27.04.2015, Miroslav Fuks

Morkus: Dosáhli jsme druhého nejlepšího umístění v české historii

Morkus: Dosáhli jsme druhého nejlepšího umístění v české historiiTým OA, SZŠ a SOŠS Jihlava se v úterý vrátili z Guatemaly, kde reprezentoval Českou republiku na 24. ročníku světového šampionátu středních škol ISF World Schools Football Championship. Český výběr, který až na jedinou výjimku tvořili dorostenci FC Vysočina v kategorii U16 až U19, se na šampionátu představil ve výborném světle, prohrál pouze jediný duel, ale nakonec se musel spokojit se 7. příčkou. O ohlédnutí za turnajem a o zajímavé postřehy z exotického dějiště šampionátu jsme požádali člena realizačního týmu – sportovního manažera mládeže Josefa Morkuse.

 

Jaký celkový dojem na Vás středoškolský šampionát udělal?
Pro nás všechny představoval neskutečný sportovní, ale i společenský zážitek. Získali jsme krásnou vzpomínku na celý život.

V osmi zápasech turnaje jste pouze jednou prohráli, ovšem nakonec jste skončili „až“ sedmí...
Sedmá příčka na světě rozhodně není k zahození. Na druhou stranu nás určitě velmi mrzí, že se naše velmi dobré sportovní výkony nepromítly do příznivějšího umístění. Klíčové bylo čtvrtfinále s Brazílií. Utkání bylo zcela vyrovnané, v řádné hrací době nabídlo bezbrankovou remízu a rozhodnout musely samostatné nájezdy na brankáře, při nichž střelec postupoval na gólmana a měl 10 sekund na vyřešení situace. Proti Brazílii jsme v této dovednosti vedli už 3:1, ale nakonec jsme nájezdy nezvládli a do semifinále postoupili „kanárci“. Brazilci nakonec brali stříbro, když ve finále nestačili na Turky, s nimiž jsme ve skupině remizovali 1:1.

V semifinále části o 5. – 8. místo jsme prohráli s Finskem 1:2 po neuvěřitelném průběhu, kdy seveřané dvakrát ohrozili naši branku a my neproměnili snad deset vyložených příležitostí. Přitom v základní skupině jsme Finy bez problémů porazili 3:0. Po výhře nad Belgií jsme se poté museli spokojit se 7. příčkou. Mimochodem, za dvacet let účasti českých výběrů na tomto středoškolském šampionátu jde o druhé nejlepší české umístění.

Co byste řekl k úrovni vašich soupeřů?
Úroveň zápasů samozřejmě byla rozdílná. Duely proti Turecku, Belgii či Brazílii měly parametry zápasů české extraligy staršího dorostu U19. My jsme v těchto duelech rozhodně nepropadli. Brazilce jsme kolektivním výkonem udrželi na uzdě a v dalších duelech jsme byli lepším týmem. Právě týmy Turecka, Brazílie nebo Francie reprezentovaly akademie špičkových klubů, kam automaticky míří všichni hráči daného klubu ve středoškolském věku. Není to jak u nás, kdy se studenti rozprchnou do jednotlivých škol.

Chtěl byste ocenit výkon některých jednotlivců?
Opírali jsme se o dobrou partu a kolektivní pojetí. Jednoho hráče však přeci jenom musím zmínit. Byl jím David Štěpánek, který v roli stopera, středního záložníka či podhrotového hráče podával skvělé výkony, v každém utkání vynikal a bez přehánění byl nejlepším fotbalistou na tomto středoškolském světovém šampionátu.

Rozdělili jste síly rovnoměrně na všechny hráče kádru?
Do zápasů se více či méně zapojilo všech 18 hráčů. Je ale jasné, že jsme tvorbu sestavy přizpůsobili našemu hlavnímu cíly, kterým byl postup do čtvrtfinále. V zápasech o konečné umístění bylo rozložení sil na všechny hráče ještě výraznější. Únava se totiž začala kumulovat. O to více nás těší, že se během turnaje žádný náš hráč nezranil či neonemocněl. Přitom jsme sehráli opravdu náročné a tvrdé zápasy, v nichž všichni šli až na dřeň. Mimochodem, kluci na turnaji zanechali velmi dobrý dojem, výborně přistupovali ke svým povinnostem a nikdo z nich nezneužil naší důvěry.

Třicet hodin tam a třicet hodin zpět. Jak jste snášeli útrapy dlouhého cestování?
Cestovali jsme bez potíží a průtahů na trase Praha – Londýn - Miami - Guatemala City. Bylo to náročné, ale velké očekávání a zážitky únavu přebily. Parádní byl desetihodinový let nad Atlantikem, velkou zkušenost představovalo seznámení s imigračním procesem v americkém Miami, kde kluci museli s úředníky komunikovat anglicky, a mnozí z hráčů jistě budou vzpomínat na setkání s fenomenálním sprinterem Usainem Boltem na letišti v Miami.

Jak jste se vyrovnali se změnou klima?
Teplotní skok to byl poměrně značný, ale na příjemné změny se zvyká dobře. V Guatemale panovaly teploty kolem 30° – 33° Celsia, ovšem každé odpoledne přišla zhruba hodinová průtrž mračen, která pročistila vzduch a nabídla lepší podmínky pro podvečerní zápas.

Poznali jste běžný život v Guatemale? Viděli jste i něco jiného, než stadióny a hotelový komplex?
Bohužel, neměli jsme prostor k výletům či návštěvám měst nebo památek. Je třeba si uvědomit, že v Guatemale není bezpečno, dochází zde k největšímu počtu vražd na tisíc obyvatel na světě. Jednoho večer jsme dokonce i za zdmi našeho luxusního hotelového komplexu slyšeli střelbu. Není divu, že nás neustále doprovázeli příslušníci policie a armády. Každopádně i z přejezdů mezi stadióny či z kontaktu s diváky jsme poznali, že mezi obyvateli této středoamerické země panují obrovské sociální rozdíly. Na jedné straně bylo možné vidět luxus a na straně druhé strádání prostých lidí.

Jaké zázemí vám nabídl hotelový komplex?
Bydleli jsme asi 30 kilometrů od Pacifiku v departmentu San Sebastian v hotelu San Martin. V hotelovém komplexu, jehož zdi nás oddělovaly od drsné reality místních obyvatel, našly všechny výpravy luxusní ubytování. Nechyběly bazény, minigolf a krásná zahrady s pávy a papoušky. S jídlem jsme byli spokojení. Snídani tvořily vajíčka na všechny možné způsoby a na oběd a večeři bylo k dispozici hovězí maso, ryby a jako přílohy těstoviny nebo rýže. Zcela scházelo vepřové maso. Nápoje jsme dostávali výhradně balené. Na vysoké úrovni byly i hygiena a sociální zařízení.

Kde probíhaly jednotlivé zápasy? Jak vzdálené stadióny byly?
Všechny týmy měly přidělen autobus a z hotelového komplexu vyrážely do dějišť zápasů. Stadióny byly vzdáleny patnáct minut až hodinu jízdy a vedly po velice špatných cestách. U našeho autobusu nikdy nechyběl doprovod policejních motorek, který zajišťoval ve spolupráci s policejními složkami v daných městech plynulý provoz v jinak chaotické dopravě a neustálou „zelenou“ vlnu. Stadióny byly specifické vysokými bezpečnostními valy, které oddělovaly hrací plochu od tribun. Zajímavostí bylo, že jsme poslední zápas turnaje odehráli v areálu kasáren před vojáky.

Nechyběli na stadiónech diváci?
Všechny duely provázel velký zájem veřejnosti, kdy se návštěvy pohybovaly od tisíce do dvou tisícovek diváků, přičemž rozhodně nešlo jen o školáky. Diváci fandili všem týmům a fotbal si užívali. Po skončení zápasů kluci na cestě do autobusu rozdávali podpisy a fotili se s nadšeným publikem. Takovou atmosféru většina hráčů nepoznala a kluci si jí rozhodně užívali. Specifický samozřejmě byl duel proti domácímu týmu. Ten v našem vzájemném duelu potřeboval zvítězit, aby postoupil do čtvrtfinále. Hnalo jej přes dva tisíce diváků, ale na náš výkon nestačili.

Co jste říkali na úroveň rozhodčích?
Byli velice špatní a chyby rozdělovali rovnoměrně na obě strany.

Šampionát pro místní organizátory jistě představoval náročný úkol. Jak se s ním vypořádali?
Vše klapalo na výbornou. Naopak nemůžeme být zcela spokojení se servisem, který nám vytvořili dva přidělení pracovníci české Asociace školních sportovních klubů. Ti cestovali s námi, ale své úkoly rozhodně neplnily k naší spokojenosti. Z pohledu naší aklimatizaci v tropickém prostředí bylo škoda, že jsme do Guatemaly nepřiletěli o den dříve, jako drtivá většina mančaftů.

Nemáte obavu z návratu hráčů do dorosteneckých zápasů na českých trávnících?
Týmy staršího i mladšího dorostu teď mají před sebou náročnou sérii, kdy budou hrát v rytmu středa – sobota. Rozhodně nám to nevadí, protože zážitky z Guatemaly za to stály. Věříme, že nadcházející ligové zápasy zvládneme. Velkou výhodou je, že disponujeme poměrně širokými kádry a nemusíme se stresovat starostmi o záchranu.

Finanční podporu cestě českých reprezentantů do Guatemaly poskytlo Statutární město Jihlava, Kraj Vysočina, Krajský fotbalový svaz Vysočina a též FC Vysočina. Zapomenout nelze ani na příspěvek firem Moreau Agri a Štěpanovský.

Zápasy v základní skupině:

Česko - Turecko 1:1 (0:1) - gól: Klíma
Česko - Belgie 2:1 (2:0) - góly: Průša, Klíma
Česko - Finsko 3:0 (1:0) - góly: Klíma, Čermák, Ločárek
Česko - Chile  2:0 (1:0) - góly: Kolčava, Klíma
Česko - Guatemala  2:0 (1:0) - góly: Štěpánek, Klíma

Čtvrtfinále: Česko - Brazílie  0:0, nájezdy 3:4

Semifinále části o 5. – 8. místo: Česko - Finsko 1:2 (1:2) - gól: Štěpánek

O 7. místo: Česko - Belgie 3:3 (3:2), nájezdy 3:2 - góly: Průša, Štěpánek, Novotný

Kádr OA, SZŠ a SOŠS Jihlava na turnaji:

Brankáři: Konrád Lukáš, Sobotka Aleš.
Hráči do pole: Ločárek Patrik, Štěpánek David, Horký Martin, Malár František, Svoboda Patrik, Čermák Jakub, Fikar Daniel, Urbánek Jiří, Novotný Jan, Kolčava Ladislav, Bartók Patrik, Smejkal Tomáš, Klíma Jiří, Bartl Denis, Průša Adam.

Realizační tým: Josef Vrzáček, Kamil Průša, Josef Morkus, Josef Záruba, František Číhal.

  • zajímavé fotografie z turnaje najdete ZDE


 
Aktuálně

Organizační informace k ASEKOL RECYCLE MATCH proti Dukle Praha

Další domácí utkání jihlavských fotbalistů je tady. A s ním i organizační informace, které se vám bude hodit znát, než na stadion vůbec vyrazíte. Stejně jako na duel s Kroměříží klub připravil tematické utkání. Tentokrát s heslem #udržitelnost. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu