06.11.2013, Miroslav Fuks

Komňacký: Zápas proti Baníku pro nás má obrovský význam

Komňacký: Zápas proti Baníku pro nás má obrovský významFotbalisté FC Vysočina se neúspěchy na hřištích soupeřů dostali do nezáviděníhodné situace. S pouhými jedenácti body na kontě náleží do široké skupiny klubů pohybujících se na dostřel sestupových příček. Komňackého tým si proto nesmí dovolit ztrácet drahocenné body na domácí půdě. Přesně takový zápas je před námi tento pátek, kdy Vysočina bude od 18:00 hodin hostit Baník Ostrava.

 

Ani Ostrava si nemůže bodově vyskakovat. Tým trenéra Martina Svědíka též sází na domácí bodové zisky, když na hřištích soupeřů uhrál jen o bod více, než Jihlava – dva body za remízy. Baník povzbudila domácí výhra nad Libercem či nerozhodný stav na Slovácku, ovšem už méně radosti na Bazalech zavládlo při domácích remízách se Znojmem a naposledy proti oslabené Sigmě. Jak aktuální formu ostravského týmu vidí kouč František Komňacký? „Baník neprožívá úplně příznivou současnost, ale stále je slavným klubem, proti kterému je vždy velkou výzvou zvítězit. Ostravské výsledky ukazují, že je tento tým schopen body získávat a uspět i na půdě soupeře. Nic to však nemění na tom, že my do zápasu půjdeme s jednoznačným cílem zvítězit. Ocitli jsme se v situaci, kdy v pátek prostě musíme vyhrát a odrazit se ze současného nelichotivého 15. místa tabulky. Do konce podzimu poté udělat tolik bodů, abychom se na jarní sezónu mohli v zimní přestávce připravovat v relativním klidu,“ uvedl Komňacký.

Nejlepších střelcem Baníku je překvapivě křídelník Engelmann, který v Ostravě hostuje z Dukly. Na které další hráče soupeře by chtěl jihlavský lodivod upozornit? „V Baníku pořád působí dost fotbalistů s ligovým potenciálem a zkušenostmi. Rychlý křídelní hráč Engelmann je velmi produktivní a určitě náleží mezi překvapení podzimu. Nebezpečný je i ofenzivní Fantiš nebo dobře hlavičkující Kraut. Pokud nastoupí, tak si ve středu pole si musíme dát na kreativní a technické hráče Lukeše nebo Kukece. V zápase rozhodně nesmíme nic podcenit, bude proti nám stát kvalitní soupeř,“ upozornil Komňacký.

Vysočina se po nepovedeném výkonu v Brně musí především soustředit na svůj výkon. Jaký měl tento zápas dohru v kabině? Které aspekty hry hráčům trenér Komňacký nejvíce vyčítal? „V úterý jsme se k zápasu v Brně naposledy a dost důrazně vrátili. Věřím, že si hráči jasně uvědomili, že s takovým přístupem a nasazením nemohou v ligovém utkání uspět. Věříme, že hráči v nadcházejících zápasech přidají k fotbalové kvalitě i pořádný kus touhy po vítězství, agresivity, důrazu, nasazení, bojovnosti a důvěry ve vlastní síly. Mnohokrát dokázali, že tyto aspekty jsou na domácí půdě schopní uplatnit. Teď je třeba, aby zvládli utkání proti Baníku, který pro nás má obrovský význam a neváhám ho z našeho pohledu označit jako utkání podzimu,“ zdůraznil trenér FC Vysočina.

Na Zbrojovce Vysočinu trápila absence hned šesti hráčů na levou stranu, tudíž hrála bez klasického levého záložníka či křídla. Bude v pátek proti Baníku situace v tomto směru lepší? Opustili už někteří fotbalisté marodku? „Nevypadá to, že by některý ze stávajících marodů mohl být k dispozici. Věříme, že se dáme zdravotně dohromady během nadcházející reprezentační přestávky. Na momentální absence se však v žádném případě nemůžeme vymlouvat. Rozhodně dáme dohromady jedenáctku odhodlaných fotbalistů, kteří v pátek udělají maximum pro naše vítězství,“ řekl na závěr František Komňacký.

FC Vysočina Jihlava

Střelci: 5 - Harba, 3 - Masopust, 1 – Koloušek, Šimonek, Jungr, Tlustý, Marek, Šourek, Kosak, Teplý, Vaculík, Kopic, Jánoš.

Inkasované karty: 3 – Josl, Masopust, 2 - Jungr, Karlík, 1 – Kopic, Jánoš, Koloušek, Přeučil, Vaculík, Krejčí, Kliment.

Absence: Kopic, Šilinger, Kosak, Kliment, Josl a Vaculík (zranění)

FC Baník Ostrava

Základní informace:

majitelé: SMK Reality Invest (95 % akcií), Občanské sdružení FC Baník Ostrava (5 % akcií).

vedení klubu: předseda představenstva: Petr Šafarčík, členové představenstva: Libor Adámek, Vladimír Janoško, manažer ekonomického úseku: Pavel Lasák.

adresa: Bukovanského 4/1028, Slezská Ostrava

telefon: 596 241 804, 596 241 687

e-mail: info@fcb.cz

klubové barvy: bílá - modrá

kapacita stadionu: 17.312 míst k sezení

Juniorka: Juniorská liga

POHLED DO HISTORIE

Rok založení: 1922

Názvy klubu: SK Slezská Ostrava (1922), SK Ostrava (1945), Sokol Trojice Ostrava (1948), Sokol OKD Ostrava (1951), DSO Baník Ostrava (1952), TJ Baník Ostrava (1961), TJ Baník Ostrava OKD (1970), FC Baník Ostrava (1990), FC Baník Ostrava Tango (1994), FC Baník Ostrava (1995).

Úspěchy: Ty největší jsou spjaty se jménem trenéra Evžena Hadamczika, který převzal mužstvo v roce 1978. Baník získal dvakrát mistrovský titul a třikrát obsadil druhé místo, navíc vyhrál dvakrát Český pohár a jednou Československý pohár. Mistrovský domácí titul vybojoval i v roce 2004 a stal si i finalistou Poháru ČMFS. Největšími evropskými úspěchy jsou postupy do semifinále Poháru vítězů pohárů (1978/79) a do čtvrtfinále Poháru mistrů evropských zemí (1980/81).

Vzájemná bilance: 4 utkání 1 – 0 – 3  3 : 5

Ze vzájemných zápasů:

jaro 13 - Gambrinus liga:    FC Baník Ostrava - FC Vysočina Jihlava    1:0 (1:0)
Gól: 35. Fantiš
Sestavy: OST: Bárta – Stožický, Vomáčka, Frydrych, Stronati – Fantiš, Hable (31. Kukec), Droppa, Milosavljev (83. Lukeš) – Baroš, Soukup (69. Staško). VYS: Blažek – Vaculík (46. Koloušek), Tlustý, Šourek, Čvirik - Karlík, Marek – Masopust (40. Kliment), Jungr, Josl (62. Kosak) – Šimonek.

podzim 12 – Gambrinus liga:    FC Vysočina Jihlava – FC Baník Ostrava    3:2 (2:2)
Góly: 26. Tecl, 28. Šourek, 60. Koloušek - 7. Kraut, 44. Fantiš.
Sestavy: VYS: Blažek - Josl, Šourek, Tlustý, Karlík - Vaculík (89. Sedláček), Rada (75. Kučera), Jungr, Koloušek, Masopust (80. Mešanović) - Tecl. OST: Buček - Mach, Vomáčka, Frydrych, Kapralík - Droppa, Lukeš, Vašenda (73. Vrťo) - Milosavljev, Fantiš, Kraut (90. Onuchukwu).

jaro 06 - Gambrinus liga:    FC Vysočina Jihlava - FC Baník Ostrava    0:1 (0:0)
Gól: 51. Varadi
VYS: Rzeszoto - Bartoš (23. Pacholík), Šourek, M. Kadlec, Liška - Veselý, Zúbek, Vladyka, I. Svoboda - Vácha (63. Perniš), Kaplan (73. Peška). OST: Raška - Lesák, Klimpl, P. Besta, Hoffman - Rajtoral (67. Metelka), Lukeš (34. Varadi), Bystroň, Staněk, Čoupek - Střihavka (84. Magera).

Pravděpodobná sestava: Pavlenka – Zawada, Frydrych, Vomáčka, Vengřínek – Hable, Droppa – Engelmann, Fantiš, Holzer – Kraut.

Trenér: Martin Svědík

Střelci: 4 - Engelmann, 2 – Fantiš, Rolinc, Kukec, 1 – Šichor, Lukeš, Petrus.

ZMĚNY V KÁDRU

Příchody: Dedić (přestup Szeged/MAĎ), Šichor (host. SK Sulko Zábřeh), Rolinc a Sukup (host. SK Sigma Olomouc), Engelmann (host. FK Dukla Praha), Petrus (přestup FK Pardubice).

Odchody: Baroš (přestup Antalyaspor/TUR), Zeher (konec smlouvy), Zejdler (přestup MKS Cracovia/POL), Andrejko (host. FC Hlučín), Vašenda (přestup MFK Frýdek-Místek), Ferenčík (host. Spartak Myjava/SK), Kaprálik (přestup FC Oss/NIZ), Velner (přestup FK Třinec), Starý (konec host. 1. FC Slovácko), Stožický (konec host. Spartak Trnava/SK), Soukup (konec host. MFK Frýdek-Místek).

Stadión soupeře: ZDE

 
Související
Aktuálně

Organizační informace k ASEKOL RECYCLE MATCH proti Dukle Praha

Další domácí utkání jihlavských fotbalistů je tady. A s ním i organizační informace, které se vám bude hodit znát, než na stadion vůbec vyrazíte. Stejně jako na duel s Kroměříží klub připravil tematické utkání. Tentokrát s heslem #udržitelnost. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu