stejně jako na duel s Kroměříží klub připravil tematické utkání. Tentokrát s heslem #udržitelnost. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu