23.05.2005, Redakce

Kaplan: „Na Kroměříž bych už mohl být připraven!“

Jihlava – Tomáš Kaplan je klíčovým hráčem jihlavského druholigového mužstva. V loňské sezóně se stal nejlepším střelcem II. ligy, vévodí historické tabulce střelců FC Vysočina a v počtu druholigových startů mu patří 2. místo. Startů by však mohlo být mnohem více nebýt posledního zpackaného roku plného zranění. Smolné období vyvrcholilo v neděli 17. dubna, kdy Tomáš utrpěl těžké zranění v podobě natržené sleziny.

 
Jak si inkriminovaný okamžik vybavuješ?

Hráli jsme kvalitní zápas s Mostem, když jsem v 54. minutě dostal na malé vápno skvělý centr od Pavla Bartoše a poté jsem už jenom soustředil na přesnou hlavičku. Ještě jsem sledoval, jak míč zapadá přesně k pravé tyči, když v tom jsem dostal úder od vyběhnuvšího gólmana soupeře. Měl jsem vyražený dech a zezadu naražená žebra a proto jsem raději střídal. Po zápase jsem se už cítil dobře, pouze mi vystřelovala bolest do ramene.

Co následovalo v dalších hodinách?

Po zápase jsme pro jistotu zajeli na rentgen, který však žádnou zlomeninu žeber neodhalil. Problémy začaly až doma zhruba po dvou hodinách. Stupňovala se bolest v rameni a cítil jsem stále větší tlak v břiše. Raději jsem vše telefonicky konzultoval s doktorem Čeperou a shodli jsme se, že bude lepší, když mne přítelkyně doveze do nemocnice. Zde jsem podstoupil další rentgen a ultrazvuk, který odhalil poškození sleziny a krev v břiše. Okamžitě jsem byl umístěn na JIPku, kde mne napojili na nejrůznější přístroje. Naštěstí jsem byl mimo ohrožení života a tak mne operace čekala až druhý den dopoledne. Lapadoskopií mi byla ošetřena slezina a vysáta krev v dutině břišní.

V té době se ti asi hlavou honily nejrůznější myšlenky…

Byl jsem v nejistotě, protože jsem samozřejmě neznal veškeré komplikace spojené se zraněním sleziny. Obavy jsem však neměl, navíc mne doktoři záhy ujistili, že fotbal lze případně hrát i bez sleziny.

Kdy jsi se cítil nejhůře?

Nejhorší byly první čtyři dny na JIPce. Z těla mi trčelo pět hadiček, mohl jsem ležet pouze na zádech, měl jsem horečku a navíc jsem čtyři dny dostával místo jídla pouze infuze… Poté se však můj stav výrazně zlepšil, horečky ustoupili a já byl převezen na chirurgické oddělení. A dočkal jsem se i odpojení hadiček. Devět dní po úrazu jsem byl předán do domácí péče.

Co ti v tvé situaci nejvíce pomohlo?

Nejvíce mi určitě pomohla přítelkyně a rodina. Velmi mne však potěšila a zároveň překvapila velká podpora kamarádů, spoluhráčů, lidí z klubu a fanoušků. Všem jim za to chci touto cestou velice poděkovat.

Jaký je tvůj aktuální zdravotní stav a kdy lze očekávat tvůj návrat na trávníky?

Momentálně se cítím dobře, což potvrdilo i speciální vyšetření v Brně. V tomto týdnu mohu začít lehce běhat a jezdit na kole, další týden již mohu lehce trénovat s mužstvem a o týden později se už budu moci jít naplno! Pokud by vše šlo bez problémů, tak bych mohl stihnout i závěrečný domácí zápas s Kroměříží! Jsem rád, že už konečně mohu něco dělat, protože sledování TV a čtení knížek mne už přestalo bavit.

Vraťme se k dalším zraněním, která tě v této a předchozí sezóně provázela…

Vše začalo v květnu loňského roku, kdy jsem v domácím utkání proti Xaverovu utrpěl naštípnutí zánártní kůstky. Na řadu tak přišel operativní zákrok, díky kterému jsem přišel nejen o pohárové semifinále na Baníku, ale i o začátek tohoto podzimu. Do II. ligy jsem naskočil až v 8. podzimní kole, přičemž až do listopadu jsem hrál s dráty v noze. Přesto jsem se na podzim postupně dostal do slušné formy a dokázal jsem vstřelit 4 branky. Věřil jsem, že se v zimě budu moci co nejlépe připravit na jaro a v něm dokázat své kvality. Bohužel mne opět přibrzdilo zranění v podobě problémů s kolenem. Další měsíc jsem tak nemohl 100% trénovat. Začátek jara jsem nakonec stihl, ovšem skončilo pro mne nešťastně už v 5. kole doma proti Mostu… Snad už jsem si všechna zranění definitivně vybral!

Jak hodnotíš výkony svých spoluhráčů v této sezóně? Co říkáš jejich útoku na I. ligu?

Jsem velmi rád, že se teď klukům daří a že tato sezóna podle všeho skončí dosud největším úspěchem klubu. Doufám, že jsem k tomu i já částečně přispěl.

Při pohledu na tabulku nás určitě mrzí, že jsme zejména na podzim nedokázali více bodovat doma. V boji o postup už mohlo být rozhodnuto. Situace se naštěstí tak vyvinula, že nyní máme postup ve vlastních rukou. Kluci se o něj určitě poperou!

Pamatuješ všechny druholigové sezóny a můžeš srovnávat. Je tento tým dosud nejlepší? Změnila se nějak úroveň II. ligy?

Myslím si, že se především pozitivně projevuje fakt, že spolu hrajeme už delší dobu a jsme výborně sehraní. Navíc vytváříme opravdu velmi dobrou partu.

Vlastní druholigová soutěž se stále více vyrovnává a díky propracovanější defenzivní hře v ní padá méně branek.

 
Aktuálně

Organizační informace k ASEKOL RECYCLE MATCH proti Dukle Praha

Další domácí utkání jihlavských fotbalistů je tady. A s ním i organizační informace, které se vám bude hodit znát, než na stadion vůbec vyrazíte. Stejně jako na duel s Kroměříží klub připravil tematické utkání. Tentokrát s heslem #udržitelnost. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu