08.12.2014, Miroslav Fuks

Procházka: Podzimní bilance mne příjemně potěšila a překvapila

Procházka: Podzimní bilance mne příjemně potěšila a překvapilaJuniorský tým FC Vysočina má za sebou nebývale úspěšný podzim. Dlouho okupoval přední příčky tabulky a přes krátkodobý pokles bodového přívalu nakonec přezimuje na lichotivé 6. příce se ziskem 36 bodů. Odpovídá podle trenéra Pavla Procházky tato pozice možnostem týmu? Čekal toto postavení před startem ligy? Je s tímto umístěním spokojen?

 

Umístění v horní třetině ligové tabulky představuje oproti stejnému období minulé sezóny výsledkový posun. Upřimě říkám, že mě to příjemně překvapilo a potěšilo. Trenér by neměl být nikdy spokojen, ovšem když si vyhodnotím celý skončený podzim, tak musím uznat, že dosažená pozice je z pohledu stávající juniorky FC Vysočina realistická.

Konečné umístění mohlo být ještě lepší nebýt bodového výpadku v poslední třetině soutěže. Čím si ho vysvětlujete?
Musím souhlasit, že poslední třetina soutěže zaostala za očekáváním a lze ji vnímat jako částečné výsledkové zklamání. Zbytečně jsme bohužel ztratili body s týmy z konce tabulky a hlavně jsme nezvládli domácí zápasy. Vrcholem byla prohra s Táborskem, kdy jsme soupeře přehráli a výrazně přestříleli, ale i ty nejvyloženější tutovky jsme zahazovali jak na běžícím páse. Naopak jsme odehráli velice kvalitní utkání na severu Čech v Jablonci (1:2) a v Liberci (1:5). Tam se nám duely velice povedly.

Jak složité pro Vás bylo vynucené nabourání trenérského tandemu Kučera - Procházka?
Situace klubu si toto řešení vyžádala a oba jsme toto rozhodnutí přijali profesionálně. Cílem bylo zastavit výsledkový propad „áčka“, což se novému realizačnímu týmu pod vedením Romana Kučery podařilo splnit a tým dokázali posunout do středu tabulky. Ale pozor, jaro bude určitě ještě hodně náročné!

Jak vlastně poté fungoval realizační tým juniorky?
S Romanem se "nahoru" stěhoval také asistent Michal Kadlec, tudíž jsme zbyli s masérem Burdou osamoceni. V listopadu k nám byl poslán na výpomoc Václav Koloušek jako hrající asistent trenéra, který střídavě plnil roli trenéra nebo byl k dispozici „áčku“ v tréninkovém procesu.

Juniorská liga má před sebou podle všeho poslední půlrok. Jaký je Váš názor na tuto soutěž? Pokládáte zavedení týmů U20 a U18 za správný krok? Schází juniorkám tlak sestupu?
Podle dostupných informací Juniorská liga pravděpodobně po jarní sezoně končí. Jelikož jsem měl možnost být trenérem juniorky tak celé tři roky, tak můj pohled na tuto soutěž je převážně pozitivní v poměru 60:40. Tlak na psychiku hráčů z případného sestupu určitě ve vývojovém procesu chybí, ale možnost zařadit 5 hráčů starších jednadvaceti let z ligových kádrů dávalo soutěži šťávu a kvalitu. Kluby této možnosti začaly v posledních sezónách hojně využívat. Negativní roli ve fungování Juniorské ligy sehrála FAČR, která soutěž zřídila, ale o její vývoj a aktuální stav se dostatečně nezajímala. Proto liga byla od začátku na okraji zájmu a její kredit ve fotbalovém prostředí byl u ledu. Navíc nebyly dodržovány některé předem dohodnuté podmínky, jako byly zápasy na hlavních stadiónech, pod umělým osvětlením, televizní přenosy či významná medializace. Svaz si tyto aspekty nijak nevynucoval, což vedlo k postupnému snížení kreditu soutěže u trenérů, funkcionářů i majitelů klubů. Po stránce sportovní však tuto soutěž nelze hodnotit jako propadák, o tom jsem přesvědčen. Pokud se vrátíme k existenci „B“ týmů, tak bych se přiklonil k variantě uspořádání dorosteneckých mužstev zpět do roku 2012, kdy ročníkové uspořádání po kategorii U19 mělo své opostatnění i výsledky. Rozhodnutí má v rukou vedení FAČR.

Jak byste hodnotil spolupráci s trenéry prvního týmu během podzimu? Jaké výkony fotbalisté „áčka“ v juniorce podávali?
Spolupráce s Petrem Radou i Romanem Kučerou byla v rámci možností bezproblémová. Co se týče předvedených výkonů, tak bych vyzvedl Kubu Fulneka, který byl opravdovým tahounem juniorky a po změně trenéra si vydobyl místo v sestavě prvoligového „áčka“.

Kteří fotbalisté náleželi k oporám týmu? Kteří hráči během podzimu zaznamenali největší výkonnostní skok?
Mužstvo juniorky se prezentovalo především týmovým pojetím hry. Tým režíroval ve středu zálohy Patrik Demeter, na levém kraji se vytvořila kvalitní dvojice Mateja Mlakič a David Klusák a obraně velel kapitán týmu Dominik Pedro. Slibně sezónu rozjel útočník Tomáš Duba, kterého přibrzdilo pětitýdenní zranění kotníku a závěr dohrával s kondičním mankem.

Přesunou se někteří hráči na zimní přípravu do kabiny „áčka“? Lze očekávat, že kádr juniorky doplní fotbalisté z dorostu U19?
K posunům v kádrech dochází v zimním přechodném období každoročně. I nyní se na sportovním úseku bavíme, kdo, kde a s kým bude v zimě trénovat. Vše se odvijí od prvního týmu a požadavcích na určité posty. Samozřejmě bereme v úvahu studijní povinosti hráčů, které citlivě zvažujeme, aby vzdělání bylo dokončeno zdárně a včas. Po prvním kole proběhlém jednání by se do kabiny „áčka“ mohli stěhovat až čtyři hráči juniorky. Stejný počet by mě být posunt ze staršího dorostu U19. Konečné rozhodnutí by mělo padnout 10. prosince, než se všichni rozejdeme na dovolenou.

Hráčské statistiky U21

Odehrané zápasy: 21 - Klusák, 20 - Hron, Pedro, Spirkoski, 18 - P.Demeter, 17 - Mlakić, 15 - Kriegsmann, 14 - Duba, Zábrodský, 13 - Ujčík, 12 - Kelbler, Vejmola, 11 - Fulnek, Maruš, 10 - Soukup, Veselský, 8 - Kosak, 7 - Irobiso, Kliment, 6 - Bello, 5 - Mazel, 4 - Čáp, Koloušek, 3 - Koštrna, Kryštůfek, Pěnkava, 2 - Mešanović, M.Šerý, Tlustý, 1 - Jánoš, Kolář, Kovář, Kukoľ , Marcin, Masopust, D.Šerý, Šourek, Šulek, Teplý.

Odehrané minuty: 1880 - Klusák, 1626 - Pedro, 1620 - P.Demeter, 1523 - Hron, 1456 - Mlakić, 1182 - Spirkoski, 1101 - Kriegsmann, 1035 - Vejmola, 956 - Fulnek, 954 - Duba, 880 - Zábrodský, 834 - Soukup, 590 - Kelbler, 587 - Veselský, 583 - Ujčík, 502 - Kosak, Maruš, 495 - Irobiso, 443 - Kliment, 359 - Bello, 225 - Kryštůfek, 214 - Koštrna, 182 - Koloušek, 180 - Tlustý, 137 - Mešanović, 122 - Mazel, 103 - Čáp, 90 - Šourek, 63 - Teplý, 61 - Kukoľ , 60 - Kovář, 45 - Jánoš, Marcin, Šulek, 31 - Pěnkava, 29 - Masopust, 24 - M.Šerý, 21 - Kolář, 6 - D.Šerý.

Vstřelené branky: 8 - P.Demeter, 6 - Spirkoski, 5 - Maruš, 4 - Fulnek, Mešanović, 3 - Duba, Hron, Irobiso, Kliment, Veselský, 2 - Klusák, Kosak, Mlakić, Zábrodský, 1 - Jánoš, Kelbler, Kryštůfek, Mazel.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu