08.06.2011, Miroslav Fuks

Vysočina v posledním utkání touží po výhře

Vysočina v posledním utkání touží po výhřeA je tady loučení. Loučení s fotbalovým ročníkem, který přinesl jedno z nejlepších umístění v historii fotbalu v kraji a možná přinese nejvíce bodů nasbíraných v dosavadních deseti sezónách FC Vysočina ve II. lize. Zároveň se však stane další sezónou, v níž jihlavský klub těsně nenaplní své postupové ambice. Přesto by si v sobotu fotbalisté FC Vysočina zasloužili důstojné rozloučení a dobrou diváckou kulisu. Zápas proti MFK OKD Karviná slibuje zajímavou podívanou dvou ofenzivně laděných celků a má výkop stanoven na netradičních 18:30 hodin.

 

„Poslední utkání proti Karviné už nic nezmění na našem konečném tabulkovém postavení. Zdánlivě tak může být složité fotbalisty pro toto utkání správně namotivovat. My však věříme, že našim hráčům motivace a maximální soustředění scházet nebude. Hrají o své jméno, prémie a též se s domácím publikem chtějí rozloučit co nejlépe, tedy výhrou. Navíc si všichni plně uvědomujeme, že se v případě tříbodového zisku dostaneme na celkový zisk 53 bodů za celý ročník. Jednalo by se tak o vůbec nejvyšší počet dosažených druholigových bodů v historii klubu," řekl k nadcházejícímu utkání trenér Vrzáček.

Ten se vyjádřil i ke stavu kádru, s nímž pro tento duel může počítat: „Ze zdravotních důvodů nejsou k dispozici Mešanović, Cihlář, Tlustý, Kučera a samozřejmě Veselý. Navíc jsou vyžlucení Dort a Kopic. I proto zvažujeme, že v tomto utkání dostanou herní příležitost hráči, kteří toho na jaře tolik neodehráli. Zároveň přemýšlíme o tom, že bychom dali šanci nahlédnout do „áčka" i dvěma hráčům juniorky, kteří si to za své jarní výkony zaslouží. Na mysli mám Jiřího Fadrného a Davida Vacka."

Karviná má za sebou výborné jaro, kterým potvrzuje, že je s ní třeba pro příští ročník II. ligy počítat jako s vážným kandidátem na postup. Svěřenci trenéra Karla Kuly na jaře získali už 26 bodů, což je kolo před koncem o 6 více, než za stejnou porci zápasů na podzim. V minulém kole se s aktivní kariérou před karvinským publikem rozloučil legendární záložník Radek Slončík, který nastupuje do klubového managementu. Navíc pro karetní trest bude v Jihlavě absentovat stoper Mráz. Karvinský kádr je však natolik široký a kvalitní, že by tyto ztráty neměl nijak pocítit. Branku hájí zkušený Kafka a v obraně nastupují neméně ostřílení Pavlík, Motyčka či Knötig. Velice nebezpečná a kreativní je záloha, zejména si jihlavští hráči musejí dát pozor na legionáře na křídlech. Těmi jsou Albánec Ciku a Srb Milosavljev. A útok? Zde má Karel Kula pestrý výběr - Vrána, Radzinevičius či Látal umí znepříjemnit život každé obraně.

ZÁKLADNÍ INFORMACE O SOUPEŘI

předseda klubu: Ing. Jan Wolf, sport. manažer: Petr Mašlej
adresa: Sportovní 898/4, 735 06 Karviná - Nové Město
tel./fax: 596 311 252
e-mail: mfk.karvina@seznam.cz
internet: www.mfkkarvina.cz
klubové barvy: bílá a zelená
kapacita stadiónu: Městský stadión - 8.000 (904 k sezení)
B-tým: okresní přebor
mládežnické celky: 18

POHLED DO HISTORIE

Karvinský fotbal vždy trpěl velkou roztříštěností mnoha klubů a jeho zástupci vždy působili maximálně na úrovni III. ligy. Zvrat přišel v 90tých letech, kdy dohodou Kovony s Vítkovicemi přešla II. liga do Karviné. V ročníku 95/96 nastupují hráči pod hlavičkou FC Karviná a postupují do I. ligy. V té době dochází ke sloučení tří tehdy největších oddílů ve městě. I. liga se zde hraje i v sezónách 96/97 a 97/98. Do ligy se FC Karviná ještě vrátila v ročníku 99/00.
Po posledním sestupu z I. ligy došlo vzhledem ke špatné ekonomice klubu k trvalému poklesu výkonnosti, který vyvrcholil v ročníku 02/03, kdy FC Karviná nebyla schopna pokračovat v jarní části divize. Jediným životaschopným oddílem kopané v Karviné tak zůstali fotbalisté TJ Jäkl hrající krajský přebor. Jejich funkcionáři nechtěli dopustit zánik kopané v Karviné a pokusili se o zdánlivě nemožné. Vystoupili ze svazku s TJ Jäkl, přejmenovali se na Městský fotbalový klub, vyřešili dluhy FC Karviná a zajistili dohrání soutěže. Nakonec se s obrovskými potížemi zejména finančními, podařilo situaci zvládnout tak, aby mohly být zahájeny soutěže ročníku 03/04 v přeboru. Z něj se podařilo vzápětí postoupit do divize a v ročníku 06/07 se v Karviná hrála MSDL. Ročník 07/08 přinesl vytoužený návrat do II. ligy.

VZÁJEMNÁ BILANCE

Vzájemná bilance (II. liga): 7 utkání 4 - 2 - 1 16 : 10

Ze vzájemných zápasů:

pod. 10: MFK OKD Karviná - FC Vysočina Jihlava 2:1 (0:1)
Góly: 73. Opic, 89. Milosavljev - 14. Halama
KAR: Kafka - Hoffmann (56. Jursa), Mihálik, Homola, Knötig - Pavlík M., - Ciku (55. Mišinský), Motyčka, Ficek, Milosavljev (90. Štajer) - Opic. VYS: Svoboda - Veselý, Tlustý, Halama Gavrič - Dolejš, Görner, Gába, Gabriel (74. Demeter, 84. Zelinka) - Tecl, Bača (54. Šimonek).

jaro 10: MFK OKD Karviná - FC Vysočina Jihlava 1:1 (1:1)
Góly: 24. Opic - 8. Zelinka
KAR: Kafka - Hoffmann, Suchý (75. Buryán), Staš, Jursa - Ciku (57. Ficek), Kostoláni, Pavlík, Milosavljev - Opic, Mišinský (64. Gottwald). VYS: Uvarenko - Gabriel, Tlustý, Šimáček, Gavrić - Dort (39. Krutý), Karlík, Görner - Zelinka (79. Veselý), Franěk (60. Dolejš), Mešanović.

pod. 09: FC Vysočina Jihlava - MFK OKD Karviná 5:3 (4:1)
Góly: 7. Veselý, 11. Krutý, 16. Tecl, 27. Vydra, 85. Kadlec (p) - 32. Jursa, 76. Mišinský, 80. Opic
VYS: Winter - Veselý, Tlustý, Kadlec, Caha - Gabriel (82. Lovětínský), Gába, Šisler (64. Karlík), Krutý (73. Gruber) - Vydra, Tecl. KAR: Kafka - Hoffmann, Novák, Buryán (59. Milosavljev), Knötig - Jursa, Ficek, Pavlík, Tchami - Ngangoue (77. Juroszek) - Mišinský, Opic.

Pravděpodobná sestava: Kafka - Pavlík Motyčka Suchý Knötig - Ciku Jursa Ficek Milosavljev - Radzinevičius Vrána

Trenér: Karel KULA

Střelci: 8 - Vrána, 6 - Miloslavjev, 5 - Ciku, Radzinevičius, 4 - Opic, Látal, 3 - Ficek, Knötig, Mišinský, 1 - Motyčka, Gottwald, Slončík, Pavlík, Gonda, Presl, vlastní.

ZMĚNY V KÁDRU

Příchody: Radzinevičius (FC Slovan Liberec), Mráz (FC Spartak Trnava), Gajdoš (FC Nitra), Horváth (Moldava), Presl (FC Viktoria Plzeň), Vrána (hostování FK Dukla Praha), Talián (SK Sigma Olomouc), Látal (konec hostování 1.SC Znojmo), Suchý (konec hostování Havířov), Legierski (přeřazen z dorostu).

Odchody: Hájek (Lokomotiva Petroviče), Zoller (přeřazen z juniorky), Zápotoka (Dubnica), Mišinský (hostování FC Hradec Králové), Pavlík (hostování FC Hlučín), Zápotoka (Moldava), Tchoř, Homola, Mihalík a Gottwald.

 
Související
Aktuálně

U17: Domácí prohra se Zbrojovkou

Ani jihlavský mladší dorost nedokázal vyzrát v moravském derby na brněnskou Zbrojovku a prohrál 0:3 (0:2). Vysočina si ale i přes tento výsledek drží 13. příčku v tabulce a v příštím kole zavítá na půdu Slavie Praha. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu