27.02.2013, Miroslav Fuks

Vysočina touží po výhře proti mistrovskému Liberci!

Vysočina touží po výhře proti mistrovskému Liberci!Proti Hradci Králové to nevyšlo. Fotbalisté FC Vysočina se v úvodu jara tolik potřebné domácí výhry nedočkali. Teď společně se svými fanoušky udělají maximum pro to, aby vybojovali plný počet bodů při druhém jarním pokusu. V pátek 1. března je však od 18:00 hodin čeká renomovanější soupeř – Slovan Liberec, úřadující český mistr z ročníku 2011/12!

 

Nedávný liberecký titul máme všichni v živé paměti, ovšem kádr Slovanu se od té doby dost změnil. V létě zamířil do Brém exjihlavský Gebre Selassie a během podzimu odešel do Ruska rychlík Breznaník. Mistrovská sestava doznala dalších ztrát v zimní pauze – do křesla sportovního manažera usedl Nezmar, do Sparty odešel defenzivní záložník Vácha, tvořivý záložník Bosančič kope v Jižní Koreji a gólman Bičík zachraňuje turecký klub Mersin İdmanyurdu.

Jenže Liberec také výrazně posiluje! Po nevydařeném podzimu, kdy Slovan přezimoval s 19 body na 9. příčce Gambrinus ligy, do týmu přibyla trojice hráčů ze Sparty ve složení Frýdek, Hušek a Pavelka, která se hned zabydlela v základní sestavě. V brance figuruje navrátilec z hostování ve Varnsdorfu Kovář a výbornými výkony poutá tvořivý záložník Dynama Kyjev Rybalka. Největší posilu pak Liberec získal do středu obrany, kam angažoval zkušeného Radoslava Kováče. Ten prošel Spartou, Spartakem Moskva, West Hamem United a Basilejí, v reprezentaci odehrál 30 zápasů a zúčastnil se MS 2006 a ME 2008. Když k tomu připočteme uzdraveného odchovance Vysočiny Rabušice na hrotu útoku a lišáka Štajnera v roli podhrotového hráče, tak máme pohromadě velice silného soupeře. To ostatně potvrdilo úvodní jarní kolo, v němž Slovan zvládl derby proti Jablonci. Výhru 1:0 zamířil hlavičkující Štajner.

Jihlavský trenér František Komňacký od svých svěřenců očekává výrazně lepší výkon, než proti Votrokům: „Čeká nás úřadující český mistr, kterému sice podzim nevyšel ideálně, ale přes jaro udělal maximum pro to, aby tým posílil a na jaře ještě dokázal promluvit do boje o přední příčky. Velkou kvalitu libereckého celku potvrdil i jejich úvodní jarní duel proti Jablonci. Předvedli velkou ofenzivní sílu, naproti tomu ukázali i okénka v obranné fázi. Těch budeme chtít v nadcházejícím duelu využít, rozhodně nehodláme v domácím prostředí pustit body bez boje!“

Zvažujete zkušený kouč Vysočiny změny v sestavě? „Místo vykartovaného stopera Šourka by mohl nastoupit Čvirik, popř. některý z našich defenzivních záložníků. Otazník stále visí nad Masopustem, u něhož nepředpokládám, že bude připraven. Změny v základní sestavě rozhodně nevylučuji, neboť v kádru máme řadu dalších hráčů, kteří by nám v utkání mohli pomoci. Věřím, že budeme tak připravení, abychom byli schopní Liberci konkurovat.“

Jedním z horkých adeptů základní sestavy je zkušený středopolař Václav Koloušek. Proti Hradci odehrál pouze závěrečnou půlhodinu, ovšem v pátek proti Slovanu lze očekávat jeho výraznější herní vytížení. Zvláště, když bude mít mimořádnou motivaci – v Liberci strávil dva a půl roku. „Na zápas se hodně těším. Na angažmá v Liberci rád vzpomínám a jsem s některými hráči tehdejšího kádru i nadále v kontaktu – s Honzou Nezmarem či gólmanem Zbyňkem Hauzrem. Na základě úvodního zápasu Slovanu proti Jablonci lze říci, že nás čeká velmi těžký zápas proti silnému soupeři. V Liberci v zimě sáhli do kádru a tyto změny spolu s kvalitními posilami mančaftu očividně prospěly. Semkli se a hrají více týmově, než na podzim,“ řekl k nadcházejícímu soupeři Koloušek.

Střelci FC Vysočina: 10 – Tecl, 3 – Koloušek, 2 - Karlík, 1 - Vaculík, Jungr, Šourek, Obert, Kučera, vlastní.

Inkasované karty: 6 - Rada, Josl, 5 – Karlík, 4 - Karlík, Jungr, Šourek, 3 - Kučera, 2 - Koloušek, Tlustý, Masopust, Obert, 1 – Tecl, Sedláček, Kryštůfek, Blažek, Hanuš, Vaculík, Marek.

Absence: Mešanović, Sedláček, Kučera, Masopust a Kopic (zranění), Šourek (4 ŽK)

Základní informace o soupeři

vedení klubu – prezident: Zbyněk Štiller, ředitel: Libor Kleibl, sportovní ředitel: Jan Nezmar, ředitelka obchodu a komunikace: Eva Lenertová, technický ředitel: Jaroslav Kovařík
adresa: Na Hradbách 1300, 460 01 Liberec 1
tel.: 485 103 714
internet: www.slovanliberec.cz
e-mail: info@fcslovanliberec.cz
klubové barvy: modrá a bílá
kapacita stadionu: 9.900 k sezení
Juniorka: Juniorská liga

Pohled do historie

Názvy klubu:
1958 - TJ Slovan Liberec,
1980 - TJ Slovan Elitex Liberec
1993 - FC Slovan
1993 – Liberec FC Slovan WSK Liberec,
1994 – FC Slovan WSK Vratislav Liberec
1995 - FC Slovan Liberec

Úspěchy: mistr ligy (2001/02, 2005/06, 2011/12), vítěz Českého poháru (1999/00), čtvrtfinále Poháru UEFA (2002/03), účast v základní skupině EL (2007/08).

Vzájemná bilance v lize: 3 utkání  0 – 2 – 1   1 : 3

Ze vzájemných zápasů:

I. liga - pod. 12:    FC Slovan Liberec - FC Vysočina Jihlava  1:1 (0:1)
Góly: 90.(+3). Šural - 11. Jungr
LIB: Bičík – Liulka (80. Maicon), Nezmar, Kelić, Fleišman – Vácha, Janů – Kušnír (46. Musiol), Morozenko (36. Hadaščok), Breznaník - Šural. VYS: Hanuš – Kryštůfek (46. Rada), Tlustý (85. Gavrić), Šourek, Josl – Koloušek, Karlík – Masopust (83. Sedláček), Jungr, Vaculík – Tecl.

I. liga - jaro 06:    FC Slovan Liberec - FC Vysočina Jihlava  0:0
LIB: Čech - Šinglár, Matula, Košťál, Janů - Papoušek (54. Zb. Pospěch), Hodúr (63. Hochmeister), Matula, Pudil - Dort (82. Radzinevičius), Holenda. VYS: Rzeszoto - Bartoš, Vojtíšek, Kadlec, Liška - Svoboda (60. Šourek), Zúbek, Vladyka, Lovětínský, Malínek (77. Pacholík) - Kaplan (90. Perniš).

I. liga - pod. 05:    FC Vysočina Jihlava - FC Slovan Liberec  0:2 (0:0)
Góly: 63. Zb. Pospěch, 90.(+3) Hodúr.
VYS: Vorel - Demeter, Kadlec, Vojtíšek, Liška - Veselý (68. Štohanzl), Vladyka, Zúbek, Lovětínský (68. Pacholík), Malínek (76. Perniš) - Kaplan. LIB: Čech - Šinglár, Zápotočný, Košťál, Janů - Hamouz (88. Matula), Abrahám, Hodúr, Pudil - Hološko (83. Hochmeister), Pospěch (74. Holenda).

Pravděpodobná sestava: Kovář – Kušnír, Kelič, Kováč, Fleišman – Pavelka, Hušek, Rybalka, Frýdek – Štajner, Rabušic.

Trenér: Jaroslav Šilhavý

Střelci: 6 – Šural, 5 – Štajner, 3 - Blažek, 2 – Bosančič, Vácha, 1 – Sousa, Fleišman, Delarge, Hadaščok.

ZMĚNY V KÁDRU

Příchody: Kovář (konec hostování Varnsdorf), Bojčuk (přestup Česká Lípa), Janec (přestup MŠK Žilina), Kováč (přestup FC Basilej), Frýdek, Hušek a Pavelka (hostování AC Sparta Praha), Rybalka (hostování Dynamo Kyjev/UKR), Sackey (přeřazen z juniorky).

Odchody: Nezmar (konec kariéry), Maicon Souza (konec smlouvy), Vácha (přestup AC Sparta Praha), Liulka, Jevgenij a Butenin (konec hostování Dynamo Kyjev/UKR), Bičík (přestup Mersin İdmanyurdu SK/TUR), Bosančić (přestup Gyeongnam FC/KOR), Musiol a Daniel (oba hostování), Hadaščok (hostování FC Hradec Králové)

Stadión soupeře: ZDE

 
Související
Aktuálně

U17: Bod z Liberce

Jihlavští mladší dorostenci nedokázali v druhém poločase dokonat obrat proti svému sokovi v tabulce Slovanu Liberec a odváží si tak bod po remíze 2:2 (2:2). Za Vysočinu nejprve skóroval v 29. minutě Tomáš Vambera a poté ještě v prvním poločase vyrovnával Radek Palán. Dorostenci se tak i nadále nachází na 13. příčce tabulky. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu