05.06.2014, Miroslav Fuks

Procházka: Po nepříliš vydařeném podzimu nastalo na jaře zlepšení

Procházka: Po nepříliš vydařeném podzimu nastalo na jaře zlepšeníV loňské sezóně skončil juniorský tým FC Vysočina na 9. příčce osmnáctičlenné tabulky se ziskem 47 bodů. V letošním ročníku startovalo už 21 celků a jihlavský tým U21 obsadil výbornou 7. pozici za 68 bodů! Jak tuto bilanci hodnotí trenér Pavel Procházka, který tým vede s kolegou Romanem Kučerou?

 

Umístění v první třetině tabulky nás samozřejmě těší. Příjemné je o to více, že jsme se v tabulce umístili nad velkými kluby jako je Sparta, Plzeň nebo Olomouc. Na druhou stranu tuto pozici nechci nijak přeceňovat. Naším primárním úkolem je totiž připravit hráče na  postupný přechod z mládežnických kategorií do dospělého fotbalu. Celkové 7. místo představuje pozitivní signál, že jsme dokázali zareagovat na nepříliš vydařený podzim a po kvalitně odehrané jarní sezoně jsme vyšplhali o pět příček nahoru.

Odpovídá konečné umístění možnostem a síle mužstva?
V dlouhodobé soutěži rozhodují vyrovnané a kvalitní výkony a ty jsme v podzimní části nepředváděli. Jaro z tohoto pohledu bylo o mnoho lepší, což se logicky projevilo na konečném umístění. Myslím si, že při současném stavu, složení a počtu hráčů v týmu juniorky je dosažený výsledek realistický.

Čím si vysvětlujete výrazně lepší výsledky v jarní části?
Tým se v zimním přípravném období stabilizoval a doplnil se o několik dorostenců z týmu U19. Především pak nastal posun v herně - taktických činnostech, kterým jsme věnovali hodně času v tréninkovém procesu. Zlepšili jsme defenzivní práci celého tým a pilovali jsme kvalitu ve finální fázi i koncovku. Zaměřili jsme se také na rozvoj rychlostně - silových schopností, kde stále vnímáme manko.

Který jarní zápas pokládáte za nejpodařenější? Jaký duel vám naopak vůbec nevyšel?
Z mého pohledu jsme asi nejlépe odehráli zápas v Jablonci (výhra 1:3), kde byla naše hra efektivní, pohledná a kombinačně kvalitní. A to domácí celek nastoupil mohutně posílen o pět hráčů ligového kádru proti dvěma fotbalistům z našeho „áčka“. I zápas s Baníkem (4:1) nebo rekordní výhru nad Pardubicemi (12:1) lze řadit mezi povedené duely. Naproti tomu ustrašený výkon na Slávii (prohra 6:0) nebo podzimní propadák ve Znojmě patřily k těm nejvíce nevydařeným.

Během necelých čtyř měsíců jste sehráli 18 ligových duelů. Neprojevilo se to na únavě, nižší koncentraci či určité opotřebovanosti kádru?
Věděli jsme, že "anglických týdnů" bude hodně, proto jsme zatížení rozložili mezi celý kádr. Navíc nám v některých zápasech vypomohli hráči z širšího kádru prvního týmu, kteří se rozehrávali po zranění nebo neměli potřebné zápasové vytížení. Spolupráce s realizačním týmem „áčka“ fungovala velmi dobře a věřím, že i v příští sezoně tomu tak nadále bude. Velký důraz jsme kladli na regenerační proces a prevenci zranění.

Tým prošel v zimě poměrně významným omlazením. Jak ji zpětně hodnotíte? Jak se mladším hráčům dařilo?
V zimě se do kádru juniorky posunuli Maruš, Hron, Kriegsmann, Veselský a Duba a z hostování se vrátil Klusák. Naopak na hostování zamířili Kotnour, Dvořáček, Ujčík a Šuta a po zimní přípravě se zpět do týmu U19 vrátili Trojánek a Hron. Přístup všech hráčů k tréninku byl bezproblémový a kabina nové hráče mezi sebe dobře přijala. Herní potenciál prokázali všichni, ikdyž stabilní místo v sestavě si vydobyl pouze útočník Tomáš Duba. Velkou část jara promarodil Kriegsmann, které poté doháněl herní i kondiční manko. S problémy se potýkali také Maruš a Veselský, kteří do zápasů naskakovali střídavě a nevedli si zle.

Byly obdobně omlazené i další celky celky soutěže?
Překvapilo mě, že proti nám nastupovaly týmy naopak posílené o zkušené hráče. Drtivá většina klubů se tímto snažila udržovat členy svého prvoligového kádru v herní praxi. Až samotný závěr soutěže naši protivníci odehráli v kombinovaných sestavách, kdy už neměli možnost využívat fluktuantů.

Lze konstatovat, že díky tomuto kroku bude tým velmi dobře připravený a věkové složený pro příští ročník?
Přípravu na příští sezonu zahájíme 1. července a postupně budeme budovat nový tým bez starších hráčů Berkyho, Tomoviče, Urbánka a Fulneka, kteří náleželi k členům základní sestavy. Je otázkou, jak se nám je podaří nahradit. Do přípravy pozveme 20 hráčů do pole a 3 gólmany. Až samotná Juniorská liga, která zahajuje 28. července, ukáže, jak se s proměnou mančaftu popasujeme.

Kteří fotbalisté vašeho stabilního kádru náleželi k oporám mužstva? Přesunou se někteří do kádru „áčka“?
Mezi tahouny patřili kapitán Fulnek, zkušený Urbánek a režisér hry Demeter. Do přípravy prvního týmu si trenér Rada vybral krajního záložníka Jakuba Fulneka, jenž si přesun do „áčkové“ kabiny za výkony v Juniorské lize zaslouží. V zimě se tento posun může týkat dalších talentů. Bude záležet jen na nich, jak se svým nadáním naloží.

Jarní bilance hráčů juniorky:

Odehrané zápasy: 18 - Fulnek, Klusák, 17 - Demeter, Levai, Tomovič, 16 - Duba, Kelbler, Urbánek, 15 - Berky, Pedro, 13 - Maruš, Salcin, 10 - Vejmola, 9 - Soukup, 6 - Veselský, 5 - Kriegsmann, 3 - Šuta, Tlustý, 2 - Hron, Jánoš, Josl, Karlík, Kosak, Marcin, Mešanović, Vepřek, 1 - Čáp, Jungr, T.Kučera, Kukoľ, Mazel, Mikula, Přeučil, Spirkoski, Zábrodský.

Odehrané minuty: 1614 - Fulnek, 1530 - Demeter, 1384 - Urbánek, 1354 - Tomovič, 1350 - Pedro, 1260 - Berky, 1192 - Klusák, 1099 - Levai, 1068 - Duba, 838 - Vejmola, 793 - Kelbler, 782 - Soukup, 582 - Maruš, 334 - Kriegsmann, 292 - Salcin, 270 - Tlustý, 215 - Veselský, 201 - Šuta, 180 - Jánoš, 178 - Kosak, 156 - Vepřek, 151 - Josl, 146 - Karlík, 125 - Marcin, 116 - Hron, 90 - Mešanović, Mikula, 80 - T.Kučera, 72 - Kukoľ, 66 - Přeučil, 65 - Jungr, 45 - Mazel, Zábrodský, 39 - Čáp, 18 - Spirkoski.

Vstřelené branky: 11 - Kelbler, 10 - Fulnek, 8 - Duba, 5 - Demeter, Urbánek, 3 - Levai, 2 - Pedro, Jánoš, Mešanović, T.Kučera, 1 - Klusák, Maruš, Salcin, Soukup, Veselský, Karlík, Marcin.

 
Aktuálně

Pavel Mazánek: Proti Prostějovu nastoupíme s vírou ve vlastní schopnosti

S větším klidem a se zvýšeným sebevědomím míří fotbalisté FC Vysočina k další velice důležité bitvě v rámci FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. V sobotu 27. dubna se od 10:30 hodin představí na trávníku o záchranu bojujícího Prostějova. Tým exjihlavského trenéra Radima Kučery k domácím utkáním nastupuje v azylu 1.HFK Olomouc. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu