12.12.2013, Miroslav Fuks

Oulehla: Ve druhé polovině soutěže jsme prokázali kvalitu

Oulehla: Ve druhé polovině soutěže jsme prokázali kvalituHrozivý start do sezóny a vynikající závěrečná část podzimu. Tak lze stručně charakterizovat působení staršího dorostu FC Vysočina v extralize. Výsledkem bylo 32 bodů získaných ve 23 zápasech a umístění na 11. příčce dvaadvacetičlenného pole nejvyšší soutěže. Odpovídá tato pozice možnostem a síle mužstva? Co scházelo lepším a vyrovnanějším výsledkům? Nejen na to jsme se zeptali trenéra Davida Oulehly.

 

Nikdy nelze dopředu plánovat, jak bude mužstvo vypadat v soutěži. Prognózy a očekávání bývají velmi zrádná. Sezónu může ovlivnit mnoho faktorů. Chtěli jsme mít z každých pěti kol minimálně 5 bodů. V úvodu soutěže se nám nepodařil začátek výsledkově a celkově byla první polovina podzimu, co se týče výsledků slabší. Na startu nové sezóny chvíli trvalo, než si sestava našla ideální polohu a ustálila se. Musíme si však přiznat, že po onemocnění brankáře Koláře jsme měli na tomto postu problém. Neměli jsme Ujčíka, který byl přeřazen do juniorky, a hlavně nemohl první kola nastoupit středopolař Spirkoski, který se ukázal jako klíčový hráč mužstva. Tito fotbalisté v úvodu soutěže hodně chyběli. Následně bylo mužstvo doplněno brankářem Soukupem, který týmu v dalším průběhu soutěže hodně pomohl.

Ročník 1995 se minulý rok velkou měrou podílel na záchraně dorostenecké ligy, tudíž se očekávalo, že by mělo být mužstvo o kus dále. To se v průběhu podzimu nakonec ukázalo. V plánu byl bodový zisk okolo 22 až 25 bodů, tudíž celkový zisk 32 bodů a umístění v soutěži je pro nás velmi dobrý výsledek a příjemná odměna pro všechny. Já osobně jsem tak dobré postavení neočekával. Dalším problémem byla produktivita, která od začátku naše výsledky ovlivňovala negativním směrem. Vytvářeli jsme si hodně šancí, ale nedokázali je proměnit. Spoléhali jsme v koncovce na dva hráče. Pokud šance a práce celého týmu zúročili, brali jsme body, pokud jim to nesedlo, tak jsme výsledkově propadali. Nakonec jsme však skončili hodně nad plán, což nás samozřejmě teší. Kluci odvedli výbornou práci a patří jim poděkování, je to jejich zásluha.

Jak realizačnímu týmu a hráčům bylo po úvodních 10 kolech, kdy jste měli na kontě pouze 6 bodů a v úvodních pěti duelech jste dokonce nezískali ani bod?
Nebyli jsme v této pozici poprvé a již jsme to zažili několikrát. Předvídali jsme tuto možnost, a proto jsme si složili realizační tým z lidí, kterým jsme důvěřovali. Základem byla důvěra mezi realizačním týmem a mužstvem. Věděli jsme, že jdeme správnou cestou a je jenom otázka času, kdy výsledky přijdou. Všechna mužstva prošla horším výsledkovým obdobím, my jsme si ho vybrali hned v úvodu. Tlaky ze všech stran byly velké, někdy možná až zbytečné. Hlavním cílem u mládeže musí být individuální vývoj hráčů po všech stránkách. Konečným produktem musí být hráč pro první mužstvo. Výchova jednotlivce je považována za prioritu, ale pokud nejsou krátkodobé výsledky, tak vše ostatní jde stranou. Je to však velkou chybou, protože z krátkodobého hlediska je umístění v tabulce velmi zavádějícím ukazatelem. S asistentem Broňou Bruzlem jsme mužstvo zachraňovali již poněkolikáté. Ve druhé lize jsme zachránili ročník 1992, a v první lize ročníky 1993 a 1994. Věděli jsme dobře, co je potřeba udělat a upřímně jsme očekávali větší trpělivost a důvěru. Navíc bylo velkou výhodou, že ročník 1995 jsme vedli již čtvrtým rokem. Chystali jsme kluky dlouho a přesně jsme věděli, co od sebe můžeme očekávat a taky jsme věděli, že kluci na sobě po celou dobu tvrdě pracují a že se výsledky dostaví. Věřili jsme jim a myslím, že i oni nám. To byl ten bod zlomu, který později pochopitelně přišel.

Samozřejmě nás trápil vstup do soutěže, ale výsledky se dostavili. Mužstvo U19 je výsledkem dlouholeté systematické práce všech trenérů v klubu. Někdy to byla až mravenčí práce s detailem, která není vidět hned. Kousek po kousku jsme je posouvali a navazovali na dobrou práci trenérů před námi. Proto mě i mrzel postoj některých lidí po úvodních kolech, kde najednou jako by předchozí práce byla rychle zapomenuta. Myslím, že ve druhé polovině soutěže jsme prokázali kvalitu. Samozřejmě jsou to velmi cenné zkušenosti, které se budou v budoucnu hodit. Chci tímto poděkovat kolegům Bruzlovi, Poulovi a masérovi Burdovi, na které jsem se mohl maximálně spolehnout.

Během více než čtyř měsíců jste sehráli 23 ligových duelů. Neprojevilo se to na únavě, nižší koncentraci či určité opotřebovanosti kádru? Kolik hráčů jste protočili? Mužstvo v závěru soutěže udělalo výsledkový pokrok, čím si to vysvětlujete?
Jelikož příprava byla velmi krátká, zaměřili jsme se na nejdůležitější věci. Až dlouhodobá soutěž ukáže, jak jsou hráči a mužstvo připraveni. Pokud jsou hráči dobře trénováni, měla by se svalová zranění vyhnout. My jsme měli pouze ta, která pramenila ze hry. Zdravotní stav mužstva je odrazem práce celého realizačního týmu. Kluci chtěli co nejdříve po vypadnutí z tréninku nazpět. To, že se mužstvo posouvalo systematicky, bylo vidět především v závěru, kde výkony hráčů a mužstva gradovaly a proměnili je ve výsledky. Kádr byl velmi početný a konkurenceschopný do chvíle, než jsme posunuli větší počet hráčů dorosteneckého věku do tréninku juniorky (Pedro, Ujčík, Soukup, kteří chyběli v úvodu soutěže, a posléze, Homola, Trojánek, Rejthar, Čáp, Mazel). Tím nám klesl stav a konkurence se trochu snížila. Mužstvo bylo doplněno o hráče z U17, kteří byli ve své kategorii nejlepší. V kabině to byl velmi svěží vítr a týmu to v závěru prospělo. Hráči musí pořád cítit konkurenci, aby se mohli zlepšovat. I pro mladé kluky z U17 to byla dobrá zkušenost. Pochopili, že ve své kategorii patří k nejlepším, ale své místo v mužstvu a sestavě si musí vybojovat. Přistoupili ke své roli výborně a musíme je všechny pochválit. Závěr nám tedy vcelku vyšel, protože v kádru byla konkurence, mužstvo mělo natrénováno, vyhýbala se nám zranění, hráči měli výborný přístup, mužstvo si sedlo a v kabině byla výborná parta. Pracovalo se nám skvěle a hlavně všichni chápali, že k úspěchu vede jenom disciplína a tvrdá práce podložená kvalitou.

Který zápas pokládáte za nejpodařenější? Který duel vám naopak vůbec nevyšel?
Velmi dobré zápasy jsme odehráli s Teplicemi, Zbrojovkou, Hradcem Králové, Libercem, ve druhé půli s Příbramí. Naopak nevyšly nám zápasy na Baníku, v Mostě, Jablonci a s Bohemians. Některá byla povedenější a jiná slabší, vždycky to prostě nevyšlo, je to sport a výkyvy výkonnosti u mladých hráčů bývají vcelku časté.

Změnila se nějak úroveň soutěže oproti loňskému ročníku? Vítáte rozšíření ligy na 22 účastníků?
Musím říci, že je to každý rok těžší. Soutěž se sice rozšířila na 22 mužstev, ale kvalita rozhodně nešla dolů. Všechna mužstva, která se tam dostala, jsou velmi kvalitní. Ať se jedná o Příbram a Karvinou, tak i Frýdek-Místek a Most jsou doma velmi nepříjemní. Každý má již centrum mládeže, vybudovanou infrastrukturu, potřebné zázemí, dotace od svazu a kvalitní trenéry a lidi, kteří práci vykonávají dobře. Bylo by velmi hloupé si myslet, že jenom my to děláme dobře. Všude to šlo hodně nahoru, všude jsou trenéři na plný úvazek, výborný scouting, konkurence je čím dál větší. Naopak dětí a rodin, které jsou schopny sportu obětovat všechno, je méně, a tudíž musíme všichni lépe, efektivněji a hlavně tvrdě pracovat. Pro nás je dobře, že je utkání více a máme celorepublikovou konfrontaci, klukům to prospívá. Nevidím problém v počtu účastníků ani v kvalitě, to je v pořádku, ale soutěži by prospělo, kdyby byla uzavřená. Všichni tlačí na výsledky a utíká podstata věci, což je individuální rozvoj hráče.

Kteří fotbalisté vašeho stabilního kádru náleželi k oporám mužstva?
Musel bych zde zmínit téměř všechny hráče. Uznávám hlavně týmový výkon a zároveň nechci, aby si někdo vyložil chválu tak, že už nemusí dostatečně pracovat. Musím říct, že velmi dobře se prezentovali Kriegsmann, Košík a Jančík, kteří drželi obrannou řadu. V záloze dominovali Hron, Zábrodský, Spirkoski a Veselský. Na hrotu se výborně prosazoval Duba, který byl nejlepším hráčem mužstva. Dobře ho doplňovali Maruš a mladý Klíma. Ostatní měli kolísavější výkonnost, anebo hráli méně. Ale každý odpracoval svůj díl práce a každý díl byl důležitý. Další kluci musí na svou výraznější šanci počkat a bojovat o ni v zimní přípravě. Všechno se odvíjí jenom od jejich poctivého přístupu. Jenom tím se můžou zlepšovat.

Co musí hráči dále dělat proto, aby se prosadili do vrcholového fotbalu?
Nestačí pouze trénovat v klubu, musí denně hledat zlepšení svých nedostatků a pilovat přednosti. Je jiná doba, nestačí klasická životospráva, důležitá je i mentální příprava. Prostě to, co si může hráč dovolit z oblasti denního režimu, vzdělání a prospěchu ve škole, přístupu na sociálních sítích, internetu a vystupování ve veřejném životě. Jsou to detaily, které si někdo třeba ani neuvědomuje. Velmi důležité je dnes i sebevědomí hráče a jeho postoje, velmi často se setkáváme s tím, že si hráči stěžují na náročnost, ale to je ten špatný postoj a pokud najdou někde pochopení, je to především jejich škoda. Oni musí pochopit, že cesta nahoru vede jenom tvrdou prací, hledáním cest ke zlepšení, prací s detailem a hlavní autorita pro ně musí být trenér. Mladí hráči mají právo dělat chyby, ale my jsme tu od toho, abychom jim ukázali cestu, usměrnili je a měli jsme trpělivost. Musí však pochopit, že je to především a hlavně o jejich přístupu, dodržování nastavených pravidel a pozitivním postoji a kvalitě, která je alfou a omegou úspěchu. I když něco se nedaří, tak je třeba se zakousnout, makat a počkat si na šanci, to je prostě sport. Jsem rád, že většina našich kluků to chápe a pracují na sobě. Musí však prokázat kvalitu a své sebevědomí prodat na hřišti. Musí fungovat součinnost trenér - hráč - rodič- agent - škola, to je klíčové. Všichni ví, že pokud přijdou do našeho mužstva, zadarmo nic nedostanou. Pokud zvládnou tuto zkoušku po všech stránkách, mají možnost překročit do “A“ týmu. Musí vědět, že být v jakémkoliv mužstvu FC Vysočina je zavazuje denně tvrdě makat ve všech oblastech svého života. Ti, co tím prošli, ví, že to není lehké pro nikoho.

Jak se dařilo hráčům kategorie U18 a U17, kteří ve vašich zápasech též poměrně nastupovali?
V mužstvu již dlouho působí Zábrodský a Duba. Oba patřili k nejlepším a mužstvu hodně pomohli. Z nově příchozích se do týmu výrazněji prosadil z ročníku 1996 Jančík a Mazel. Z ročníku 1997 udělali výborný výkonnostní vzestup Klíma a Štěpánek, kteří patřili do stabilního kádru reprezentace. Další kluci naskakovali do zápasů a udělali velký pokrok. Jejich příležitost teprve přijde, pro některé je přechod velkým skokem a chvilku potrvá, než si na všechno zvyknou. V zimní přípravě a v jarní části dostanou výraznější příležitost a budou mít šanci ukázat naplno své přednosti. Škoda onemocnění brankáře Koláře, který přišel o celý podzim, ovšem nyní už je v pořádku. Výkonnost se v tomto věku může rychle měnit a ti, co makají, můžou rychle přeskočit ty méně obětavé. Jsme rádi, že se na hráče ze základu tlačí další kluci. I Vitásek, Bajer a Vedral ukázali, že můžou být již v jarní části přínosem. V tréninku pracovali velmi dobře.

K jakému pohybu ve vašem kádru dojde v průběhu zimní pauzy? Kdy zahajujete zimní přípravu?
Většinu hráčů ročníku 1995 posuneme do přípravy s juniorkou, což je u nás velký krok. Nepamatuji si, že by v FC Vysočina v zimní přípravě proběhl tak výrazný posun hráčů. Kluci budou mít možnost dostat novou výzvu a na sobě dál makat. Snad je to posune zase dál. Nás doplní hráči ročníku 1997 z týmu U17 a prakticky budeme budovat opět nové mužstvo, aby příští rok v létě měl tým mírnou výhodu. Kluci začínají individuálním plánem po svátcích, přičemž k prvnímu tréninku se sejdeme 6.1. Soutěž začíná již třetí týden v únoru. V prvních šesti kolech hrajeme proti mužstvům ze špičky ligy - Sigmě, Baníku, Spartě, Slavii a Plzeni. Rozhodně tedy nesmíme nic podcenit, abychom se hned v úvodu nedostali pod výsledkový tlak. Čeká nás další výzva, zabudovat do týmu nové hráče a posunout je dále. Uvidíme, jak se nám to povede, nepůjde o nic jednoduchého.
Ještě jednou všem děkuji a přeji příjemné prožití vánočních svátků a v novém roce především pevné zdraví.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu