18.12.2014, Miroslav Fuks

Tulis: Získali jsme nejvyšší počet prvoligových bodů v historii klubu

Tulis: Získali jsme nejvyšší počet prvoligových bodů v historii klubuKdo jiný by se měl za podzimní fotbalovou sezónou ohlédnout na úplný závěr, než ředitel klubu a místopředseda představenstva FC Vysočina Ing. Zdeněk Tulis. „Na úvod bych ale rád poděkoval všem hráčům, trenérům, zaměstnancům, sponzorům a fanouškům FC Vysočina. Bez jejich přispění a podpory by rok 2014 nebyl nejúspěšnější v historii klubu. Zároveň přeji nám všem hodně zdraví, štěstí a fotbalové radosti do roku nadcházejícího! Věřím, že společně budeme schopní klub zase o kousek posunout!“

 

Ředitel klubu se tentokrát rozhodl pojmout tradiční hodnotící rozhovor poněkud obšírněji. Chtěl jeho prostřednictvím připomenout základní body a myšlenky, které v roce 1998 stály na počátku zrodu FC Vysočina. Jak zněly?
V lednu 1998 jsem na alpských sjezdovkách trávil čas se svým kamarádem, spoluhráčem a kolegou podnikatelem Františkem Vaculíkem a jeho manželkou Jarmilou. Společně jsme si tehdy vytyčili cíl vybudovat v podmínkách regionu Vysočina fotbalový klub, který bude stabilně a dlouhodobě náležet mezi přední české týmy. Klub, který bude postaven na pevných základech a jeho vzorem bude Spartak Trnava, jenž v sedmdesátých letech minulého století pětkrát získal československý mistrovský titul a byl úspěšný i v evropském měřítku.
Další zlomový moment nastal v roce 2000, kdy moudří jihlavští zastupitelé rozhodli o pomoci tomuto projektu, který sjednocuje obyvatele celé Vysočiny, tím, že souhlasili se vstupem akciové společnosti FC Vysočina. Její vznik představoval podmínku pro vykročení klubu do profesionálních ligových soutěží.
Velice důležitý byl i rok 2006, který v plné nahotě ukázal tehdejší nepřipravenost FC Vysočina na nejvyšší soutěž. Přes nezměrnou vůli a statečnost všech zainteresovaných sezóna skončila nezaslouženým sestupem do II. ligy.
Rád bych připomněl i rok 2008, kdy v krizové situaci sehrála rozhodující úlohu společnost PSJ v čele s panem Vaculíkem. Klub se tehdy na základě memoranda se Statutárním městem Jihlava podařilo posunout na vyšší úroveň v otázce ekonomického zabezpečení.

Můžete širší veřejnosti znovu definovat úkoly a podmínky, které byly v roce 1998 součástí vaší společné vize?
První podmínkou je vytvoření materiálně technické základny pro kvalitní fotbal na Vysočině. Druhou tvoří zajištění skupiny trenérů a vychovatelů, kteří budou schopní zvyšovat úroveň malých i velkých fotbalistů v našem oddílu. Zároveň budou pracovat na svém vzdělání a zvyšovat si odbornou kvalifikaci. Za třetí chceme, aby fenomén fotbalu co nejvíce sdružoval obyvatele a kluby na Vysočině, která dříve znala pouze hokej. Za čtvrté jsme chtěli postavit dobře fungující klub na pevných základech, jehož strukturu tvoří samostatná oddělení jako v každé firmě. Pátý důležitý atribut obnáší ekonomické zajištění fungování klubu, při čemž se spojují podnikatelské subjekty v čele se Statutárním městem Jihlava a Krajem Vysočina. Výsledkem by měl být fotbalový klub, který představuje výstavní síň celého regionu. Klub, který disponuje důstojným stadiónem reprezentujícím celý kraj. Klub, který stabilní náleží mezi lepší polovinu týmu v nejvyšší soutěži a má reálný výhled na působení v evropských pohárech.

Dotažení těchto cílu představuje obrovsky náročnou cestu. Jaké dílčí cíle se v roce 2014 podařilo uskutečnit?
Mám radost, že náš klub v  roce 2014 učinil další významné strategické kroky v rámci priorit, které jsem výše odprezentoval. Rozhodně jsme se v řadě ohledů dokázali posunout dál. Klub stojí na pevných základech díky zapojení municipality a podnikatelského sektoru v čele s akciovou společností PSJ. Jsem rádi, že nezbytnou proměnou prochází areál v ulici Na Stoupách, kde jsme se dočkali výměny umělé travnaté plochy a vzniká zde nové šatnové zázemí s tribunkou u travnaté plochy s tartanovým oválem a atletickými sektory. Atletům, hráčům malé kopané i našim mládežnickým mančaftům by mělo sloužit od května příštího roku. Věřím, že ve vylepšování materiálně technického zázemí pro naše týmy budeme nadále pokračovat.

Jak si klub při naplňování vizí vedl po stránce sportovní?
Těší mne, že ačkoli je naše prvoligová historie teprve čtyřletá a z pohledu fotbalové tradice na ostatní účastníky SYNOT ligy zdaleka nedosahujeme, tak jsme schopní úspěšně konkurovat předním českým klubům. To je další důkaz životaschopnosti filozofie klubu, která byla nastavená už v roce 1998. V roce 2014 jsme učinili další krok při naplňování naší původní vize stát se v dohledné době pilířem špičkového fotbalu v Česku. K tomu nás ostatně zavazuje i výchova skvělých hráčů, kteří vzešli z tohoto projektu a mnozí již dosáhli na reprezentační dres. Stačí jmenovat Matěje Vydru, Theodora Gebre Selassieho, Michaela Rabušice, Jana Kopice, Stanislava Tecla či Lukáše Masopusta.

Nakolik jste spokojen s návštěvností domácích ligových zápasů a se stavem stadiónu?
Naše domácí zápasy se chlubí dobrou návštěvností, která přesahuje 3.300 diváků na zápas. Přitom na zápasy proti Spartě či Plzni bychom nepochybně zaplnili stadión s dvojnásobnou kapacitou, než je současných něco málo přes čtyři tisíce diváků. Z pohledu zájmu fanoušků z celého kraje vnímáme nejen nedostatečnou kapacitu našeho fotbalového stánku, ale též fakt, že více než polovina našeho stadiónu nesplňuje podmínky, které sportovní divák v dnešní době očekává. Hlavní tribuna podél hrací plochy by měla být dominantou stadiónu s nejvyšší kapacitou, ovšem místo toho nabízí jen něco málo přes tisícovku míst, divákům se pod nohama postupně drolí betonové ochozy pocházející z roku 1975, spodní tři řady sedaček rozhodně neposkytují ideální výhled na fotbal a v neposlední řadě pro tuto tribunu nejsou dimenzovány žádné toalety. A to už vůbec nemluvím o nekrytých sektorech pro domácí diváky a pro hostující fanoušky. Jsem přesvědčen, že tímto směrem by se měla ubírat pozornost zastupitelů nejen města Jihlavy, ale i Kraje Vysočina. Stadión v Jiráskově ulici by si v dohledné době zasloužil výstavbu jedné tribuny, která jej uzavře za druhou brankou. Pokud by poté kapacita dvou nových tribun dosáhla pro ligu požadovaných 4.000 diváků, tak by tento krok v blízké budoucnosti umožnil demolici staré tribuny a výstavbu nové hlavní tribuny se zázemím odpovídajícím standardům evropských fotbalových stadiónů.

Nejvíce pozornosti se logicky těší působení dospělého týmu v ligové soutěži...
Pro naše „áčko“ se snažíme vytvářet co nejlepší podmínky pro trénink a sportovní rozvoj. Letos jsme pokročili v otázce fyzioterapeutického zabezpečení a lékařské péče. Snad to nese ovoce, když v roce 2014 první tým vybojoval historicky nejvyšší počet prvoligových bodů, rovných 40. Zároveň dosáhl na nejlepší ligové umístění v dějinách fotbalu v našem kraji – na 8. příčku. Možná to byla tato vysoko nastavená laťka a vědomí skvělé jarní série, že jsme přes léto učinili několik chyb. Především jsme hráčský kádr a realizační tým ponechali v klidu a bez větších personálních změn. Jenže přišla zranění, nechytli jsme začátek a po devíti bodově chudých kolech jsme byli nuceni odvolat úspěšného trenéra Radu. Nástup trenéra Kučery naštěstí vedl k zastavení propadáku a ke kýženému výsledkovému obratu. Tým má nyní reálnou šanci elitní soutěž pro Vysočinu zachránit.

Podruhé v krátké době tým rychle nastartovala výměna trenéra. Čím si to vysvětlujete?
Velmi mne tento fakt mrzí a neumím si ho adekvátně vysvětlit. Hlavně hráči by se nad tím měli zamyslet. Hrozně rádi bychom se několik let bez obdobného impulsu obešli. K týmu přišel zástupce mladší trenérské generace Luděk Klusáček, který má potenciál tento nepříjemný trend narušit. Hodně si od jeho spolupráce s trenérem Romanem Kučerou a dalšími členy stávajícího realizačního týmu slibujeme. Věříme, že jsou před námi další vyprodané zápasy, které se nadlouho zapíší do paměti fanoušků. Stejně, jak se tomu stalo díky nezapomenutelnému zápasu proti Plzni.

Sportovní vedení klubu avizuje, že by v zimě chtělo oživit kádr „áčka“ několika novými tvářemi. Nakolik jsou tyto příchody reálné?
Tým by měli doplnit dva až tři nové fotbalisté. Nadále platí, že chceme dávat příležitost našim odchovancům a vhodně je namixovat s hráči z jiných českých klubů či ze zahraničí. Důležité je, abychom pro hráče vytvářeli ideální podmínky k efektivnímu rozmachu jejich fotbalového potenciálu. Působení v FC Vysočina je musí lákat s ohledem na kvalitní trenéry, výborně připravené tréninky, ideální tréninkové plochy, dobré materiálně technické vybavení a profesionální fyzioterapeutické a lékařské zázemí. Hráči musí cítit, že díky těmto aspektům, které jim nabízíme, se mohou posunout na vyšší úroveň a do renomovanějších klubů. A pokud se vytouženého přestupu nedočkají, tak FC Vysočina pomohou k etablování v horní polovině tabulky nejvyšší soutěže.

Velmi dobrých výsledků v roce 2014 dosahovaly i mládežnické týmy. Panuje v tomto směru spokojenost?
Těší nás výsledky a výkony našich mládežnických týmů, které v řadě kategorií náleží mezi českou špičku a především dokáží produkovat další adepty našeho prvoligového dresu. Kvalitně se odvíjí spolupráce se ZŠ Evžena Rošického, kde fungují naše sportovní třídy, a s OA, SZŠ a SOŠS Jihlava, která zastřešuje naši fotbalovou akademii. Velmi dobré zázemí našim mládežnickým hráčům poskytuje Domov mládeže, který se nám v roce 2014 podařilo rozšířit. Na stadiónu v Jiráskově ulici se nám navíc podařilo proměnit bývalou ubytovnu v kvalitní prostory nejen pro žákovský fotbal.

FC Vysočina je dnes velkou fotbalovou fabrikou. Kdo ji tvoří?
Dvacet kvalitně pracujících zaměstnanců vytváří zázemí pro takřka 40 profesionálních fotbalistů. Dalších 40 trenérů a mládežnických pracovníků se stará o budoucnost klubu, která vzejde ze zhruba 300 členů mládežnických týmů. Všem náleží velký dík! Společně pracujeme na naplnění odvážných plánů našeho klubu. Přestože jsme se v minulosti nevyvarovali chyb, tak věřím, že jsme na dobré cestě k vysokým metám z pohledu fotbalového klubu, který působí na Vysočině.

Úspěšná sportovní výkonnost jde ruku v ruce s ekonomickou. Jak si FC Vysočina vede v tomto důležitém ohledu?
Realita našeho regionu je taková, že jsme ročně schopní naplnit rozpočet v rozsahu 50 – 60 milionů korun. Velký dík za to náleží akciové společnosti PSJ, městu Jihlava, Kraji Vysočina a více než stovce větších či menších reklamních partnerů a sponzorů. Součástí těchto příjmů jsou i finance z prodeje televizních práv, dotace ze strany FAČR či zisk ze vstupného. Je tu však jedno významné ale. Prvoligový fotbal je velmi drahý špás, tudíž v posledních dvou letech vyžaduje chod celého klubu včetně mládežnických týmů a provozu sportovních areálů takřka 70 milionů korun. Bohužel se za této situace neobejdeme bez nutnosti doplnit klubový rozpočet prodejem hráčů. V létě jsme učinili výjimku a z kádru jsme neuvolnili žádného fotbalistu, přestože jsme rozhodně neměli nouzi o zajímavé nabídky. Chtěli jsme navázat na jarní výsledkovou euforii, posílit klubové ambice a přilákat do ochozů stadiónu ještě více diváků. Paradoxně jsme poté zažili vůbec nejhorší ligový start v historii FC Vysočina. Aktuálně jsme už k prodeji Lukáše Masopusta přistoupit museli.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu