11.01.2010, Zdeněk Tulis

Proč talenti (zatím) odcházejí z Vysočiny?

Proč talenti (zatím) odcházejí z Vysočiny?Úspěšnou fotbalovou továrnu FC Vysočina opustili dva mladí fotbalisté, kteří právem náleží k největším talentům současného českého fotbalu. Devatenáctiletý útočník Stanislav Tecl zamířil s přestupovou opcí na hostování do pražské Slavie a teprve sedmnáctiletý ofenzivní hráč Matěj Vydra přestoupil do ostravského Baníku. Vydrův transfer bude s velkou pravděpodobností jedním z největších, které se v Česku v aktuálním zimním období odehrají.

 

Jihlavský klub se tak nachází v situaci, která zde již v uplynulých deseti letech byla mnohokrát. Kvalitní a trpělivá práce FC Vysočina s mládeží vygenerovala výrazný talent, který svým potenciálem přerostl ekonomické a sportovní možnosti klubu a zamířil jednoduše za lepším. Klub tak získal citelnou finanční injekci pro další výchovu talentů a chod oddílu, ale zároveň musel nalézt odpovídající náhradu, aby neutrpěla kvalita týmu. Prvním byl v lednu 2002 Radek Sláma (Slavia Praha), o rok později Ladislav Šebek (Hradec Králové), v létě 2004 Karel Večeřa (Brno), v zimě 2005 Lukáš Vaculík (Mladá Boleslav), za rok Jan Štohanzl (Teplice), v létě 2006 Milan Kopic (Sparta Praha), za další rok dvojice Ondřej Šourek a Theodor Gebre Selassie (oba Slavia Praha), v létě 2008 Josef Hušbauer (Viktoria Žižkov) a v před rokem odešel Michael Rabušic do Brna.

Každý fotbalový znalec a fanoušek si po tomto výčtu jistě pomyslí, že s těmito hráči by FC Vysočina úspěšně působil v Gambrinus lize. Proč tedy klub tyto nadějné fotbalisty uvolňuje, nabourává si základní sestavu a komplikuje si tak naplnění svého cíle v podobě návratu do nejvyšší soutěže? V nedávné minulosti přestupy představovaly nutnost. Bez nich by klub nebyl schopen plnit své závazky, na stejně vysoké úrovni vychovávat mladé fotbalisty a působit ve II. lize. Bez přestupů Slámy či Štohanzla by proto bylo těžko možné zakoupit Vydru a Tecla z Chotěboře, potažmo z Humpolce, a následně zaplatit kvalitní trenéry a zajistit jejich odpovídající fotbalový růst.

  • pokračování textu najdete na blogu Ing. Zdeňka Tulis, který je součástí webu Jihlavských listů - TADY

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu