23.11.2012, Miroslav Fuks

Komňacký: I v Plzni chceme dokázat, že do ligy patříme

Komňacký: I v Plzni chceme dokázat, že do ligy patříme„Bude to lahůdka“ hlásá web Viktorie Plzeň před pondělním duelem Gambrinus ligy proti Jihlavě. Dokáže Vysočina odmítnout hodování favorita nadcházejícího zápasu a též aspiranta na mistrovský titul? Povede se Viktorii odveta za srpnovou remízu 1:1 na stadiónu v Jiráskově ulici?

 

Jak to vidí trenér?

Vysočina vydřela tři body v důležitém domácím zápase proti Českým Budějovicím a nyní může zamířit na západ Čech v relativním klidu. Nebo podle trenéra Františka Komňackého neplatí, že Vysočina může v Plzni jedině získat? „Díky cenné výhře nad Dynamem skutečně můžeme jet do Plzně trochu klidnější. Nic to ale nemění na našem cíli poprat se proti Viktorii alespoň o bodík. Naše mužstvo už na podzim dokázalo, že umí překvapit a potrápit favority. Věřím, že ve Štruncových sadech předvedeme výkon, za který se nebudeme muset stydět.“

Jakou roli v pondělním ligovém utkání může sehrát nabitý program Viktorie, která má za sebou náročný boj o postup do jarních duelů Evropské ligy? „Tento fakt určitou roli sehrát může. Hráči Plzně logicky budou unavenější a asi je pro ně těžší namotivovat se proti portugalskému klubu, než proti Jihlavě. Zároveň je však třeba říci, že Plzeň disponuje zkušeným týmem a kvalitním trenérem, jenž žádný polovičatý výkon nedopustí. Viktoria je navíc na rychlý sled zápasů zvyklá a evropská konfrontace ji posiluje a dodává sebevědomí i do zápasů Gambrinus ligy,“ uvedl jihlavský lodivod.

Viktoria nemůže počítat s vykartovanými Limberským a Procházkou, navíc se vznáší otazník nad reprezentanty Rajtoralem a Koláře, které trápí zdravotní problémy. Může být podle kouče Komňackého oslabení plzeňské sestavy výhodou? „Předně chci říci, že uvedené hráče znám a rozhodně jim nepřeji zdravotní problémy. Plzeňský kádr je však natolik silný a vhodně doplňovaný, že si poradí i s případnou absencí těchto špičkových hráčů. Vždyť nastoupit mohou takoví fotbalisté, jako je Zeman, Hejda, Malakjan, Ševinský či Adamov,“ upozornil na šíři plzeňské soupisky Komňacký.

Když jsme u těch absencí, tak pohled na jihlavský kádr stále není příliš povzbudivý... „Je to tak. Aktuálně nám ze sestavy ze zdravotních důvodů vypadl Karlík. Už jsme si pomalu zvykli na to, že naše základní jedenáctka nikdy nenastupuje ve stejném složení. K fotbalu takové situace patří a jsou cennou prověrkou odolnosti a schopností hráčů v našem kádru, zda mohou I. ligu hrát. Proti Plzni postavíme 11 zdravých a odhodlaných hráčů, budeme chtít hrát fotbal a dokázat, že do ligy patříme,“ dodal Komňacký.

O nadcházejícím soupeři

Před Vysočinou je velmi těžká konfrontace sil s podzimním lídrem tabulky. Oslabený jihlavský celek bude čelit jistému účastníkovi jarních bojů v Evropské lize, který disponuje velice silným kádrem a opírá se v domácím prostředí o zaplněný stadión a skvělou atmosféru. V té už se uvařil nejeden český i evropský celek, na druhou stranu se zde urodila i některá překvapení. V 9. kole tady 1:1 remizovalo Slovácko a především ve 3. kole Gambrinus ligy zde zcela šokovalo výhrou 2:3 Brno. Ani tyto ztráty však Viktorii z čela tabulky nesesadily – Vrbův tým se stal podzimním mistrem se ziskem 31 bodů a náskokem 1 bodu na Spartu. Netřeba dodávat, že Plzeň chce tuto příjemnou pozici udržet i po jarní předehrávce proti Vysočině.

Dlouze představovat současný plzeňský celek je nošením dříví do lesa. Klub, který v ročníku 2005/06 s FC Vysočina do posledního kola bojoval o záchranu Gambrinus ligy, prošel za posledních několik let obrovským posunem, který vyvrcholil mistrovským titulem v ročníku 2010/11 a loňskou účastí v prestižní Lize mistrů. Oprávněně nejvyšší ambice má Plzeň i v této sezóně.

Sestavu Viktorie v pondělním duelu proti Jihlavě nelze zcela jednoduše odhadnout. Zůstane v brance Kozáčik nebo dostane šanci méně vytížený Bolek? Nahradí v Liberci vyloučeného Procházku ve středu obrany vedle Čišovského zkušený Ševinský či mladík Hejda? Kdo na levém beku zastoupí vyžluceného reprezentanta Limberského? Bude to jeden z dvojice Řezník – Rajtoral? Bude vlastně Rajtoral po nedávném zranění zcela fit?

Jistotou je, že hru Plzně tvoří nesmírně silný střed zálohy – tvůrce hry Horváth, pohyblivý a kreativní Darida a ofenzivní záložník Kolář. Posledního jmenovaného však trápí svalové zranění a lze očekávat, že proti Vysočině v základní sestavě nenastoupí. Místo v ofenzivním středu by tak při zranění Hanouska obsadil Štípek, popř. Ďuriš. Kraje zálohy by pak měly patřit dvěma z pětice Ďuriš, Malakjan, Hora, Zeman či Štípek. Jasnou volbou na hrot útoku je jeden z trojice slovenských reprezentantů v plzeňském kádru - Bakoš.

Sestava FC Viktoria Plzeň v posledním ligovém utkání: Kozáčik – Řezník, Procházka, Čišovský, Limberský – Horváth, Darida (83. Hejda) - Hora (60. Štípek), Ďuriš, Zeman (45. Ševinský) - Bakoš.

Vzájemná ligová bilance FC Vysočina a FC Viktoria Plzeň: 9 utkání  2 – 2 – 5  7:11

Poslední vzájemný zápas: Vysočina si nemohla přát atraktivnější domácí ligovou premiéru. Ve 2. kole hostila Viktorii Plzeň s řadou reprezentantů v sestavě a sehrála velmi vydařenou partii. Před beznadějně vyprodaným stadiónem se ujala vedení díky trefě Karola Karlíka, ale ještě do půle Kolář z ofsajdu vyrovnal na konečných 1:1.

Letní změny v kádru FC Viktoria Plzeň:

Příchody: Bolek (přestup FK Senica), Kozáčik (FC Anorthosis Famagusta), Hejda (přestup AC Sparta Sparta), Hanousek (přestup FK Dukla Praha), Zeman (hostování AC Sparta Sparta), Malakjan (přestup Pjunik Jerevan), Ticháček (konec hostování FK Viktoria Žižkov).

Odchody: Pilař (VfL Wolfsburg), Petržela (FC Augsburg), Čech (přestup AC Sparta Praha), Berger (konec hostování FK Dukla Praha), Hájovský (přestup 1.FK Příbram), Fillo (hostování FK Mladá Boleslav), Trapp a Wagner (hostování 1.FK Příbram).

Web soupeře: www.fcviktoria.cz

Stadión soupeře: ZDE

 
Aktuálně

U17: Bod z Liberce

Jihlavští mladší dorostenci nedokázali v druhém poločase dokonat obrat proti svému sokovi v tabulce Slovanu Liberec a odváží si tak bod po remíze 2:2 (2:2). Za Vysočinu nejprve skóroval v 29. minutě Tomáš Vambera a poté ještě v prvním poločase vyrovnával Radek Palán. Dorostenci se tak i nadále nachází na 13. příčce tabulky. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu