02.06.2014, Redakce

FC Vysočina na Galavečeru zastínila pouze Sparta

FC Vysočina na Galavečeru zastínila pouze SpartaNebývale úspěšný ročník FC Vysočina potvrdila v neděli večer i jeho slavnostní tečka v podobě Galavečeru Gambrinus ligy. Nejenže jihlavský klub dosáhl historického umístění a pozice druhého nejlepšího klubu na Moravě, ale jeho zástupci se dočkali i významných individuálních ocenění. V četnosti nominací FC Vysočina předčila pouze mistrovská Sparta Praha!

 

Nejlepším hráčem Gambrinus ligy v sezoně 2013/14 se podle očekávání stal sparťanský záložník Josef Hušbauer, jenž prožil parádní sezónu, kterou okořenil korunou pro krále ligových střelců. V hlasování trenérů, kapitánů a vybraných novinářů získal 56 bodů a jednoznačně porazil klubového spoluhráče Bořka Dočkala (4 b.) i jihlavského Harise Harbu (3 b.).

Mezi trenéry uspěl také zástupce Sparty, a to jasný favorit Vítězslav Lavička. Svůj tým dovedl k double, navíc se 79 body pokořil dosavadní bodový rekord a s mužstvem zaznamenal také nejvíc výher (25) během jedné sezony. Od hlasujících proto obdržel hned 53 bodů, čímž výrazně zvítězil. Druhý skončil bývalý kouč reprezentace Petr Rada, jenž na jaře skvěle pozvedl tým Jihlavy, třetí místo připadlo Leoši Kalvodovi ze Znojma. Ten sice nesplnil cíl v podobě záchrany nováčka v soutěži, ve hře ale zůstal až do posledního kola a s podceňovaným týmem předváděl zajímavý fotbal.

Cena pro největší objev, tedy fotbalistu, který nepřesáhl hranici 23 let a který v předchozích dvou sezonách neodehrál více než 15 utkání, připadla slovenskému reprezentantovi do 21 let Hrošovskému. Ten prožil svou vůbec premiérovou sezonu a vydařila se mu vskutku náramně. Za ním se umístili jihlavský talent Adam Jánoš a slávistický záložník Robert Hrubý.

Nejvyrovnanější byla anketa o nejlepšího cizince, ve které nakonec uspěl opět sparťan. A to levý obránce Costa ze Zimbabwe, který sice přišel o závěr sezony kvůli zranění, ale předtím patřil mezi opory. Zazářil například v utkání proti Plzni, které bylo jedno z klíčových v boji o titul. Porazil tak i autora 13 branek a třetího nejlepšího hráče sezony Harise Harbu a dvanáctigólového střelce Jasmina Ščuka, který táhl Mladou Boleslav ke třetímu místu.

Sparta ovládla také nejlepší jedenáctku sezony podle hlasování fanoušků. Má v ní sedm hráčů - brankáře Tomáše Vaclíka, obránce Pavla Kadeřábka, Jakuba Brabce a Costu, záložníky Hušbauera a Marka Matějovského a v útoku kapitána Davida Lafatu. Doplnili je Radoslav Kováč z Liberce, který od příští sezony bude hrát právě za Spartu, tepličtí křídelní hráči Franci Litsingi a Nivaldo a v útoku Harba.

Doplňme, že Haris Harba se dočkal ocenění i v rámci doprovodných anket, které byly vyhlášeny v pondělí. Mezi útočníky s 16 body obsadil druhou příčku za Davidem Lafatou (32 b.) a před Zbyňkem Pospěchem (4 b.).

Anketa o nejlepší hráče české fotbalové ligy Galavečer Gambrinus ligy za sezonu 2013/14:

Hráč sezony: 1. Josef Hušbauer 54 bodů, 2. Bořek Dočkal (oba Sparta Praha) 4, 3. Haris Harba (FC Vysočina) 2.

Trenér sezony: 1. Vítězslav Lavička (Sparta) 53, 2. Petr Rada (FC Vysočina) 3, 3. Leoš Kalvoda (Znojmo) 2.

Objev sezony: 1. Patrik Hrošovský (Plzeň) 36, 2. Adam Jánoš (FC Vysočina) 6, 3. Robert Hrubý (Slavia) 5.

Nejlepší cizinec sezony: 1. Costa (Sparta Praha/Zimbabwe) 27, 2. Haris Harba (FC Vysočina/Bosna) 16, 3. Jasmin Ščuk (Mladá Boleslav/Bosna) 13.

Jedenáctka sezony podle hlasování fanoušků na gambrinusliga.cz: Tomáš Vaclík - Pavel Kadeřábek (oba Sparta), Radoslav Kováč (Liberec), Jakub Brabec, Costa (oba Sparta) - Franci Listingi (Teplice), Marek Matějovský, Josef Hušbauer (oba Sparta), Nivaldo (Teplice) - David Lafata (Sparta), Haris Harba (FC Vysočina).

 
Aktuálně

Oulehla: Fotbal je o produktivitě a my momentálně produktivní nejsme

Předlouhých osm zápasů čekají fotbalisté FC Vysočina na druholigové vítězství. Nezměnil to ani nadějný výkon na půdě favorizované Zbrojovky, která důležitou výhru dokázala šťastně urvat pět minut před uplynutím 90 minut. Jihlavský tým se tak 7 kol před koncem soutěže nebezpečně přiblížil sestupovým příčkám. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu