08.04.2011, Miroslav Fuks

Tvarůžek: „Důležitá je výkonnost, nikoli umístění“

Tvarůžek: „Důležitá je výkonnost, nikoli umístění“Během uplynulého víkendu vstoupily do jarních bojů všechny čtyři žákovské týmy FC Vysočina, které nastupují v nejvyšších možných soutěžích – výběry U-15 a U-13 startují v Moravskoslezské lize a celky U-14 a U-12 působí v Divizi. Trenéra Pavla Tvarůžka, který vede starší žáky A (tým U-15) a zároveň je šéftrenérem jihlavských žákovských výběrů jsme požádali o aktuální rozhovor. Jak hodnotíte zimní přípravu vašeho celku?

 

Příprava byla velmi dlouhá. Podzimní část sezóny nám skončila začátkem listopadu a jarní část začala až v úvodu dubna. Měli jsme tedy téměř pětiměsíční prostor pro trénink. Prosinec a leden jsme věnovali přípravě a turnajům v hale, od února trénujeme venku. Máme odehraných už dvanáct přípravných utkání, takže kluci rozhodně nezahálejí.

Jak se vám vedlo na halových turnajích? Jakou roli v přípravě čtrnácti až patnáctiletých hráčů hrají?
Odehráli jsme celkem 6 halových turnajů. Úspěchem bylo 3. místo na republikovém finále v halovém fotbalu starších žáků. Kromě toho jsme ještě zvítězili na kvalitně obsazených turnajích v Heřmanově Městci a Velkém Meziříčí. Takže s přípravou v hale jsme rozhodně spokojenost. Bereme ji však každoročně jako zpestření a doplněk dlouhé zimní přípravy. Rozhodující jsou kvality na velkém hřišti.

S jakým cílem do jara vstupujete? Je reálné usilovat o vítězství v soutěži a tím o postup na republikové mistrovství?
Každé utkání chceme vyhrát, ale první místo v soutěži není to, co bychom si dávali za hlavní cíl. Vlastně jsme se o tom s klukama ani nebavili. Naší snahou je zvyšovat výkonnost hráčů tak, aby obstáli v dorosteneckých kategoriích a ti nejlepší následně i v kategorii mužů.

Kteří hráči představují osu mužstva?
Na podzim k nim určitě patřil brankář Kolář, obránci Jančík s Rychetníkem a ofenzivní hráči Duba, Kořínek a Mazel. Bohužel, většina těchto hráčů měla v průběhu zimní přípravy dlouhodobější zdravotní problémy a nejsou zatím plně připraveni. Věřím, že se v průběhu jara objeví další hráči, kteří tým potáhnou.

V kádru máte několik fotbalistů na tzv. "střídavý start". Jak toto funguje? Jak často této možnosti využíváte? Co je smyslem? Jak se k této možnosti staví kluby z regionu?
Možnost střídavého startu hráčů funguje jako novinka v mládežnickém fotbalu již od léta loňského roku a samozřejmě také my ji využíváme. Umožňuje, aby si vybraní talentovaní hráči z regionu mohli vyzkoušet zápasy ve vyšší soutěži za náš klub a přitom i nadále pravidelně nastupovat za svůj mateřský oddíl. Také kluby z regionu tuto možnost většinou přivítali, neboť tím nepřichází o své hráče a přitom jim dávají možnost vyzkoušet si náročnější utkání ve vyšších soutěžích.

Nakolik jsou vaši hráči vystaveni nabídkám ze strany českých špičkových klubů? Jak velký je tento tlak?
Samozřejmě, že větší kluby nebo manažeři některé naše hráče znají, ale o žádném přímém tlaku nebo konkrétním zájmu nevím.

Zvažujete, že na jaře někteří hráči naskočí do zápasu mladšího dorostu B, tedy týmu U-16?
Zatím jsme žádné hráče neposouvali, ale předpokládám, že v průběhu jara někteří z nich do utkání dorostu U-16 zasáhnou.

Většina vašich hráčů je od září potenciálním studentem Fotbalové akademie FC Vysočina. Kolik hráčů se na ni hlásí? Jak se tento ročník podaří naplnit?
Přijímací zkoušky teprve proběhnou, ale podle počtu přihlášek si myslím, že se ročník podaří naplnit.

Co ostatní žákovské týmy? Jak se jim v zimě vedlo na halových turnajích?
Stejně jako my sehráli i ostatní žákovské týmy přes zimu 5 - 6 halových turnajů a kolem 10 přípravných utkání. Myslím, že všichni udělali výkonnostní posun, což se, jak pevně věřím, projeví i v soutěžních utkáních.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu