29.12.2015, Miroslav Fuks

Březina: Disponujeme týmem, který je schopen řešit úkoly

Březina: Disponujeme týmem, který je schopen řešit úkolyFotbalový klub netvoří pouze hráči nebo trenéři jednotlivých týmů. Jeho důležitou a nedílnou součástí představují zaměstnanci klubu, kteří se fotbalistům snaží vytvářet co nejlepší zázemí pro jejich sportovní růst. O ohlédnutí za skončeným rokem 2015 jsme požádali Jindřicha Březinu, dlouholetého jihlavského trenéra a v posledních letech technického manažera FC Vysočina.

 

Kolik pracovníků momentálně zastřešuje technický úsek FC Vysočina? Jaký je záběr jejich činnosti?
Disponujeme čtyřmi správci sportovních areálů, kteří pečují nejen o stav jednotlivých hřišť. Pod technický úsek náleží též kustod dospělých celků, uklízečka a paní, která zajišťují chod prádelny a skladu pro mládež. Tento tým zajišťuje široké spektrum pracovních činností, ovšem rozhodně není schopen pokrýt veškeré narůstající potřeby kluby. Naštěstí nám pomáhá a vychází vstříc řada firem a živnostníků. Náleží jim za to velký dík!

O jaký počet hracích ploch pečujete? Postačují potřebám klubu?
V areálu v Jiráskově ulici jde o dvě travnaté plochy a hřiště s umělou trávou polovičních rozměrů. V areálu Na Stoupách, jenž výrazně posunula výstavba nového zázemí pro hráče a trenéry, pečujeme o přírodní a umělý trávník. Dále se staráme o travnatá hřiště v Antonínově Dole a Vyskytné u Jihlavy. V návaznosti na spolupráci se Sokolem Bedřichov se podílíme i na údržbě travnatého hřiště Na Točně v Jihlavě, kde trénují naše přípravky. Vytíženost hřišť je při rozsahu tréninkové procesu a množství zápasů našich týmů na hraně možností. Navíc je nově zatížil chod Regionální fotbalové akademie. Celkem tak jde o 18 týmů, čímž stoupají i nároky na údržbu hřišť a logistiku rozdělení týmů na dostupné tréninkové plochy. Do budoucna vidím vhodné řešení právě v převzetí hřiště Na Točně a jeho rozšíření o další travnatou plochu. Tato myšlenka zatím zadrhla na majetkových záležitostech na straně Bedřichova, snad se je podaří v budoucnu vyřešit.

Jaká je aktuální kvalita travnatých ploch ve vaší péči?
Nechci, aby to vypadalo jako nějaké vychloubání, ale kvalitou tréninkových ploch opravdu náležíme mezi nejlepší v Česku. Směle se můžeme měřit například i s areály Sigmy Olomouc. Myslím si, že se v rámci našich klimatických podmínek můžeme pyšnit velmi dobrým stavem trávníků. Jde o výsledek výborné práce našich trávníkářům. Sledují aktuální trendy a doplňují si znalosti, což se pozitivně odráží do kvality hřišť.

Co říkáte na kvalitu trávy na hlavním stadiónu, kde v červnu došlo k výměně travnatého povrchu?
Proces výměny trávníku se neobešel bez komplikací. V létě nás potrápila vedra, travní plísně a problémy s kořenovým systémem. Naši trávníkáři však odvedli skvělou práci a v průběhu podzimu dali hřiště do špičkového stavu.

Klub dlouhodobě investuje do majetku města či do rozvoje tréninkového zázemí. Můžete tyto počiny zrekapitulovat?
Těší mne, že celý areál v Jiráskově ulici slouží výhradně fotbalu. Místo hospody jsme vytvořili intenzivně využívanou rozcvičovnu a místo ubytovny vznikly šatny všechny čtyři týmy žáků a juniorku, kde jsme opravili sociální zázemí. Navíc je součástí tohoto objektu kancelář trenérů juniorky a dva pokoje pro přechodně ubytované fotbalisty.

Sousední budova je dnes plně vyhrazena prvnímu týmu. Najdete zde kompletní zázemí pro hráče, kanceláře pro trenéry a též plně vybavenou prádelnu a ucelený sklad pro celý klub. Dále se nám zde podařilo zainventovat realizaci nádherné sauny s odpočívárnou.

V končícím roce jsme zaměřili pozornost i na Domov mládeže, kde jsme zrekonstruovali sociální zařízení a sprchy. Dále jsme upravili dispozici těchto prostor směrem k jejich lepšímu využití.

Nelze opomenout zhruba půlmiliónovou investici do modernizace posilovny, která se dočkala nové podlahové krytiny, perfektní klimatizace a především doplnění veškerých posilovacích strojů a nářadí. Posilovnu už rok využívají nejen mládežnické týmy, ale i „áčko“.

Dále se klub v minulosti podílel na rekonstrukci travnatých ploch ve Vyskytné a Antonínově Dole, na výměně povrchu umělé trávy Na Stoupách a výstavbě šatnového objektu v Antonínově Dole. V neposlední řadě jsme v zimě provedli rekonstrukci elektroinstalace pod novou tribunou, kde vznikla čtyři přípojná místa nejen pro fungování stánků s občerstvením. Tyto výrazné investice našeho klubu, které jsou uskutečňovány za podpory společnosti PSJ, jsou nejlepším důkazem příkladné péče FC Vysočina o svěřený městský majetek.

FC Vysočina v polovině prosince zahájil práce na rozšíření VIP zázemí. Běží vše dle plánu?
Dnes můžeme konstatovat, že jsme dokončili hrubou stavbu včetně izolace původní střechy. Objekt je připraven na provedení rozvodů elektroinstalací, vody a topení. Po Novém roce začneme práce na omítkách a postupně budou osazeny plastová okna a především čelní prosklený průhled a dveře na venkovní terasu. Pokud nás nezaskočí počasí, tak by mělo být dokončení do úvodního jarního utkání proti Slavii Praha reálné.

Co vám stěžuje práci? Vnímáte nějaký nedostatek či problém oproti jiným prvoligovým klubům?
Evergreen představuje špatný strav menší umělé trávy v ulici Evžena Rošického. Věřím, že se pro příští zimní období podaří povrch vyměnit. Dále bychom velice uvítali, kdybychom disponovali ještě jednou travnatou plochou shodných parametrů, jako je na hlavním stadiónu. Má větší odolnost ke svému zatížení, což by umožnilo jeho výraznější využití, než je tomu u běžných fotbalových trávníků. Když na Vysočině pořádně zaprší, tak jedinou použitelnou plochu najednou představuje jej trávník hlavního stadiónu. Jinak si nemůžeme stěžovat na nedostatečnou podporu ze strany vedení klubu. Nezastírám ale, že naší mechanizace k ideálu ještě něco chybí.

Závěrem bych rád řekl, že mne těší, že se kolem technického úseku FC Vysočina vytvořil tým lidí, kteří jsou schopní na profesionální úrovni řešit problémy a úkoly, které chod fotbalového klubu a sportovních areálů přináší. Za to všem náleží velké poděkování a přání všeho nejlepšího do roku 2016!


 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu