31.05.2014, Redakce

Vysočina domácí dominanci, ani oslavy Sparty nenarušila

Vysočina domácí dominanci, ani oslavy Sparty nenarušilaFotbalisté FC Vysočina v posledních dvou ligových sezónách nikdy neprohráli na území hlavního města. Z pěti duelů dva vyhráli a třikrát remizovali. První pražská porážka se zrodila v posledním kole tohoto soutěžního ročníku, kdy rozjetá mistrovská Sparta jihlavský celek v ofenzivním duelu před 17 tisíci diváky přehrála a přispala si jednoznačnou výhru 4:1. Sparta v této sezóně na svém stadiónu neztratila ani bod.

 
SpartaSparta
30.kolo, sobota 31.5.2014, 18:00
4:1
(3:1)
FC VysočinaFC Vysočina
 

Góly: 18. Vácha, 21. Krejčí, 24. Lafata, 59. Kadeřábek – 42. Jungr
Rozhodčí: Mikel – Blažej, Pospíšil
Diváci: 0
Sparta: Vaclík – Kadeřábek, Švejdík, Holek, Hybš – Matějovský, Vácha (71. Mareček) – Konate, Dočkal (75. Bednář), Krejčí (80. Přikryl) - Lafata. Náhradníci: Čech – Brabec, Vacek, Costa.
FC Vysočina: Hanuš – Marek, Tlustý, Šourek, Josl – Karlík, Kučera - Masopust, Jungr, Vaculík (86. Vepřek) – Harba (80. Mešanović). Náhradníci: Blažek – Přeučil, Koloušek, Mikula.
Stanice TV prenosu: sestřih
 

Komentář

Kouč Petr Rada si tvorbu základní sestavy proti mistrovské Spartě mohl usnadnit, neboť dal důvěru stejné sestavě, která před týdnem uspěla v domácím duelu s Příbramí. Tedy s Karolem Karlíkem, který ve zmíněném zápase ve středu zálohy už v 7. minutě nahradil zraněného Adama Jánoše.

Sparta měla před zaplněnými tribunami a ve skvělé atmosféře od prvních minut herně navrch. V první desetiminutovce si vypracovala hned tři rohové kopy, ale defenzíva hostů odolala. To stejné platilo i v 16. minutě, kdy si jihlavská zeď poradila s přímým kopem Lafaty z 18 metrů. Vysočina se snažila o rychlé brejky, ve kterých jí však scházela přesnost a klid. Hanuš čisté konto bohužel udržel pouze do 18. minuty, kdy se odražený míč dostal 10 metrů za hranici velkého vápna k volnému Váchovi, jenž balón z první nádherně a nechytatelně napálil k tyči – 1:0. Sparta byla na koni a už ve 21. minutě své vedení navýšila.  Z levé strany přímočaře vnikl do pokutového území Krejčí a z úhlu stačil nekompromisně překonat brankáře Hanuše – 2:0. Vysočině se proti ofenzivně naladěné Spartě vůbec nedařilo a to mohla být ráda, že Hanuš ve 23. minutě ve velké šanci vychytal Lafatu. To však neplatilo o minutu později, kdy měl Lafata po ideální přihrávce Konatého hodně jednoduchou práci zvýšit náskok letenských už na 3:0! Hosté se poté dostali více do hry, což dokumentoval rychlý kontr Harby z 26. minuty či střela Kučery z 29. metrů, který se do míče opřel z dvaceti metrů, ale Vaclík s jeho pokusem neměl problém.  To naštěstí platilo i pro 34. minutu se Vácha postavil k přímému kopu z dvaceti metrů, který zakroutil nad břevno. Skórovat však mohla i Vysočina. Vaculík v 36. minutě vyslal průnikovou přihrávku na Masopusta, který na malém vápně nalezl Jungra. Ten však stál zády k brance a tísněný stoperem, tudíž jeho střela z otočky postrádala potřebný důraz a přesnost. Vaclík ji nadvakrát chytil. Ve 41. minutě si Masopust vybojoval míč, potáhl brejk a nahrávkou oslovil Josla. Ten krásně vystřelil z pětadvaceti metrů a Vaclík jeho ránu musel vytlačit na roh. Ten Vaculík zahrával ve 42. minutě a byl zároveň na počátku snížení stavu na 3:1. Vaculík načechral míč na hlavu Šourka, jenž zblízka orazítkoval pouze tyč sparťanské branky, míč se ale postupně vrátil zpět k Vaculíkovi, jehož další centr hlavou zavěsil do sítě Jungr. Stav 3:1 vydržel až do konce prvního dějství.

Vysočina do druhé půle vstoupila aktivně. Ve 46. minutě Kučera udržel míč a rozehrál do křídla na Josla, jenž pohotově vypálil. Vaclík však byl na jeho střelu připravený. Na druhé straně šli po centru Kadeřábka do hlavičkového souboje Lafata a Tlustý, od kterého se míč odrazil naštěstí jen na roh. Další šanci Sparty měl v 52. minutě Dočkal po přiťuknutí Krejčího. Hanuš však u něj byl včas a tak domácí středopolař střílel jen do jeho hrudi. V 57. minutě se hostům podařila kombinační akce, při níž do vápna pronikl Marek a na Vaclíkovu branku vyslal tečovanou střelu, která letěla vedle tyče a znamenala jihlavský roh. Ten gólovou radost nepřinesl, ovšem o dvě minuty později z této standardní situace zvýšila Sparta na 4:1. Hybš na levém křídle dokázal v pokutovém území uvolnit Krejčího, jenž posadil centr na Lafatovu hlavu a ačkoliv jej ještě stačil skvělým zákrokem vychytat Hanuš, tak po odraženém míči před Kadeřábkem zívala prázdná branka a čerstvý reprezentační novic neměl se zasunutím míče do sítě nejmenší komplikace. V 63. minutě Kadeřábek připravil příležitost pro Dočkala, jenž byl osamocen v pokutovém území, míč ale trefil velmi špatně a místo brankáře Hanuše atakoval rohový praporek. V 64. minutě kombinační akcí odpověděla Vysočina a na jejím konci byla podařená střela Kučera, se kterou si však Vaclík poradil. Platilo to i chvíli poté, kdy Masopust s Harbou zahrozili rychlým brejkem, na jehož konci byl Vaclíkův zákrok před Vaculíkem. V 68. kopali hosté standardní situaci z pravé strany, která před brankou mistrovského celku způsobila pořádný zmatek a Masopustovu střelu tečovanou na rohový kop. Sparta toužila po páté brance a blízko k ní byla po brejku v 76. minutě, který po vybídnutí Krejčího zakončoval Mareček, ale proti Hanušovi se neprosadil. V 81. minutě se po přihrávce střídajícího Bednáře neprosadil ani Lafata, který s gólmanem Hanušem přehodil i břevno. V 82. minutě táhl nadějný brejk Mešanović, který bohužel místo uvolnění Jungra volil střelu do nohou domácích zadáků. V posledních minutách zápasu si sparťanské tribuny zaskandovaly „hovada, hovada“. Oprávněně tím mířily na své fanoušky, neboť příznivci domácích vtrhli na hrací plochu, na řadu minut duel přerušili a světlicemi dokonce atakovali početný kotel fanoušků FC Vysočina. Duel se poté dohrával už jen z povinnosti. Jihlavští hráči spíše přemýšleli, jak se po hvizdu rozhodčího dostanou do kabin a domácí je ani neatakovali a vyčkali závěrečného hvizdu sudího. Sparta zaslouženě zvítězila 4:1.

Fotogalerie

           
 
 
Zápasy
1.kolo | FC Vysočina - Sparta | 1:4
30.kolo | Sparta - FC Vysočina | 4:1
Související
Aktuálně

Oulehla: Fotbal je o produktivitě a my momentálně produktivní nejsme

Předlouhých osm zápasů čekají fotbalisté FC Vysočina na druholigové vítězství. Nezměnil to ani nadějný výkon na půdě favorizované Zbrojovky, která důležitou výhru dokázala šťastně urvat pět minut před uplynutím 90 minut. Jihlavský tým se tak 7 kol před koncem soutěže nebezpečně přiblížil sestupovým příčkám. Celý článek

 
Servis
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu