24.03.2014, David Zeman

Robert Trenczek: Vysočinu mám ve svém srdci

Robert Trenczek: Vysočinu mám ve svém srdciV předminulém týdnu na Facebooku FC Vysočina zaujala jeho fotka v jihlavském dresu při utkání Ligy Mistrů - Bayern Mnichov vs. Arsenal, řeč je o velkém fanouškovi fotbalu Robertu Trenczekovi. Proto jsme se ho zeptali, jak se vlastně tenhle německý fanoušek dostal k FC Vysočina a celkově k jeho obrovskému vztahu k fotbalu.

 

Roberte, nejdříve nám prosím pověz něco o sobě.
Je mi 37, jsem ženatý a dá-li Bůh, budu v září otcem. Mým domovem je Stuttgart, kde žiju už 28 let. Narodil jsem se ale v Horním Slezsku v Polsku.

Hrál jsi někdy fotbal závodně?
Profesionálně jsem fotbal nikdy nehrál, ale jako amatér hraju celý svůj život, právě teď v 37 letech toho pořád nemůžu nechat. :-)

Jsi původem ze Stuttgartu. Jak ses tedy dostal k Bayernu?
To je jednoduché, zdědil jsem to, můj otec byl fanouškem FCB.  Takže jsem neměl na výběr, jinak by mě dal k adopci. :-) Ale samozřejmě je mi sympatický i VfB Stuttgart, kam mám taky permanentku.

Navštěvuješ zápasy Bayernu i v zahraničí?
Samozřejmě, cesty s FCB po Evropě jsou mojí největší vášní.

Jaké nejexotičtější utkání jsi doposud navštívil?
Těch je hodně, například v Argentině Boca Juniors, River Plate, v Brasilii Rio...

Zažil jsi někdy nějaké problémy v hledišti nebo i mimo stadion?
Jasně, celý život chodím na fotbal, to se bohužel nedá vyhnout negativním zážitkům. Občas jsem viděl a zažil hodně zlé věci.

Dokážeš odhadnout, kolik fotbalových utkání za rok shlédneš?
Těch je hodně. Na stadionu minimálně jeden každý druhý týden a v televizi 4-5 zápasů týdně.

A teď k Vysočině. O té jsi slyšel poprvé kdy?
Díky mému zaměstnavateli Boschi znám Vysočinu asi 10 let. Taky jsem vždycky sledoval, jak se klub vyvíjí.

Kdy jsi navštívil první zápas?
Jednoho chladného večera 22.2.2013 jsme hráli proti Hradci Králové 0:0. Od tohoto dne nosím FCV ve svém srdci.

My dva jsme se vlastně poznali taky přes Vysočinu a vím, že tvůj vztah k ní je velmi vřelý a že ji řadíš hned za Bayern. Co tě na ní tak zaujalo? Může to být i určitá rodinná atmosféra na zápasech?
Myslím, že je to v první řadě láska k fotbalu. Jihlava se stala mým městem a k němu patří FCV. Lidi, kteří navštěvují každý domácí zápas, nosí klub v srdci, nezávisle na úspěchu. Jsou vždycky tady, trpí a slaví společně. Klub je velmi osobní, každý zná každého, hráči chodí po zápase na naši tribunu a tleskají s námi. Není tak komerční, je to poctivý fotbal, který jsou rodiny schopné zaplatit. Já jsem strávil na tribuně hezké chvíle a našel jsem tam nejlepší přátele na celý život. FCV je taky můj klub.

Ty ses teď musel vrátit do Německa, ale chystáš se i tak ještě někdy na Vysočinu?
Samozřejmě, my dva se brzy uvidíme na zápase Plzeň – FCV a já přijedu koncem dubna navštívit svoje kamarády. Na to se už teď moc těším.

Čím si vysvětluješ ten obrovský rozdíl v návštěvnosti německého a českého fotbalu? Vždyť geograficky jsme od sebe pár kilometrů…
Já myslím, že se obě země od sebe enormně liší už počtem obyvatel, v Německu je potenciál fanoušků strašně velký. Fotbal v Německu má vysokou prioritu. Když přijdete v pondělí do práce, mluví každý o posledním zápase, fotbal je součástí každodenního života. Je to vidět na počtu lidí v publiku;  je to ale také sport velmi komerční a bohužel ne cenově dostupný pro každou rodinu.

A co porovnání fotbalové úrovně jako takové? Mně osobně přijde, že česká liga svojí fotbalovou kvalitou není až tak špatná, což ukazují poslední výsledky v pohárech…
Top kluby v ČR dokážou držet krok s bundesligou. Tak silná bundesliga není, to můžeme vidět především v Evropské lize, už mnoho let se nemůžeme prokázat žádnými úspěchy. Velký rozdíl je FC Bayern a Borussia Dortmund, s těmito kluby se může měřit jen málo týmů v Evropě.

Na konec rozhovoru bych chtěl všechny Jihlavany ze srdce upřímně pozdravit. Brzy na viděnou!

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu