14.09.2016, Miroslav Fuks

Michal Bílek: Do fotbalu jsem znovu dostal velkou chuť

Michal Bílek: Do fotbalu jsem znovu dostal velkou chuťPřed fotbalisty FC Vysočina dnes krátce po druhé hodině předstoupil nový hlavní kouč Michal Bílek. Od půl třetí poté vedl svoji první tréninkovou jednotku v Jihlavě a bezprostředně po ní předstoupil před početný zástup novinářů, aby se v rámci tiskové konference podělil o své první dojmy a cíle na jihlavské lavičce. Jeho slova vám rádi tlumočíme.

 

Exreprezentační kouč na úvod objasnil okolnosti svého příchodu na Vysočinu…
Zkraje tohoto týdne mne kontaktoval sportovní manažer Milan Bokša a byl jsem osloven nabídkou, zda bych chtěl trénovat Jihlavu. Má fotbalová pauza byla dostatečně dlouhá, neboť jsou to již tři roky, co jsem skončil v národním týmu, tudíž jsem do fotbalu znovu dostal velkou chuť a nabídku FC Vysočina jsem přijal. Jsem rád, že jsem se vrátil zpátky do ligy a že mohu být součástí zabydlování Jihlavy v nejvyšší soutěži. Současné mužstvo, a dostupné informace mi to potvrzují, je dobré a já věřím, že se ze současné bodové mizérie společnými silami co nejdříve dostaneme. To je nyní mým základním cílem. Zároveň jsem přesvědčen, že FC Vysočina disponuje mužstvem, které může hrát o střed ligové tabulky.

Už jste v minulosti některé hráče jihlavského kádru vedl?
Ještě v Blšanech jsem trénoval Jirku Krejčího. Další fotbalisty znám díky tomu, že v lize už delší dobu působí. Jiné musím co nejdříve poznat. Potřebuji si rychle udělat obrázek o složení týmu a jeho kvalitě.

Dosavadní kouč Michal Hipp u týmu bude působit jako Váš asistent. Šlo o Vaši volbu?
Jednou z prvních myšlenek, které mne napadla poté, co jsem byl Vysočinou osloven, byla, aby zde Michal zůstal. Znám ho dlouhá léta, hrál jsem s ním ještě ve federální reprezentaci a mám zmapovanou jeho trenérskou kariéru. Je to zkušený trenér a byla by věčná škoda, kdyby u mužstva definitivně skončil. Navíc jsem u týmu chtěl ponechat trenéra, který mančaft dokonale zná. Promluvil jsem s ním, protože vím, že pro něj to není jednoduchá situace. Jsem rád, že se k tomu postavil skvěle a budeme v Jihlavě působit společně.

Jak jste vnímal rozpoložení týmu na dnešním odpoledním tréninku?
U týmu, který je se dvěma body na předposledním místě, logicky panuje určitá nervozita. Na druhou stranu vím, že fotbal je o maličkostech a atmosféru mohou zcela obrátit jeden či dva pozitivní výsledky. Mužstvo jsem dnes viděl jako pracovité, hráči trénovali s chutí. Těším se na další práci s ním.

Co se dá stihnout za krátkou dobu do sobotního duelu s Jabloncem?
Moc se toho zvládnout nedá. Jeden trénink jsme měli dnes odpoledne, další jednotka bude ve čtvrtek dopoledne a poté nás ještě čeká páteční předzápasový trénink. Zaměříme se na standardní situace a organizaci hry. Řekneme si, jak budeme chtít hrát do defenzívy a ofenzívy. Zatím nepředpokládám, že bychom dělali výrazné změny v sestavě. Myslím si, že mužstvo je dobře připravené. Pouze, bohužel pro Jihlavu, výsledky zatím nepřišly. Stávající situaci proto nevidím přehnaně kritickou.

Nemrzí Vás, že již není prostor pro posílení týmu?
Myslím si, že Jihlava v letním přestupovém termínu posílila. Realita je taková, že aktuální přestupový termín uplynul, tudíž nemá smysl se změnami v kádru zabývat.

Důležitá jistě bude práce na psychice týmu…
Je jasné, že na psychice týmu musíme zapracovat. Zároveň však nechci, aby tým byl přehnaně zatížen a tlak mu svazoval nohy. Máme zde fotbalové hráče, chci, aby hráli uvolněně a svoji kvalitu prokázali na hřišti.

Představuje Jablonec vhodného soupeře pro Vaši premiéru na jihlavské lavičce?
Soupeře si nemůžeme vybírat. Realita je taková, že hrajeme s Jabloncem. Jde o nepříjemný tým, ovšem v situaci, v níž se nacházíme, musíme nadcházející zápas zvládnout. Tři body jsou pro nás nesmírně důležité.

Bílkovo jmenování okomentoval též přítomný sportovní manažer Milan Bokša: „V létě jsme byli přesvědčeni, že už se nebude opakovat nutnost sáhnout k výměně trenéra. Jenže fotbal je nevyzpytatelný a my jsme se znovu dostali do špatné situace. Zároveň jsem ale stále přesvědčen o tom, co jsme říkali před startem ligy – stávající kádr je silnější, přestože to zatím na výsledcích není vidět, atmosféra v mužstvu je mnohem lepší a čistší. Věříme i v kvalitu trenérského týmu, tudíž jsem stále přesvědčen, že se v této sezóně nebudeme bavit jenom o záchraně.

Bylo složité pana Hippa přesvědčit, aby u týmu setrval v pozici asistenta?
Za prvé chci říci, že ze strany Michala Hippa jde o projev jeho vztahu ke klubu. Za druhé jde pro něj o nelehkou situaci, přičemž tento krok by málokterý kouč udělal. Většinou by to nedovolila ješitnost trenérů. Za třetí nejde o peníze. A za čtvrté nám napomohl dobrý vztah obou trenérů.

  • záznam tiskovky s trenérem Michalem Bílkem a sportovním manažerem Milanem Bokšou naleznete na Youtube kanálu Ježour TV.
  • fotografie z prvního odpoledne Michala Bílka v FC Vysočina najdete ZDE
 
Aktuálně

Organizační informace k ASEKOL RECYCLE MATCH proti Dukle Praha

Další domácí utkání jihlavských fotbalistů je tady. A s ním i organizační informace, které se vám bude hodit znát, než na stadion vůbec vyrazíte. Stejně jako na duel s Kroměříží klub připravil tematické utkání. Tentokrát s heslem #udržitelnost. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu