27.11.2015, Miroslav Fuks

Vrzáček: Hráčům zdůrazňujeme, že za poctivou práci budou odměněni

Vrzáček: Hráčům zdůrazňujeme, že za poctivou práci budou odměněniJuniorský tým FC Vysočina se na podzim dlouho nemohl nastartovat do patřičného bodového tempa. Z úvodních sedmi duelů vytěžil pouhé dva body a pohyboval se na chvostu tabulky. Poté však nastal kýžený obrat a tým v posledních jedenácti zápasech utrpěl pouze jedinou porážku! Výsledkem je celkových 26 bodů a umístěním v horní polovině tabulky na dohled 5. příčce. Odpovídá podle trenéra Josefa Vrzáčka tato pozice možnostem týmu? Čekal toto postavení před startem ligy? Je s tímto umístěním spokojen?

 
Každý trenér touží po co nejvyšším umístěním a co nejlepších výsledcích. V juniorském týmu jsou však tyto priority nastaveny trochu jinak, neboť primárně sledujeme co nejkvalitnější tréninkovou úroveň a náplň jednotlivců. Přesto jsme samozřejmě byli zklamaní z úvodní série porážek v zápasech, v nichž jsme hráli kvalitně, ale nepřišly výsledky. Museli jsme poté být trpěliví a hráčům zdůrazňovat, že za svoji poctivou práci budou výsledky odměněni. Skutečně se tak stalo a my ve zbývajících dvou třetinách soutěže bodovou ztrátu dohnali. Musím se ale přiznat, že cítím, že jsme mohli mít tak o čtyři body více.

Čím si vysvětlujete bodově neúspěšný vstup do soutěže?
Několikrát jste ztratili body v závěru zápasu, často se tak dělo po zbytečných chybách jednotlivců. Navíc je třeba upozornit, že zhruba 70% naší tréninkové práce bylo zaměřeno na rozvoj individuální techniky jednotlivců. U juniorského týmu by tomu takto mělo být. Dělo se tak na úkor týmové hry a souhry, což se ale dílčím způsobem negativně promítlo do neuspokojivých výsledků. I proto jsme později začali klást větší důraz na součinnost defenzívy. Efekt se poté dostavil.

Na Juniorskou ligu panují nejrůznější názory. Jak vnímáte její kvalitu? Pokládáte její zařazení ve struktuře českých fotbalových soutěží za smysluplné?
V době, kdy Juniorská liga vznikla, jsem byl její odpůrcem. S juniorkou jsem odehrál několik sezón v MSFL, kterou jsem proto pro mladé hráče pokládal za mnohem prospěšnější. Postupem času se však můj názor měnil. Zejména ve vazbě na to, jak rostla úroveň zápasů v Juniorské lize. V probíhající sezóně má soutěž velmi dobrou kvalitu a přispívá k růstu juniorů z pohledu kreativity a individuálních schopností. Na druhou stranu mladíkům schází výsledkový tlak, který je v dospělém fotbale diametrálně odlišný. Naše přípravná utkání proti třetiligovým týmům dokazují, že bychom v těchto soutěžích byli konkurenceschopní. I proto bych to budoucna spíše preferoval návrat k dřívějšímu modelu, kdy „béčko“ figurovalo v MSFL či v Divizi.

Který zápas v sezóně považujete za nejvydařenější? Jaký duel se týmu naopak nepovedl?

Je paradoxní, že možná nejlepší výkon jsme podali při těsných porážkách 1:2 doma se Slavií a na Spartě. Tyto duely měly obrovskou kvalitu. Výsledkově nám bezesporu vyšlo utkání ve Znojmě, kde jsme vyhráli vysoko 0:6, a též v Českých Budějovicích (1:4). Velmi dobrý výkon stál za tříbodovým ziskem v Teplicích. Naopak jsme výsledkově vybouchli v Jablonci, kde jsme prohráli 4:0. Přitom jsme za stavu 1:0 sahali po vyrovnání. Místo toho jsme v nastaveném čase prvního dějství po naší standardní situaci inkasovali na 2:0. Ve druhé půli nás domácí trestali z brejků. I tento duel naše hráče obohatil o cenné zkušenosti.

Jak byste hodnotil spolupráci s trenéry prvního týmu během podzimu? Jaké výkony fotbalisté „áčka“ v juniorce podávali?
Po celý podzim fungovala velmi dobře. Stejně tak jsme neměli sebemenší výhrady k výkonům fotbalistů prvního týmu, kteří za nás nastoupili. A byla jich přitom velká spousta. Rád bych v této souvislosti upozornil na velmi dobrou spolupráci se starším dorostem U19. Kromě Štěpánka, Klímy a Vitáska, kteří působí v „áčku“ či v našem kádru, nastoupilo v juniorských zápasech dalších 7 hráčů dorosteneckého věku. Někteří do našich utkání naskočili i opakovaně. Nepochybně jim to pomůže ve výkonnostním růstu.

Kteří fotbalisté náleželi k oporám týmu? Kteří hráči během podzimu zaznamenali největší výkonnostní skok?
Pokud mám hodnotit výhradně hráče z kádru juniorky, tak musím říci, že pilíři defenzívy byli Hron a Kriegsmann. K nim se postupně přidává stoper Rychetník. V záloze hrál prim Spirkoski, od kterého se hodně naučil mladík Vitásek. V útoku v oporu postupně vyzrál Klíma, který právě společně s Vitáskem asi učinil největší výkonnostní skok.

Přesunou se někteří hráči na zimní přípravu do kabiny „áčka“? Lze očekávat, že kádr juniorky doplní fotbalisté z dorostu U19?
K posunům nepochybně dojde, ovšem zatím jsme ve fázi prvních úvah. Naše jednání na toto téma se naplno rozběhnou po skončení podzimní části SYNOT ligy a nejvyšší dorostenecké soutěže.

Hráčské statistiky U21


Odehrané minuty: 1608 - Hron, 1305 - Kriegsmann, 1205 - Klusák, 1203 - Spirkoski, 1095 - Rychetník, 1080 - Klíma, 1060 - Fiala, 1049 - Šerý, 964 - Opluštil, 914 - Mlakić, 790 - Štěpánek, 630 - Demeter, 590 - Soukup, 474 - Zábrodský, 450 - Vejmola, 422 - Maruš, 398 - Duba, 252 - Pedro, 241 - Marcin, 225 - Nerad, 224 - Vitásek, 220 - Kolář, 180 - Kotnour, Rakovan, 135 - Přeučil, 97 - Šimončič, 90 - Dvořák, Jánoš, Kryštůfek, 80 - Fulnek, 64 - Novotný, 53 - Hekerle, 45 - Batioja, Kukoľ, 40 - Pěnkava, 30 - Sargsyan, 25 - Kolčava, 20 - Ujčík, 8 - Bajer, 5 - Malár.

Odehrané zápasy: 18 - Hron, Spirkoski, 17 - Fiala, Šerý, 16 - Mlakić, 15 - Kriegsmann, 14 - Klusák, Maruš, 13 - Rychetník, Klíma, 12 - Opluštil, 10 - Štěpánek, 9 - Zábrodský, Soukup, Duba, 7 - Vitásek, Demeter, 5 - Vejmola, 4 - Pedro, Marcin, Hekerle, Ujčík, 3 - Nerad, Kolář, Šimončič, Novotný, 2 - Rakovan, Kotnour, Přeučil, Kolčava, Pěnkava, 1 - Dvořák, Jánoš, Fulnek, Batioja, Kukoľ, Sargsyan, Bajer, Malár, Kryštůfek.

Vstřelené branky:
7 - Spirkoski, 5 - Klíma, 4 - Šerý, 3 - Opluštil, 2 - Marcin, Nerad, Přeučil, Duba, 1 – Fiala, Demeter, Kriegsmann, Pedro, Hron, Štěpánek, Pěnkava.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu