06.05.2011, Miroslav Fuks

Tomáš Kučera doufá v konec zdravotních lapálií

Tomáš Kučera doufá v konec zdravotních lapáliíPro velkou část fanoušků FC Vysočina je neznámou tváří v kádru prvního týmu a jeho tři dosavadní jarní starty za „áčko“ jsou zároveň velkým překvapením. To je o to větší s ohledem na skutečnost, že tento univerzální mladý fotbalista v zimní přípravě prodělal artroskopický zákrok na koleni. Řeč je o Tomáši Kučerovi, kterého jsme požádali o tradiční profilový rozhovor. Kde začínal s fotbalem?

 

Jsem z Havlíčkova Brodu, kam mne někdy v mých pěti letech otec poprvé přivedl na trénink. Zhruba rok poté se stal i trenérem našeho týmu přípravky a začal svoji trenérskou kariéru.

Bylo pro tebe výhodou, že tvůj otec je trenérem? Hovoříte spolu často o fotbale?
Ze začátku to pro mne bylo skvělé. Mnohému mne naučil, často jsme si spolu kopali do míče. V pozdějších letech v Jihlavě už samozřejmě bylo toto naše fotbalové soužití složitější. Kolem fotbalu se točí většina našich hovorů a já jsem určitě za každou jeho radu velmi rád.

Kudy vedla tvoje cesta do FC Vysočina?
V Brodě si nás vyhlédl trenér Fikes. Celkem nás do Jihlavy zamířilo asi 5 hráčů a můj otec jako trenér, který poté začal trénovat mladší žáky. Jedním z těchto fotbalistů byl i Standa Tecl. Začátky samozřejmě nebyly jednoduché, ale hodně rychle mi došlo, že v FC Vysočina mám možnost lépe trénovat, nastupovat proti kvalitnějším soupeřů a rychleji se fotbalově vyvíjet.

Jsi hodně univerzální. Na jakém postu se cítíš nejlépe?
Prošel jsem všemi středovými posty. Od stopera po hrotového útočníka. Nejlépe se cítím jako stažený útočník nebo střední záložník. Baví mne to i na hrotu, kde často nastupuji v juniorce.

Jak vzpomínáš na roky v dorostu FC Vysočina?
Byly to prima časy. Vždycky jsme měli výbornou partu a docela se nám i dařilo.
Bylo pro tebe výhodou, že jsi do juniorky přešel ještě v dorosteneckém věku?
Tento skok byl asi těžší, než přechod do kabiny „áčka“. Musel jsem si rychle zvykat na dospělý fotbal, na větší důraz a rychlost. Bezesporu bylo výhodou, že jsem se během zimy a jara mohl na mužský fotbal adaptovat. A to i přesto, že jsem, i s ohledem na onemocnění mononukleózou, na jaře nastoupil jen do šesti zápasů MSFL. Spíše jsem kopal za dorost.

V poslední době tě brzdí zdravotní problémy...
Na přelomu května a června loňského roku jsem prodělal mononukleózu. Chyběl jsem v posledních dvou jarních zápasech a neabsolvoval jsem letní přípravu. Poprvé jsem do letošní MSFL zasáhl až v 6. podzimním kole doma proti Opavě.
Další problém nastal v zimní přípravě „áčka“. V té jsem dostával pravidelně herní příležitost, ale přišel 16. února zápas proti juniorce Zbrojovky. Zpracovával jsem míč na dlouhou nohu, propnulo se mi koleno a praskl meniskus. Vše vyřešila artroskopie kolena a já po necelém měsíci vyklusával. Regenerace postupovala velice rychle a už 27. března jsem nastoupil do prvního jarního utkání juniorky. Vyhráli jsme na Sigmě a vstřelil jsem branku. Vše se poté jevilo dobře, stihl jsem i 3 starty za „áčko“ ve II. lize, ale po utkání juniorky proti HFK Olomouc koleno začalo otékat a tahali mi z něj vodu. 23. dubna jsem ještě nastoupil proti juniorce Slovácka, ale poté už mi byl naordinován klid. Koleno bylo přetíženo, návrat na hřiště jsem asi uspěchal. Už brzy bych měl začít vyklusávat. Doufám, že jsem si na dlouhou dobu zdravotní lapálie vybral.

Jak vzpomínáš na první zimní kroky v dospělém „áčku“? Jaké bylo přijetí?
V tomto nebyl žádný problém, důležité je nechodit v „áčku“ s nosem nahoru. Vše navíc ulehčila přítomnost řady kluků, se kterými jsem nastupoval za dorost nebo juniorku.

Jaké povinnosti mají v kabině mladí hráči?
Staráme se o pořádek, mažeme tabuli, nosíme tréninkové pomůcky, lahve s pitím apod. Není to nic hrozného.

Co ty a české mládežnické reprezentace?
Zahrál jsem si v přátelském utkání reprezentace U-19 proti Švédsku. Případnou nominaci vnímám jako určitý bonus navíc, ocenění dobrých výkonů a známka, že hráč dobře pracuje.

Jsi spokojen se svými jarními výkony?
Za juniorku jsem nastoupil ve 3 zápasech a vstřelil jsem 2 branky. Tři starty za „áčko“ představují velké plus a cennou zkušenost, za kterou jsem velmi rád.

Co tvé fotbalové plány a cíle?
Hodlám jít postupnými kroky. Od podzimu bych rád pravidelně nastupoval ve II. lize. Rozhodně bych se nebránil hostování. Velkým snem je jednou nastupovat v nejvyšší soutěži, nejlépe v Jihlavě.

ABECEDA

AUTO: zatím si ho půjčuji od rodičů, ještě ho vyloženě nepotřebuji.
BARVA: asi žádná není vyloženě oblíbená.
CESTOVÁNÍ: rád bych se jednou podíval do New Yorku a Londýna. Na dovolené jsem byl na v Itálii, Chorvatsku, Španělsku a ve Francii.
DOMOV: ten mám stále v Havlíčkově Brodu, kam denně dojíždím.
EMOCE: vyloučen jsem nikdy nebyl, při utkání se soustředím na sebe a svůj výkon.
FILM: oblíbených filmů mám spoustu. Jmenovat bych mohl filmy Grand Torino, Pulp Fiction či Klub rváčů.
GÓL: radost mám z každého, ale žádný výjimečný či důležitý jsem zatím nevstřelil.
INTERNET: využívám ho denně. V dnešní době si život bez něj neumím představit.
JÍDLO: když bych měl něco zmínit, tak asi kuřecí maso na nejrůznější způsoby.
KOUČ: nejvíce mi v mém fotbalovém rozvoji určitě pomohl táta. Dobré věci jsem si však vzal od každého trenéra, který mne dosud vedl.
LITERATURA: teď čtu Pravidla moštárny od Johna Irwinga a román Alchymista od autora Paula Coelha.
MUZIKA: poslouchám indie rock a hip hop
NÁPOJ: chutná mi zázvorový tonik. Pivo mi nevadí a když drink, tak musí být s colou.
POLITIKA: snažím se ji vnímat, ale žádné favority nemám. V loňském roce jsem byl poprvé volit.
RITUÁL: ten nemám.
SPORT: mám rád hokej a nyní intenzivně sleduji hokejové MS. V létě si zahraji tenis, nohejbal nebo volejbal.
ŠKOLA: maturoval jsem na OA Jihlava. Poté jsem zamířil na jihlavskou polytechniku, ale po prvním semestru jsem studium přerušil. Nyní hodlám veškerý čas a energii věnovat fotbalu. Nevylučuji, že se v budoucnu ke studiu vrátím.
TELEVIZE: sleduji zprávy, sport a Uvolněte se prosím. Více toho ale shlédnu na počítači nebo internetu.
VZOR: Zinedine Zidane a Roberto Pirés.
ZVÍŘATA: doma žádné nemáme, ale já si v budoucnu kočku nebo psa umím představit.
ŽENY: momentálně přítelkyni nemám.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu