16.11.2010, Miroslav Fuks

Morkus: Bodový zisk je realitou síly mužstva

Morkus: Bodový zisk je realitou síly mužstvaJuniorka FC Vysočina může bilancovat podzim v třetí nejvyšší dospělé soutěži - MSFL. Do ní naši mladíci vstoupili skvěle, když měli po úvodních čtyřech kolech získali 9 bodů za 3 výhry. Bohužel, v dalších dvanácti dějstvích soutěže vybojovali jen totožné množství bodů. Celkových 18 bodů znamená 13. příčku tabulky a na jaře očekávané záchranářské starosti. Je v silách tohoto mladého celku záchrana? Na to jsme se zeptali trenéra Josefa Morkuse, který u týmu začínal v roli asistenta a po 12. kole, kdy se Josef Vrzáček posunul k „áčku“, mančaft převzal jako hlavní kouč.

 

Byl bych špatným prorokem, pokud bych si myslel, že tento tým soutěž neudrží. V příští sezóně budou mít naši mladí hráči s největší pravděpodobností poslední možnost sbírat cenné zkušenosti v MSFL, neboť od ročníku 2012/13 vznikne samostatná soutěže juniorek. Proto by byla velká škoda, pokud bychom sestoupili. Věřím, že nás kvalitní zimní příprava výkonnostně posune dál. Nebude to však vůbec jednoduché. Úroveň soutěže se každoročně zvyšuje a letošní ročník se ještě zintensivnila sestupem Opavy a Vítkovic.

Je zisk osmnácti bodů odrazem současných schopností týmu?
Podzimním cílem bylo 20 bodů, tudíž jsme plán nesplnili. Na druhou stranu je třeba přiznat, že aktuální bodový zisk je realitou síly mužstva. Navíc je třeba zdůraznit, že jsme podzim odehráli ve velice mladém složení. Za uplynulé roky bychom v FC Vysočina nenašli juniorku s takto nízkým věkovým průměrem. A to je samozřejmě jenom dobře. Kluci mají v MSFL jedinečnou možnost získat velmi cenné zkušenosti s dospělým fotbalem v těžkých zápasech.

V čem jsou přednosti a slabiny tohoto juniorského celku?
S juniorskými hráči je obecně spojena nevyrovnanost výkonů. Mladíci si nedokáží udržet formu na vyšší úrovni a jejich výkonnost je kolísavá. Se zkušenostmi souvisí i množství individuálních a taktických chyb. Tito fotbalisté se na hřišti někdy chovají „hloupě“. Naproti tomu naše síla spočívá v pohybu, technice a kombinačních schopnostech. Současná juniorka je velice fotbalová, z čehož by kluci měli v budoucnu profitovat.

Který zápas jste vnímal jako nejpodařenější a naopak?
Nad očekávání nám vyšel vstup do sezóny, kdy jsme vyhráli ve Zlíně, doma porazili Olomouc a Kroměříž. Kvalitní výkony jsme však podali i poté, kdy jsme podlehli HFK Olomouc a Opavě. Naopak jsme propadli v Líšni a podruhé v tomto roce v Brně.

Kteří hráči patřili na podzim k oporám celku? Kdo zaznamenal herní vzestup a naopak?
Ukázalo se, že velkou výhodu měli ti, kteří se s juniorkou připravovali už od letošní zimy. Tito hráči se pak od léta mnohem lépe sžili s tempem v MSFL. Ptáček a T.Kučera nám na podzim dorostli ve stabilní hráče a nyní klepou na brány „áčka“. Na jaře by se měl do základní sestavy juniorky výrazněji prosadit Vacek, před kterým je slibná perspektiva. Stoupající tendenci měly výkony Dobrovolného, kterému jsme našli místo na levém okraji obrany. I on by v budoucnu mohl pomýšlet na vyšší mety. Naopak nesplnily naše očekávání výkony Leligdona. Věřím, že se ho podaří v zimě znovu nastartovat.

Přesunou se do juniorky už v zimě někteří starší dorostenci?
Věřím, že se někdo zapojí. Nedávné příklady ukazují, že je toto rozhodnutí pro fotbalový vývoj konkrétních hráčů velice prospěšné. Rozhodně to usnadní jejich přechod do dospělého fotbalu.

Jakou roli v týmu plní velezkušený Michal Lovětínský?
Rozhodnutí vedení klubu přesunout ho k mladíkům do juniorky se ukazuje být jako velice dobré. Nejenže představuje velký přínos při zápasech, ale hlavně mladé hráče učí na tréninku. Je naší skutečnou prodlouženou rukou a našim trenérským kolegou.

Jaký je váš nadcházející program do konce roku?
V tomto týdnu po skončení podzimu mají kluci volno. Poté budeme trénovat 3 – 4 x týdně do 15. prosince, abychom nevypadli z rytmu před náročnou zimní přípravou.

Hráčské statistiky

Odehrané zápasy: 16 - Dobrovolný, Leligdon, 15 - Demeter R., Filip, Ptáček, 14 - Kosak, Vacek, 12 - Lovětínský, 11 - Kučera T., Šandera, 10 - Poláček, 9 - Príborský, 8 - Málek, Pikl, Procházka J., Zelinka, 7 - Bambula, 6 - Tecl, 3 - Gába, Rožník, 2 - Halama, Matiášek, Svoboda, Veselý, 1 - Bača, Karlík, Kotnour, Krutý, Šimonek.

Odehrané minuty: 1364 - Leligdon, 1350 - Ptáček, 1339 - Filip, 1337- Demeter R., 1223 - Dobrovolný, 1038 - Kosak, 1011 - Lovětínský, 720 - Procházka J., 651 - Kučera T., 650 - Príborský, 635 - Zelinka, 630 - Bambula, 512 - Tecl, 487 - Vacek, 447 - Šandera, 338 - Poláček, 270 - Gába, Rožník, 217 - Pikl, 180 - Halama, Matiášek, Svoboda, Veselý, 170 - Málek, 90 - Bača, Krutý, Karlík, Kotnour, Šimonek.

Vstřelené góly: 4 - Kosak, 2 - Vacek, Lovětínský, Kučera T., vlastní, 1 - Dobrovolný, Leligdon, Demeter R., Ptáček, Poláček, Zelinka, Tecl, Bača, Krutý.

 
Aktuálně

Organizační informace k ASEKOL RECYCLE MATCH proti Dukle Praha

Další domácí utkání jihlavských fotbalistů je tady. A s ním i organizační informace, které se vám bude hodit znát, než na stadion vůbec vyrazíte. Stejně jako na duel s Kroměříží klub připravil tematické utkání. Tentokrát s heslem #udržitelnost. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu