19.05.2016, Miroslav Fuks

Tulis: Ročník provázely vlny radostné naděje a nepříjemného zklamání

Tulis: Ročník provázely vlny radostné naděje a nepříjemného zklamáníNa skončený fotbalový ročník lze z hlediska FC Vysočina nahlížet různou optikou. Optimista by se nemýlil, pokud by jej označil za čtvrtou nejúspěšnější v dějinách fotbalu v našem kraji, pesimista by měl pravdu, když by jej nazval jako nejhorší v novodobé prvoligové éře klubu. A jak ji hodnotí ředitel klubu Zdeněk Tulis?

 

Hodnotím ji jako velice těžkou a složitou. Prakticky celou sezónu jsme hráli o záchranu a jako většina prvoligových klubů jsme se potýkali s nevyrovnanými výkony. Díky tomu jsme zažívali velkou hektiku a náročnost při rozhodnutích, které jsme museli činit, abychom dokázali ustát sestupový tlak a udržet se mezi elitou. V konečném součtu jsme se dokázali udržet s nízkým počtem 31 bodů. Že nakonec bylo výsledkem poměrně příznivé 11. místo, není ani tak zásluhou naší, jako odraz faktu, že se v závěru tabulky nacházelo 6 mužstev, které získaly relativně málo bodů.

Přes všechny problémy, radosti i starosti, které jsme prožili ve skončené sezóně, si myslím, že by celý Kraj Vysočina, město Jihlava, potažmo i náš klub měli být spokojeni, že jsme se v nejvyšší fotbalové lize udrželi ve čtvrtém ročníku po sobě. Musíme si uvědomit, že naše fotbalová tradice není zdaleka tak velká, přitom řada renomovaných klubů, jako je Hradec Králové, České Budějovice či aktuálně Olomouc, se v I. lize střídají po roce či dvou. Je dobře, že jsme na sebe kritičtí a nároční, ovšem na druhé straně je třeba vycházet z historie a reality. Pokud vezmu dosavadních pět ročníků působení FC Vysočina v nejvyšší soutěži, tak jsme v průměru získali 34 bodů a umístili jsme se na rozhraní 10 a 11. místa. To si myslím, že pro náš klub, který si stále hledá prostor mezi českou fotbalovou elitou, není vůbec špatný výsledek.

Týmu se loni v letních prognózách nevěřilo, po podzimu byl až na 14. místě a v první polovině sezóny se u něj vystřídali dva trenéři. Věřil jste v zimě, že se mančaft dokáže vyškrábat na konečnou 11. příčku?
Věřil, ovšem nutno přiznat, že jsme v průběhu skončené sezóny vyprodukovali řadu chyb. A to jak ze strany hráčů, realizačního týmu, tak i vedení klubu. Musíme udělat vše pro to, abychom tyto chyby neopakovali nebo je výrazně eliminovali. Rozhodně nesmíme dopustit, abychom po devíti odehraných kolech měli na kontě pouhých 5 bodů. To byla hrozná výchozí situace.

Co bylo zásadním impulsem k záchraně? Příchod kouče Hippa? Zimní doplnění kádru? Zvýšená tréninková náročnost?
Nepochybně se ukázalo, že odvolání kouče Klusáčka byla správným krokem. Nástup sportovního manažera Bokši a trenéra Kučery přinesl jiný způsob tréninku a znamenal důležitý impuls vůči týmu. Výsledkem byl zisk takového počtu bodů, který nám po podzimu dával reálnou naději na záchranu. Na situaci v realizačním týmu jsme vhodně navázali, když jsme v zimní pauze přivedli slovenského lodivoda Hippa. Potvrdil, že je velice náročným trenérem z hlediska přípravy kondiční i taktické. Bohužel, ani tak jsme se na jaře nevyvarovali diametrálně odlišných výkonů. Dělo se tak zvláště v utkáních, kdy jsme to nejméně čekali a věřili jsme, že je zvládneme a posuneme se blíže ke klidnému středu tabulky.

Čím si vysvětlujete nevyrovnané výkony během celého ročníku?
Nad tímto problémem, který neprovázel pouze naše výkony, se musíme vážně zamyslet. Moc bychom si přáli, aby změnu přinesl už nadcházející ročník. Hlavní problém vidím v tom, že řada zkušených hráčů nepodávala takové výkony, jaké se od nich čekaly. Registrovali jsme řadu individuálních chyb. Za další jsme velice těžko stříleli góly. Zjednodušeně lze říci, že jsme se zachránili díky tomu, že zimní nováček týmu Petr Hronek nastřílel šest branek. K němu se přidal jeden z nejzkušenějších hráčů Lukáš Vaculík, jenž v celém ročníku asistoval u devíti branek a sám 4 góly vstřelil. Oba nám obrovským způsobem pomohli klíčové body získat a vlastně tak částečně dali zapomenout na útočníka Mešanoviće, jenž v zimě přestoupil do Slavie. Ostatní hráči se na naší gólové bilanci podíleli sporadicky.

Který jarní duel Vás nejvíce potěšil a po kterém jste naopak zažíval největší zklamání?
Potěšila mne minisérie, kdy jsme otočili nesmírně těžké domácí utkání s Olomoucí, v němž tým ukázal svoji vnitřní sílu, a následně ji potvrdil cennou výhrou na Dukle Praha. Jenže z toho jsme velmi rychle vystřízlivěli hned v dalším kole, kdy jsme na svém stadiónu propadli v utkání proti Příbrami. Podobné vlny radostné naděje a nepříjemného zklamání nás provázely po celý ročník.

Počítáte s tím, že realizační tým do příštího ročníku vykročí v nezměněném složení?
Předpokládám, že ano. Sezóna však teprve skončila a my nyní intenzivně diskutujeme v rámci vedení klubu, ročník analyzujeme a vyhodnocujeme. Realizační tým v jádru splnil to, co jsme od něj očekávali. Před startem ročníku jsme věřili v umístění mezi 8. – 10. místem, ovšem nakonec jsme se dostali do situace, kdy jsme bojovali o holé přežití. Jarní realizační tým v tomto úkolu obstál a přispěl ke zvládnutí nelehké záchranářské mise. Konečný závěr k otázce realizačního týmu učiníme nejpozději v první polovině června.

Zásadní otázku jistě představuje podoba kádru pro příští ročník? Nakolik se promění?
Náš scouting má vytipovaných asi pět hráčů, kteří by mohli stávající kádr oživit, zvýšit konkurenční tlak a nastartovat celý tým ke stabilnějším výkonům. Na druhou stranu počítáme s tím, že se s některými hráči rozloučíme. O podobě kádru nyní diskutujeme, jednání probíhají. Víme, na kterých postech sestavy nás tlačí bota. Jsme přesvědčeni, že přivedeme charakterově a sportovně silné hráče, kteří nám pomohou k tomu, že budeme hrát vyrovnaněji a kvalitněji. Chtěli bychom, aby tým byl více založen na bojovnosti, poctivosti a sebeobětování pro tým a klub. Každý hráč se musí sám zamyslet nad svými výkony a chybami. Věříme, že například talentovaní mladí hráči Kryštůfek a Fulnek v příští sezóně potvrdí, že se mohou stát stabilními hráči základní sestavy.

Budou do letní přípravy zařazeni fotbalisté z juniorky či dorostu?
S týmem budou nadále trénovat Klíma a Štěpánek, kteří v letní přípravě určitě dostanou příležitost. Uvažujeme též o tom, že do přípravy zařadíme útočníka Dubu a stopera Pedra z juniorky. Dále přemýšlíme ještě o maximálně dvou hráčích z juniorky, kteří by mohli dostat šanci upozornit na sebe v letní přípravě „áčka“ a prokázat, zda jsou schopní zvládnout zvýšenou zátěž.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu