14.12.2011, Miroslav Fuks

Morkus: Prioritně sledujeme individuální činnosti hráčů a jejich rozvoj

Morkus: Prioritně sledujeme individuální činnosti hráčů a jejich rozvojSportovní manažer mládeže FC Vysočina Josef Morkus má za sebou první fotbalovou sezónu v nové roli. Jak je v nové roli spokojen? Podařilo se mu implementovat do mládežnických struktur FC Vysočina jeho fotbalovou a trenérskou koncepci?

 

S mým nástupem jsem se rozhodl razit trochu jinou filozofii, kterou se snažím přenést do všech našich mládežnických týmů. Ta prioritně sleduje individuální činnosti hráčů a jejich rozvoj. Ten se rozhodně neobejde bez průběžného posunu talentovaných fotbalistů mezi jednotlivými týmy, což samozřejmě klade zvýšené nároky na trenéry. Ti musí akceptovat skutečnost, že každý půlrok budou pracovat s obměněným či zcela novým mančaftem.
Našim cílem určitě není vítězství v mládežnických soutěžích, neboť měřítkem naší práce musí být jedině počet fotbalistů, které vychováme pro první tým. Hlavním cílem mládeže FC Vysočina by tak měl být postup dospělého „áčka“ do Gambrinus ligy a jeho následné etablování mezi českou elitou.

Přejděme ke konkrétním změnám, k nimž před startem zimní přípravy v jednotlivých kádrech dojde…
Rozhodli jsme se učinit celou řadu posunů mezi našimi týmy s jednoznačným cílem pomoci fotbalovému růstu vybraných hráčů. Jsem velmi rád, že v přípravě „áčka“ dostane šanci záložník Jan Kliment. Ze staršího dorostu do juniorky zamíří stoper Jan Vonásek a ofenzivní hráč Daniel Kavka. Extraligový starší dorost posílí hned čtveřice Štěpán Maruš, Leoš Hanousek, Tomáš Ločárek a Marek Hošek. V U-18 budou působit Ondřej Košík, Matěj Vopršal a Michal Veselský. Do týmu U-17 se posunuli Jakub Rychetník, Tomáš Duba a Vojtěch Kořínek a do celku U-16 byli přesunuti Pavel Parma, David Štěpánek a Jiří Klíma. Těší mne, že všichni mladí fotbalisté na tuto změnu reagovali pozitivně. Tento přehled však nemusí být konečný. Nad jednotlivými hráči neustále diskutujeme a k dalším posunům ještě může dojít. Navíc po 15. únoru vše vyhodnotíme a zvážíme, zda daní fotbalisté nelehký přechod o kategorii výš zvládli. Pokud ne, tak mohou dostat šanci jiní hráči.

Jak často komunikujete s trenéry dospělých?
V neustálém kontaktu jsme s asistentem trenéra prvního mužstva Josefem Vrzáčkem. Účastní se našich porad, má přehled o hráčích a diskutujeme s ním. Podobná výborná kooperace panuje s asistentem Tomášem Jansou v otázce brankářů. A trenér Roman Pivarník samozřejmě sleduje zápasy juniorky a extraligového staršího dorostu.

Mimochodem, plánujete u mládeže v zimní pauze změny v realizačních týmech?
Rozhodli jsme se, že tyto týmy dostanou minimálně roční prostor ke své práci. Případné změny připravujeme od léta.

V létě se vedení mládežnických mančaftů ujali mnozí bývalí jihlavští fotbalisté. Jak jste s jejich prací spokojeni?
Těší mne, že stále větší procento trenérů mládeže tvoří bývalí hráči našeho klubu, kteří k němu mají srdeční vztah. I do budoucna by mělo trenérské jádro v FC Vysočina tvořit odchovanci. Jsem rád, že se do výchovy přípravky a žáčků poměrně nedávno zapojili bývalí hráči Michal Kadlec, Lukáš Staněk, Libor Vítů, Jiří Novický, Leopold Habermann či Vladimír Kocmánek. Samostatnou zmínku si zaslouží dvojice Gustav Cabuk – Michal Lovětínský. Ti výrazně zvedli tým U-13 a svým přístupem k hráčům a fotbalovými zkušenostmi, které dále předávají, představují velký příslib.

Krom manažerské role jste i trenérem nejmladšího dorosteneckého týmu U-16. Jak z vašeho pohledu hodnotíte podzim v Moravskoslezské lize?
Po podzimu nám se ziskem 32 bodů náleží 5. příčka tabulky. Výsledky týmu však pro nás nebyly vůbec podstatné. I proto jsme dali herní příležitost hned 25 fotbalistům. Přímo v mistrovských zápasech jsme se snažili vysledovat jejich potenciál a perspektivu pro náš klub. Hráči, kteří by normálně hráli v základní sestavě, tak někdy zůstali jen na tribuně. Dnes už víme, že tento model není optimální. V budoucnu musíme méně zkoušet, potenciální adepty našeho dresu prověřovat jinak a v mistrovských zápasech se soustředit na talentované hráče.
Pokud se mám vyjádřit k vlastní soutěži, tak musím bohužel konstatovat, že její úroveň šla dolů. Přísnější měřítko sneslo jen pět našich zápasů. Těší mne, že jsme se postupně prosazovali útočným a líbivým herním stylem. Nejvíce jsem byl spokojen s našim duelem proti Sigmě Olomouc, kterou jsme porazili 4:2, a s utkáním na Slovácku, kterému jsme podlehli 2:1.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu