12.04.2014, Miroslav Fuks

Tulis: Mrzí nás, že pohárový zápas rozhodla sporná situace

Tulis: Mrzí nás, že pohárový zápas rozhodla sporná situacePohárovou odvetou proti Viktorii Plzeň se jarní část fotbalové sezóny přehoupla do své druhé poloviny. Ta první přinesla z pohledu FC Vysočina nečekaně mnoho kvalitních výkonů a příznivých výsledků. A také témat, která zejména v poslední době rezonují mezi fanoušky klubu. Na koho jiného se obrátit s žádostí o komentář, než na Ing. Zdeňka Tulise, ředitele klubu a místopředsedu představenstva.

 

Jak hodnotíte dosavadní jarní výkony mužstva?
Před startem jara jsme si byli velmi dobře vědomí, že nás čeká velice těžké jaro. Že v něm můžeme uspět jen díky poctivé práci a obrovskému nasazení hráčů. Právě tyto vlastnosti náš tým v dosavadním průběhu sezóny zdobí a k tomu přidává i fotbalovou kvalitu, na kterou se divákům vyplatí chodit. Kádr kouče Rady nás herně nepřesvědčil vlastně jen v prvním poločase zápasu proti Znojmu. Jsem nevýslovně rád, že prvoligový mančaft během osmi jarních duelů získal vynikajících 17 bodů a posunul se do středu tabulky. Tedy na příčky, kam dle našeho názoru náleží. Kdyby nám po výprasku v Příbrami, který nás po 15. kole poslal na poslední příčku tabulky, někdo řekl, že po 23 odehraných kolech Gambrinus ligy budeme mít na kontě 29 bodů, tak mu rozhodně věřit nebudeme.

Zároveň mne těší, že se zatím naplňuje naše důvěra ve stávající fotbalisty. Potvrzuje se, že rázný řez do kádru v zimě nebyl nutný a že náš nesporně kvalitní tým potřeboval důvěru a oživení.

Pokládáte už záchranu v Gambrinus lize za hotovou věc?
To v žádném případě! Rozhodně nemůžeme a nechceme do konce soutěže polevit! Ve hře je ještě 21 bodů a čekají nás náročné zápasy s celky, které jsou, stejně jako my, ohrožené sestupem. Všichni bychom si samozřejmě moc přáli, abychom definitivu účasti v příštím ročníku Gambrinus ligy získali co nejdříve a poté se pokusili dosáhnout co nejlepšího celkového umístění.

Uspokojivě lze hodnotit i účinkování týmu v Poháru České pošty...
Potěšil nás už jasný podzimní postup do čtvrtfinále přes Sigmu Olomouc. V boji o semifinále jsme proti Viktorii Plzeň neměli co ztratit. Tým se v tomto dvojzápase prezentoval kvalitní a poctivou hrou a nechybělo mu mnoho, aby na postup mezi nejlepší čtyři celky dosáhl. Objektivně ale musíme přiznat, že Plzeň byla v těchto zápasech fotbalovějším a aktivnějším týmem. Do odvety jsme šli s nevýhodným jednobrankovým mankem, které ještě umocnila naše chyba v úvodu zápasu, kdy jsme Teclovi umožnili vstřelit branku. O to více nás potěšilo, že tým nesložil zbraně a nadšeným výkonem ještě do poločasu strhl vedení na naši stranu a nakonec se dočkal odměny v podobě cenného vítězství nad posledním českým mistrem a úspěšným účastníkem evropských pohárů.

Nadějně rozjetý zápas bohužel ovlivnila penalta, která mnoha fanouškům stále nedává spát...
K postupu nám scházel jediný gól, ovšem vstup do druhé půle měla výrazně lepší Plzeň. Dostala nás pod tlak a vytvořila si příležitosti a nebezpečné standardní situace. Naši šanci na postup pak výrazně oddálil proměněný pokutový kop. Nejen klubové představenstvo velmi mrzí, že důležitý pohárový duel ovlivnila hodně sporná situace. V zápase, v němž už byl na dohled i boj o místo v pohárové Evropě, by měla být odpískána pouze zcela jasná penalta a nikoli situace, při níž hráč soupeře opouští vápno směrem k rohovému praporku a jeho kontakt s naším hráčem není vůbec patrný. Bohužel, dostupné televizní záběry nejsou dostatečně průkazné. Kontakt Kosaka s Hořavou na nich není patrný, ovšem nelze jej ani zcela vyvrátit. Z našeho pohledu šlo ze strany sudího Jecha o nedobré rozhodnutí, které pokazilo atraktivní průběh zápasu, narušilo jeho skvělou atmosféru, zkazilo náladu většině fanoušků a sponzorů klubu a poškodilo fotbal jako takový.

Bude vedení klubu žádat potrestání rozhodčích?
Jak už jsem uvedl, tak nedisponujeme záběry, které by pochybení rozhodčího prokazatelně potvrzovaly. Navíc oficiální protest už to hlavní, tedy naše vyřazení z poháru, nezmění. Věříme, že se komise rozhodčích bude tímto duelem zabývat. Chceme věřit i tomu, že ze strany rozhodčího šlo o selhání lidského faktoru. Rád bych zdůraznil, že výkony rozhodčích jdou v Gambrinus lize postupně nahoru. V posledních letech se nesetkáváme s tím, že by nás sudí svými výroky poškozovali a obecně ubývá sporných a kontroverzních verdiktů. A to i přesto, že tlak a pozornost médií je stále silnější.

Chtěl byste touto cestou něco vzkázat fanouškům?
V jarní části týmu nejen v domácích zápasech vytváří skvělou atmosféru a jsou jim velkou oporou. Za to jim bezesporu náleží velké poděkování! Vždyť právě pro fanoušky fotbal děláme! Hráči si podporu diváků opakovaně zasluhují kvalitními a bojovnými výkony. O to více nás mrzí, že jsme se po zápase s Plzní setkali na diskusních fórech s ojedinělými reakcemi ve smyslu „přestávám chodit na fotbal“. Fotbal je přeci kolektivním sportem, který mnohdy rozhodují individuální chyby a verdikty sudích. Velkou roli v něm sehrává lidský faktor a možná právě proto se pyšní neotřesitelnou pozicí nepopulárnějšího sportu planety. Pokud by fanoušci „trhali“ permanentky po každém zápase, který ovlivní sporný verdikt rozhodčího, tak jsou světové stadióny za pár let prázdné. Přesto se tak neděje. Právě v těchto chvílích by fanoušci měli ještě více stát po boku hráčů a o to usilovněji je podpořit. Jiný přístup by byl nefér vůči hráčům a dlouholetému úsilí klubu. Právě na stabilní a systematické podpoře PSJ, města Jihlavy, Kraje Vysočina a dalších reklamních partnerů je náš klub postaven už skoro dvacet let. Pokud by jí ovlivňovala dílčí nespokojenost, zkratovitá rozhodnutí nebo jednorázové chyby, tak už tady fotbal na ligové úrovni dávno není. Rád bych zdůraznil, že FC Vysočina se chce dále posouvat ve své sportovní výkonnosti, zázemí a ekonomické stabilitě. Přes zvýšené náklady činíme kroky směrem ke zkvalitňování kádru „áčka“, zlepšení scoutingu a posilování práce s mládeží. Věříme, že se postupnými a systematickými kroky dokážeme dostat na nejvyšší možnou úroveň.

S rozvojem klubu souvisí i stadión. Má vůbec jeho současná podoba evropské parametry?
Vyžádali jsme si vyjádření FAČR k našemu stadiónu. Ten byl klasifikován na spodní hranici pro to, aby na něm probíhaly zápasy Gambrinus ligy. Nesplňuje však ani základní podmínky pro zápasy v evropských pohárech. A jaké jsou jeho hlavní nedostatky? Potřebujeme kapacitu alespoň 8.000 sedadel, o třetinu větší kabiny týmů, trojnásobný prostor pro práci médií a zhruba dvojnásobné zázemí pro VIP hosty. Nedostatečný je náš kamerový systém, turnikety, plochy pro snímání zápasů ze strany televizí a též prostory mix zóny. I proto vzniká přípravná studie, která řeší další rozvoj našeho stadiónu. V první fázi bychom rádi vybudovali novou tribunu za brankou směrem k parku. Toto by později umožnilo demolici stávající staré tribuny a výstavbu nové hlavní tribuny, v níž by vzniklo veškeré zázemí, které nám nedostačuje pro pořádání zápasů na evropské úrovni. Je jasné, že hlavní překážkou uskutečnění tohoto plánu jsou finance. Hledáme však cesty, jak postupně podobu stadiónu upravit a připravit jej na vyšší sportovní cíle klubu.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu