14.11.2012, Miroslav Fuks

Trenéři Kamil Průša a Petr Kuchta hodnotí podzim mladších dorostenců

Trenéři Kamil Průša a Petr Kuchta hodnotí podzim mladších dorostencůVelmi dobrými reprezentanty práce s talentovanými fotbalisty v FC Vysočina byli v podzimní části oba týmy mladšího dorostu působící v nejvyšší soutěži SCM, v její moravskoslezské části. Tým U17 vedený trenérem Kamilem Průšou dlouho usiloval o 1. příčku tabulky, za kterou nakonec zaostal o 6 bodů. Celek U16, který koučuje Petr Kuchta, na nejvyšší pozici dokonce přezimuje s náskokem 5 bodů na Olomouc.

 

Jaké by bylo vaše stručné zhodnocení podzimního účinkování?
Průša: Dvě třetiny podzimu se nám herně vydařily. Sehráli jsme zápasy, v nichž jsme podali dobré výkony. Výkonnost jsme však neudrželi po celý podzim. V tomto věku je ale u hráčů normální, že jejich výkonnost kolísá. Celkově hodnotím uplynulé období pozitivně. Poznal jsem dobré hráče a zdravý kolektiv.

Kuchta: Ročník 1997 jsem převzal v létě a byl pro mne nepříliš známý. I proto musím být s našim podzimním umístěním spokojený. Přezimujeme na 1. příčce a na podzim jsme neokusili hořkost prohry. Opírali jsme se o dobrý týmový výkon, kluci vždy šli za vítězstvím. Ukazuje se, že v této věkové kategorii máme kvalitní hráče. Ty se nám navíc z našeho regionu podařilo vhodně doplnit formou střídavých startů. Musím však zdůraznit, že umístění v tabulce pro nás nebylo důležité. Prioritní je výkonnostní rozvoj hráčů a jejich příprava na zápasy extraligového staršího dorostu.

Co říci k úrovni soutěže? Byly pro hráče přínosné i zápasy proti celkům z nižších pater tabulky?
Průša: Soutěž má zbytečně osmnáct družstev. Potom dochází k tomu, že hrajete v jednom měsíci až osm mistrovských zápasů. V soutěži jsou velmi kvalitní týmy jako Slovácko, Ostrava, Olomouc, Brno, Zlín, Karviná a na druhé straně mužstva slabší výkonnosti. Stálo by za zamyšlení, zda by nebylo lepší zmenšit počet účastníků a hrát čtyřkolově. Možná by se mi i více líbila možnost hrát tyto soutěže U16 a U17 celorepublikově. Proč by se mezi sebou celý rok nemohla potkávat jen družstva s vysokou kvalitou?

Kuchta: Myslím si, že hráčům by předchozí model, kdy v rámci MSDL často nastupovali proti týmům tvořeným i o rok staršími hráči, prospěl více. Nejcenněšjí pro nás tedy byla konfrontace s tými ligových klubů. Právě proti těmto hráčům se časem budou střetávat v nejvyšší dorostenecké soutěži.

Co chybělo k tomu, aby tým U17 přezimoval na 1. příčce?
Průša: Nevyšel nám závěr soutěže. Prohráli jsme poslední dvě utkání (Zlín, Opava). K tomu jsme již dříve prohráli s HFK Olomouc. Na první místo v tabulce bychom mohli pomýšlet právě tehdy, pokud bychom tato tři utkání výsledkově zvládli.

Jaký váš podzimní zápas hodnotíte jako nejvydařenější a naopak jako nejhorší?
Průša: Kvalitní výkon jsme podali proti Slovácku, které jsme porazili 3:1. Naopak velmi špatně jsme odehráli domácí utkání s HFK Olomouc, kde jsme prohráli vysoko 0:3.

Kuchta: Naše výkonnost samozřejmě nebyla stabilní. Některé zápasy se prostě povedly více, jiné méně. Vydařilo s nám utkání ase Slováckem (5:1), s Baníkem Ostrava (6:3, v poločase byl stav 4:0) a též se Zlínem (3:1). V konfrontaci s kvalitou jsme obstáli a to platilo i v utkání s Brnem (1:1). Naopak se nám nepovedl duel ve Znojmě, kde jsme zbytečně remizovali 1:1. To samé platí i pro úvodní seznamovací duel ve Frýdku-Místku (1:1). Přes výhru 0:2 to z naší strany nebylo herně ideální v Hodoníně.

V soutěži U16 a U17 působí stejná mužstva, tudíž k zápasům odjíždíte společně. Fungovala mezi vámi kooperace při výměně hráčů? Jsou týmy v soutěži striktně věkově drženy, anebo někteří talentovaní hráči nastupují i za starší tým?
Průša: Dva hráči z U16 (Klíma, Štěpánek) jsou trvale přesunuti do U17. V případě nutnosti však mohou jít vypomoci týmu U16, což nastalo při utkání v Prostějově. Naopak z U16 nám vypomáhal často jeden z brankářů, který dělal náhradníka Kolářovi.

Kuchta: Všechny týmy k zápasům nastupovaly věkově srovnané, neboť v této soutěži není možné zařadit starší hráče, než je aktuální riočník 1997. Nasazení mladších fotbalistů možné je, tudíž hráči Klíma a Štěpánek nastupovali v týmu U17. Stejně tak jsme my v případě maroky využili vybraných starších žáků z týmu U15.

Jak často jste na podzim trénovali?

Průša: Hráči v týmech mladšího dorostu trénují šestkrát týdně - čtyřikrát odpoledne a dvakrát dopoledne. Dopolední tréninky absolvují hráči v rámci naší fotbalové akademie působící při SŠOS v Jihlavě. Těchto tréninků se účastní nejen žáci SŠOS, ale také studenti gymnázia. Tyto dopolední jednotky vede Michal Veselý.

Kuchta: Obecně platí, že fotbalisté by kolem 16 a 17 roku měli trénovat neintenzivněji. Pro jejich fotbalový vývoj jde o klíčové období. Na druhou stranu si musíme dát velký pozor, abychom hráče nepřetížili. Dále si uvědomujeme, že na 1. místě u kluků musí být škola a jejich vzdělání. Těmto nárokům poté přizpůsobujeme každý tréninkový mikrocyklus.

Které hráče byste chtěl za podzimní sezónu vyzdvihnout? Kdo učinil výrazní herní vzestup?
Průša: Tento ročník je celkově velmi silný. Nebudu zde vyzdvihovat jednotlivce, neboť všichni hráči přistupují k tréninkům zodpovědně a pracují poctivě. Pokud to bude i takto nadále pokračovat, určitě z tohoto ročníku vyjdou fotbalisté do našeho A týmu mužů. Toto je náš cíl, na kterém každodenně pracujeme.

Kuchta: Mohl bych jmenovat prakticky všechny členy kádru. Určitě musím ocenit výkony defenzívy, která jen minimálně inkasovala. V záloze hrála prim trojice Vitásek, Novotný a Sargsyan. V útoku musím ocenit 20 branek, které nastřílel Liška.

Přesune se některý z nadějných mladších dorostenců už v zimě do extraligového týmu U-19?
Průša: Touto otázkou se zabýváme průběžně celý podzim. Konečné slovo padne na posledním sezení dorosteneckých trenérů. Osobně si však myslím, že k žádnému posunu hráčů z U17 do U19 nedojde. Tímto směrem byl v letním přípravném období přesunut Zábrodský, který toho bohužel v U19 vinou dlouhodobé nemoci moc neodehrál.

Kuchta: Případné zimní posuny mezi kádry jsou skutečně otázkou jednání během nadcházejících týdnů.

 
Aktuálně

Organizační informace k ASEKOL RECYCLE MATCH proti Dukle Praha

Další domácí utkání jihlavských fotbalistů je tady. A s ním i organizační informace, které se vám bude hodit znát, než na stadion vůbec vyrazíte. Stejně jako na duel s Kroměříží klub připravil tematické utkání. Tentokrát s heslem #udržitelnost. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu