16.12.2015, Miroslav Fuks

S Janem Kameníkem o Regionální fotbalové akademii Vysočiny

S Janem Kameníkem o Regionální fotbalové akademii VysočinyTo, co se zhruba před rokem zdálo být prakticky nemožné, se nakonec podařilo! Od 1. září 2015 se pilotní projekt Regionální fotbalové akademie FAČR nerozběhl pouze v Plzni, ale i v Jihlavě! První fotbalová akademie tohoto typu na Moravě má za sebou více než čtvrt rok svého fungování, tudíž jsme oslovili šéftrenéra akademie Jana Kameníka s žádostí o první hodnocení a poskytnutí bližších informací o jejím chodu.

 

Můžete na úvod přiblížit svůj fotbalový a trenérský životopis?
S fotbalem jsem začínal v Jiskře Otrokovice, což je v současné době klub SK Baťov 1930. V dorostenecké kategorii jsem poté odešel na krátkou dobu do Sigmy Olomouc. Odtud jsem poté zamířil do mužské kategorie do divizní Fatry Napajedla, kde jsem s krátkou přestávkou strávil 5 let. S trénováním jsem začal v Brně při studiích vysoké školy. Následovalo krátké pracovní zahraniční angažmá, kde jsem se v jednom regionálním oddíle zapojoval do tréninkového procesu žáků. V roce 2008 jsem nastoupil do klubu 1.FC Slovácko, kde jsem strávil téměř 8 let jako profesionální trenér napříč všemi kategoriemi mládeže.

Jak jste vnímal snahu nastartovat akademii už od 1. září 2015. Věřil jste, že je tento šibeniční termín reálný?
K mému angažování do akademie došlo v červnu letošního roku. V ten moment jsem byl v bližší komunikaci s Václavem Mrázkem, který je ve stejné pozici v Plzni. Samozřejmě jsme postupně rozkrývali problémy, které s sebou nese vznik tak složitého mechanismu jako je Regionální fotbalová akademie. Zástupci kraje, města, fotbalového klubu FC Vysočina a fotbalové asociace vynaložili nesmírné úsilí pro to, abychom projekt nastartovali již v září. K tomu se přidal skvěle složený realizační tým akademie, který začal okamžitě pracovat. Od samého začátku jsem nezapochyboval ani na chvíli.

V čem spatřujete primární smysl vzniku Regionálních fotbalových akademií?
Koncentrace největších fotbalových talentů na jednom místě a jejich výchova v jedné z klíčových fází kariéry za dohledu špičkových odborníků a tomu odpovídajících podmínkách. Takový je smysl Fotbalových akademií FAČR. Vybraní hráči jsou v akademii společně od pondělí do pátku. Cílem však není pouze všeobecný sportovní rozvoj mladého hráče.  Vše musí totiž nastat v symbióze se vzdělávacím procesem a zajištěným lékařským dohledem, regenerací, stravováním a pro hráče, kteří mají větší dojezdovou vzdálenost, i s ubytováním.

Jakou náplň práce si můžeme představit pod Vaším pracovním zařazením v akademii?
Mou povinností jako šéftrenéra akademie je optimalizace tréninkového procesu, jak v rámci dopolední programu ve škole, která se věnuje všeobecnému sportovnímu rozvoji, tak i v odpolední části, která je zaměřena specificky. K těmto povinnostem momentálně patří také zajištění chodu akademie, synchronizace celého realizačního týmu, jednáni s rodiči nebo například komunikace s oddíly v rámci regionu. Stejně tak ve spolupráci s krajským fotbalovým svazem organizujeme tréninkové jednotky pro kategorii U12 ve čtyřech okresech Kraje Vysočina a tréninky pro kategorii U13, které jsou centralizovány v Jihlavě.

Kdo další se podílí na každodenním chodu akademie?
V realizačním týmu je společně se mnou dalších 6 trenérů, kteří se podílejí na téměř  všech fázích tréninkového procesu. Patří do něj Michal Kadlec, Ivan Čermák, Vlastimil Savi, Pavel Tvarůžek a Jonatán Hána. Poslední dva jmenovaní trenéři jsou zároveň učiteli tělesné výchovy na ZŠ Evžena Rošického, která s námi velmi úzce spolupracuje. Tomáš Jansa je v našem systému trenér brankařů. Tereza Mazačová se zapojuje do tréninkového procesu zejména v podobě kompenzačních cvičení a zároveň se stará o administrativu. Dále v týmu působí externisté, kteří se starají o výživu a stravovací režim, dále disponujeme sportovním psychologem a fyzioterapeutem. Jeden z externistů nám pomáhá s úpolovým cvičením v rámci tělesné výchovy. V režimu internátu máme poté dvě vychovatelky, které poskytují hráčům nadstandardní servis a alespoň v minimální míře se snaží suplovat rodinné prostředí. Snad jsem na nikoho nezapomněl!

Nad správným legislativním chodem krajské akademie bdí Nadační fond. Kdo v něm figuruje?
Tvoří jej Zdeněk Bursa, koordinátor FAČR pro státní a veřejnou správu, dva představitelé KFS Vysočina – předseda Miroslav Vrzáček a místopředseda Radek Zima, dále Tomáš Koukal, vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy Statutárního města Jihlavy, Milan Kastner, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu Kraje Vysočina a též Zdeněk Tulis, ředitel a místopředseda představenstva FC Vysočina.

Kdo je garantem pro sportovní stránku Regionálních fotbalových akademií FAČR?
Tím je pan Michal Prokeš, člen Výkonného výboru FAČR za kluby Synot ligy a FNL a vedoucí Úseku talentované mládeže FAČR.

Jak vypadá běžný pracovní den fotbalového akademika?
Režim akademie začíná 6:30 hodin společnou snídaní v jídelně OA, SZŠ a SOŠS Jihlava v ulici Karolíny Světlé. Zde jsou již přítomní trenéři, kteří hráče poté převádí do školy. V 7:10 začíná nultá hodina dle programu a jednotlivého dne. Vše na sebe navazuje. Hráči absolvují od pondělí do čtvrtku dvě dopolední hodiny tělesné výchovy. Úterý, středa a čtvrtek jsou vyhrazeny pro odpolední tréninkové jednotky, které začínají ihned po výuce. Den akademika končí většinou v 16:00 hodin.

Kolik chlapců tento dril momentálně podstupuje? Počítáte, že tento počet budete průběžně navyšovat?
Momentálně v akademii působí 41 hráčů ve dvou věkových kategoriích. Dvanáct z nich je na internátu. Systém akademie je nastavený na 25 hráčů v každém ročníku, který bychom chtěli od příštího školního roku naplnit.

Nehrozí, že by tyto sportovní nároky odsunuly na vedlejší kolej školní výuku?
V žádném případě. Akademie funguje právě v úzké spolupráci se školou. Hráči jsou každý týden kontrolováni. Na internátu dochází ke kontrole každý den. Monitorujeme každé zhoršení známek a chování a tyto případy poté individuálně řešíme. Máme jasně stanovený systém, který hráči dodržují.

Na jaké úrovni je materiálně technické vybavení hráčů? Jaké tréninkové podmínky máte k dispozici?
Materiálně technické zajištění je na profesionální úrovni. O vybavení se postarala fotbalová asociace. Průběžně dále dle potřeby doplňujeme pomůcky tak, aby byl náš proces co nejefektivnější a hráči byli v tomto senzitivním období připravování na co nejlepší úrovni. Hráči dále dostali tréninkové i reprezentativní oblečení, které mohou využívat. Tréninkové podmínky, které máme k dispozici, poskytl klub FC Vysočina Jihlava. Na samém začátku jsme si spolupráci velmi dobře nastavili a v určitých dnech dokonce můžeme využívat k tréninku hlavní travnatou plochu stadionu. Tímto bych chtěl klubu poděkovat. Myslím si, že jde o mimořádnou spolupráci.

Připravujete už nyní výběr hráčů ročníku 2003 pro nový školní rok? Jakým způsobem probíhá? Z kolika hráčů vybíráte?
Tento ročník monitorujeme velmi podrobně. Společně s Michalem Kadlecem nejsme trenéři týmů v mistrovských i přátelských utkáních. Máme tak prostor o víkendu sledovat hráče v rámci celého regionu. Po podzimním období jsme si vyhlédli cca 50 hráčů, se kterými jsme absolvovali dvě tréninkové jednoty. Další se poté chystají po Novém roce. Z těchto hráčů a dalších, které uvidíme v rámci jarních soutěží, budeme vybírat finální počet 25 hráčů do kategorie U14.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu