26.04.2013, Miroslav Fuks

Mladší dorostenci reprezentovali Česko na MS!

Mladší dorostenci reprezentovali Česko na MS!Mužstvo Fotbalové akademie FC Vysočina při SOŠ Karoliny Světlé v Jihlavě na podzim loňského roku prošlo náročným sítem kvalifikačních turnajů a po vítězství v republikovém finále si vybojovalo postup na Mistrovství světa středních škol ve fotbale. Tým, jehož základ tvořili fotbalisté FC Vysočina ročníků 1996 – 1998, boje o světové prvenství absolvoval ve dnech 14. do 21. dubna a na prestižním turnaji rozhodně zanechal dobrý dojem!

 

Tým v sobotu 13. dubna nasedl do autobusu s cílovou stanicí ve francouzském Bordeaux, kam po velmi náročné cestě dorazili za zhruba 22 hodin. Zde je přivítalo krásné teplé počasí, příjemné ubytování, a kvalitní organizace. Hrálo se na 10 travnatých hřištích a o světové prvenství soupeřilo 24 chlapeckých a 16 dívčích mužstev. To i s realizačními týmy představovalo asi 1.200 přímých účastníků turnaje. Čeští reprezentanti byli vylosováni do skupiny s domácí Francií, Belgií, Itálii, Guatemalou a Slovinskem.

Čeští mladíci do turnaje vstoupili 15. dubna opatrnou remízou s jedním ze dvou výběrů Belgií a odpoledne jasným vítězstvím nad Itálií. Večer došlo na slavnostní zahájení šampionátu na stadiónu FC Girondins Bordeaux, kdy si každá tým užil čestné kolečko se státní vlajkou.

„O den později jsme narazili na velmi dobře hrající Slovince, kterým jsme podlehli 2:1. O poločase jsme vedli díky brance Novotného, ale ve druhém dějství jsme nadějný výsledek neudrželi. To pro nás znamenalo komplikaci, protože už jsme neměli postup z naší šestičlenné skupiny ve svých rukou,“ okomentoval průběh turnaje trenér mužstva Michal Veselý.

Ve středu 17. dubna český tým dokázal přehrát Guatemalu, ale odpoledne na Francii neměl. „Závěreční utkání ve skupině proti domácímu týmu jsme prohráli zaslouženě, ale trochu krutě. Duel jsme dohrávali v deseti a poslední dvě branky jsme inkasovali v 91. a 92. minutě,“ informoval Veselý.

Ve středu večer si účastníci klání užili uvolnění v podobě „večírku národů“ a ve čtvrtek příjemně strávili volný den prohlídkou Bordeaux. V pátek 19. dubna odstartovaly závěrečné boje systémem play-off. Mančaft SOŠ Karoliny Světlé Jihlava hned na úvod zápasů o konečné 9. – 16. místo prohrál s Chile. „Vedli jsme 1:0 díky trefě Duby, ovšem vedení jsme neudrželi. Na konci zápasu jsme byli blízko rozhodnutí, jenže místo toho jsme v 89. minutě inkasovali gól na 2:1. V sobotním utkání jsme jasně vyhráli nad druhým celkem z Belgie 5:0 a tak jsme účinkování v Bordeaux završili v neděli 21. dubna zápasem o 13. místo. V něm jsme však nestačili na Maďarsko, které bylo v mých očích nejlepší soupeř, se kterým jsme se na MS potkali,“ rekapituloval výsledky svých svěřenců nedávný kapitán FC Vysočina.

„Perfektně zorganizovaný turnaj jsme si užili. Bylo o nás velmi dobře postaráno a tým netrápily zdravotní komplikace. Přes konečné 14. místo si kluci za svoje výkony, vystupování a reprezentování České republiky zaslouží poděkování. Na turnaji se střelecky zaskvěl útočník Tomáš Duba, který v osmi zápasech zaznamenal 9 gólů,“ zhodnotil trenér Veselý.

REKAPITULACE VÝSLEDKŮ

Základní Skupina B:

Česko – Belgie Fla 1:1 (1:1) - Duba
Česko – Itálie 4:0 (0:0) - Kuja 2, Duba, Čermák
Česko – Slovinsko 1:2 (1:0) – Novotný
Česko – Guatemala 5:2 (4:0) – Klíma a Duba 2, Ločárek
Česko – Francie 0:4 (0:1)

Play-off o 9. – 16. místo:

Česko – Chile 1:2 (0:0) – Duba
Česko – Belgie Frc 5:0 (3:0) - Duba, Štěpánek, Mazel
Česko – Maďarsko 1:5 (1:2) – Duba

Celkové pořadí: 1. Turecko, 2. Německo, 3. Rumunsko, 4. Francie, ... 10. Slovensko, 14. Česká republika, ... 19. Brazílie, ... 21. Itálie, ... 24. Švédsko.

Hráči na turnaji: Čermák Jakub, Kolčava Ladislav, Ločárek Patrik, Mazel Michal, Novotný Jan, Vitásek Čestmír, Štěpánek David, Klíma Jiří, Duba Tomáš, Kovář David, Kuja Roman a Rokos Aleš (všichni FC Vysočina Jihlava), Berky Martin a Káža Tomáš (oba FKM Trutnov), Železný Jan (HFK Třebíč), Sobotka Aleš (FC ŽĎAS Žďár nad Sázavou), Heto Jakub a Hamřík Tomáš (oba FC Velké Meziříčí).

Trenéři: Michal Veselý a Josef Záruba.

  • fotogalerie z turnaje ZDE

 
Aktuálně

U17: Bod z Liberce

Jihlavští mladší dorostenci nedokázali v druhém poločase dokonat obrat proti svému sokovi v tabulce Slovanu Liberec a odváží si tak bod po remíze 2:2 (2:2). Za Vysočinu nejprve skóroval v 29. minutě Tomáš Vambera a poté ještě v prvním poločase vyrovnával Radek Palán. Dorostenci se tak i nadále nachází na 13. příčce tabulky. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu