27.02.2013, LFA

Gambrinus liga slaví 20 let. Nadělila si novou trofej

Gambrinus liga slaví 20 let. Nadělila si novou trofejNekonečné množství skic, nepřeberné množství návrhů a nápadů, dva měsíce intenzivní řemeslnické práce. Výsledek? Nová, nablyštěná, unikátní. Ligová fotbalová asociace velmi intenzivně vnímá jubilejní 20. ročník české nejvyšší soutěže a rozhodla se nadělit si dárek v podobě nové trofeje pro vítěze Gambrinus ligy. Poprvé ji nad hlavu zvedne nejlepší tým aktuálně probíhající sezony.

 

„Nadělujeme Gambrinus lize k jejímu dvacátému výročí dárky a tohle je jeden z těch největších. Nechceme zapomínat na minulost, proto nová trofej vychází svými tvary z té předchozí. Věřím, že se bude líbit nejenom fanouškům, ale především samotným klubům a jejich hráčům, kteří mají v této sezoně možnost o ni bojovat,“ svěřil se Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

Trofej je vysoká 700 mm, její šířka je 521 mm. Bez podstavce váží téměř jedenáct kilo. Její váha jí dodává na důstojnosti.

„Nový pohár pro mistra je krásný dárek k 20. narozeninám Gambrinus ligy. Je to další krok k větší atraktivitě fotbalu v České republice, což je trend, který jako generální partner dlouhodobě podporujeme. Snažíme se tomu také co nejvíce přispět, a proto ve spolupráci s Ligovou fotbalovou asociací připravujeme i zajímavější program oslav vítěze,“ řekl Miroslav Peichl, manažer Plzeňského Prazdroje.

Designérem originálního díla je Natálie Chalzarová, která vystudovala v ateliéru sochařství vedeném akademickým sochařem Michalem Gabrielem na Fakultě výtvarných umění v Brně.

„Skicování poháru předcházela podrobná rešerše toho, jaký mají pohár jednotlivé evropské soutěže. Přiklonila jsem se k jednoduché variantě klasické sportovní trofeje. Nebylo třeba vymýšlet nic složitého, už v antice ladnost křivek vymysleli. V jednoduchosti je krása. Samotný pohár je na soklu, kde jsou uvedeni jeho vítězové,“ prozradila nadaná umělkyně.

Její návrh přešel v realizaci, které se ujal výrobce Milan Zdeněk. V jeho manufaktuře na severu Čech tak za několik týdnů spatřila svět nová trofej.  Na celé dílo dohlížel Vladimír Židlický z Atelieru Židlický.

„Na základě technických výkresů byla vytvořena kopyta pro kovotlačitele. Ta kopyta byla na každý díl poháru. Slévači museli z bronzového materiálu odlít díly jako ucha a znak Fotbalové asociace České republiky. Na konci procesu probíhá finální leštění do vysokého lesku. Pohár se soklem váží patnáct kilo. Bez něj zhruba jedenáct. Výroba poháru trvala dva měsíce,“ přiblížil narození mistrovského poháru Milan Zdeněk.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu