26.05.2010, MF DNES-Vysočina - Eva Streichsbierová, Jan Salichov

Nejvyšší soutěž na Vysočině? Lepší vyhlídky mají fotbalisté

Nejvyšší soutěž na Vysočině? Lepší vyhlídky mají fotbalistéSportovní fanoušek z Vysočiny je oproti svým kolegům ze zbytku České republiky ve značné nevýhodě. Pokud totiž dostane chuť zajít si v regionu na nejvyšší hokejovou nebo fotbalovou soutěž, musí si ji nechat zajít. Vysočina je jediným ze čtrnácti krajů, který nemá mezi elitou zastoupení ani v jednom ze dvou nejpopulárnějších sportů v zemi! Posledním zástupcem, který ji na nejvyšší úrovni reprezentoval, byli fotbalisté Jihlavy.

 

FC Vysočina však v květnu 2006 spadl do druhé ligy a od té doby se marně snaží vydrápat zpátky mezi elitu. Přitom jako hlavní cíl si postup dává pravidelně na začátku každé sezony. „Podmínky pro hráče jsou tady vytvořeny velmi dobré. A ani finanční stránka věci není problém,“ zní z klubu.

Jenže na hřišti se to zatím nedaří sladit. Většinou vyjde jihlavskému A-týmu buď podzim, nebo jaro. Letošní sezona je toho jasným důkazem. V první polovině Vysočina zaspala a ani současná jarní vítězná jízda už ji na postupovou příčku nevynese.

Každopádně s výhledem do budoucnosti jsou na tom jihlavští fotbalisté podstatně lépe než jejich hokejoví kolegové. I když před rokem prý byla Dukla připravena koupit extraligovou licenci od Znojma. „Náš zájem je rozhodně seriózní. Oslovuji partnery, zda by byli ochotni s námi do toho jít,“ hlásil v březnu 2009 jednatel klubu Bedřich Ščerban. „A co Horácký zimní stadion? V tak špatném stavu zase není. Pouze by bylo potřeba vybudovat nějaké lepší zázemí pro hosty. A samozřejmě by tam musel být také nějaký výhled na rekonstrukci,“ přesvědčoval tehdy vehementně. Ovšem marně. Znojmo nakonec prodalo nejvyšší soutěž do Brna Kometě a Dukla tak dál působí „jen“ v první lize.

A aktuální myšlenky na postup? „Já jsem vždy říkal, že k tomu, abychom mohli do extraligy, bude potřeba splnit tři podmínky: za prvé, aby mládež produkovala extraligové hokejisty, za druhé musí být dokončena rekonstrukce haly a za třetí musíme dát dohromady potřebný rozpočet. A když to teď vezmu z celkového pohledu, tak momentálně podmínky pro extraligu v žádném případě nesplňujeme,“ vysvětloval před pár týdny šéf Dukly.

Jihlavští fotbalisté mají pro postup do nejvyšší soutěže vytvořeny téměř všechny nutné podmínky: finance, hráčský kádr i zázemí. Od české elity je dělí „pouze“ lepší pozice ve druholigové tabulce.

Zázemí je připraveno. Ligu stačí „jen“ vybojovat

Pokažený podzim a nezvládnutý úvodní zápas jarní části proti Zlínu. To jsou zřejmě jediné dva důvody, proč si jihlavští fotbalisté ani v příštím ročníku nezahrají nejvyšší soutěž.

Vysočina je na postup do první fotbalové ligy připravena. „Po finanční stránce klub v tomto ročníku disponoval nejvyšším rozpočtem za své éry,“ říká předseda představenstva FC Vysočina Jiří Pech.

„Jsem velmi hrdý na to, že v současné složité ekonomické situaci vidí klub na rozpočet, nemá finanční problémy a své závazky včas platí,“ pochvaluje si.

Silné finanční zázemí se projevuje také na kvalitě hráčského kádru. Ten v zimě prošel výraznou obměnou a po nezbytném sehrání v odvetné části soutěže drží sérii jedenácti zápasů bez porážky a osmi vítězství v řadě.

„I když některá veřejnost tu přestavbu na začátku hodnotila spíše negativně, zadařilo se,“ těší Pecha. „Když se podíváte na jarní hru, je příjemná a příznivá. Je na co koukat. Akorát je potřeba, aby chodilo více lidí na fotbal.“

Jihlavský klub je tedy připraven zaútočit příští rok na postupové příčky. „Stále je ale co zlepšovat,“ nenechává se současnými úspěchy uspat vedení FC Vysočina.

To by se nebránilo ani možnosti postoupit do nejvyšší soutěže „dodatečně“ – v případě odstoupení některého ze současných kandidátů. „Nevím, jestli je to nesportovní cesta. Nesportovní to bylo, když v minulém ročníku postoupil tým, který byl hodně vzadu,“ připomíná Pech odkoupení prvoligové licence týmem FC Slovácko, které skončilo ve druhé lize až na desáté pozici.

„Podle spravedlivých regulí nového svazu však v případě, že nemůže postoupit tým na druhé příčce, dostane možnost celek z třetího místa. A když odmítne ten, přichází na řadu čtvrtý,“ dodává Pech.

Pro přechod do nejvyšší soutěže by Vysočina potřebovala upravit zázemí svého stadionu; vybudovat vyhřívaný trávník. „Máme od města přislíbeno, že v případě našeho postupu by situaci řešilo,“ říká ředitel FC Vysočina Zdeněk Tulis.

V rámci memoranda, které vedení týmu s městem před časem uzavřelo, je garantována snaha klubu postoupit do nejvyšší soutěže během tří let. Dva roky Jihlava promarnila, dočkají se fanoušci příští rok?

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu